Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen betalen vrouwen minder

Vrouwen worden in ziekenhuizen slechter betaald dan mannen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling in drie ziekenhuizen.

Het verkennende onderzoek ging over alle beroepsgroepen die in loondienst in ziekenhuizen werken, dus exclusief de meeste medisch specialisten. De commissie deed het onderzoek, in samenspraak met de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen, omdat ze veel signalen ontving over beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen. De bevindingen bevestigen dit en zijn aanleiding voor een breder onderzoek naar het beloningsbeleid in zestien ziekenhuizen.

Onbedoelde inkomensongelijkheid

De commissie wijst erop dat de ziekenhuizen zich niet bewust zijn van de ongelijke beloning. Mannen lijken harder te onderhandelen over inkomen dan vrouwen. Ze slepen er vaker een hoger aanvangssalaris uit, waar vrouwen genoegen nemen met een toeslag.

Breder onderzoek naar inkomensongelijkheid

Het brede onderzoek, dat waarschijnlijk eind 2010 klaar is, moet ziekenhuizen inzicht geven in de onbedoelde inkomensongelijkheid, zodat zij weten hoe ze dit moeten aanpassen. Ook dit onderzoek richt zich op alle beroepsgroepen in loondienst. Alle deelnemende ziekenhuizen krijgen individueel verslag. De commissie doet voor vijf functiegroepen, exclusief de specialisten, nader onderzoek om uitspraken over de gehele ziekenhuissector te kunnen doen. (Zorgvisie - Bart Kiers)

Lees ook:

Vrouwen stuiten op glazen plafonds UMC's
Vrouwen willen invloed op management
Meer vrouwen aan de top in ziekenhuizen
Salaris vrouwelijke manager blijft achter

Administrator

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    JW

    Wanneer een dame niet goed onderhandelt is dat toch haar probleem? En in verzorgende beroepen zijn de salarissen wel gelijk, wat de managers en zo allemaal doen, zoeken ze maar uit...

Of registreer u om te kunnen reageren.