Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen

Minister Ab Klink houdt er rekening mee dat het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam binnenkort moet sluiten. Hij verwacht dat de zorgverzekeraars in de regio zich voorbereiden op een “uiterst scenario waarbij het Vlietland Ziekenhuis als gevolg van liquiditeitsproblemen niet langer zorg zou kunnen leveren”. Klink schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen

Claim afgewezen

Een maand geleden leek het ziekenhuis gered omdat de NZa een vordering van zestig miljoen op de overheid vanwege schade die het ziekenhuis zegt te hebben geleden door de afschaffing van het bouwregime scheen toe te kennen. Naar nu blijkt, heeft de NZa deze vordering afgewezen en mag het Vlietland alleen de resterende bouwschade versneld afschrijven.

Geen garantstelling

Klink heeft de garantstelling van 18 miljoen die het Vlietlandziekenhuis had gevraagd te verlenen, afgewezen. Reden hiervoor is dat het Vlietland niet noodzakelijk is voor de continuïteit van acute zorg. De garantstelling was nodig om een overbruggingskrediet van de bank te krijgen. De aspirantkoper kon geen krediet krijgen waardoor het ziekenhuis 18 miljoen misliep.

Coöperatie

Al eerder is een reddingspoging op niets uitgelopen. Het plan van een coöperatie onder leiding van verzekeraar DSWom het ziekenhuis te kopen, strandde omdat de Tweede Kamer dwars ging liggen. Cooperatie en ziekenhuis wachten als sinds januari op de NZa die de zaak nog steeds onderzoekt.

Sinds begin dit jaar verliest het ziekenhuis 1,2 miljoen per maand. In mei is het begonnen met een ombuigingsprogramma van tien miljoen euro, waarvan vijf miljoen voor het eind van het jaar moet zijn gerealiseerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg voert intensief toezicht uit. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

De brief van Ab Klink

Lees ook:

Overheid redt Vlietland Ziekenhuis
Vlietland verliest 1,2 miljoen per maand
DSW: 'Plan Klink te sneu voor woorden'

Administrator

22 reacties

 • no-profile-image

  dialyse

  we vinden het een heel bekend verhaal van theo over het gratis eten in de personeelskantine,dit verhaal kregen wij ook van collegaas te horen in het vlietland ziekenhuis in vlaardingen ook al te horen,het zegt al voldoende dat we dan genoeg bewijzen hebben.wij willen het ook wel allemaal hoor,gratis eten elkedag?

 • no-profile-image

  monique

  Overal is een schrijnend te kort aan verpleegkundig personeel en meneer klink wil een zh sluiten? Er is inmiddels een handtekeningenactie gestart door huisartsen in de regio om duidelijk te maken dat het onverantwoord is om een regio zh zoals het Vlietlandziekenhuis is te sluiten. De grote groep patienten die dan geholpen moet worden is onmogelijk te bolwerken voor de (rotterdamse) ziekenhuizen in de regio.

 • no-profile-image

  stefan

  ze moeten de staatsloterij kopen,zijn ze gelijk van hun schulden af,en kunnen we lekker gratis eten samen met theo van het csa magazijn

 • no-profile-image

  Roos

  Ze hadden de Holy en het Schiedamse gerenoveerde ziekenhuizen gewoon moeten laten. Maar ja minister Borst gooide de 25.000 handtekeningen in de prullenbak, nu kost het ons weer geld het lijken wel banken, althans de top natuurlijk zakkenvullers vooral al jaren in de zorg.

 • no-profile-image

  Jaarverslag

  Bonussen
  Zesentwintig bestuurders ontvingen een bonus voor hun werk. De vijftien procent ziekenhuizen waarin een bonussencultuur geldt, zijn: het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Atrium Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Medisch Centrum Haaglanden, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Reinier de Graaf Groep, Sint Anna Zorggroep, Sint Franciscus Gasthuis, Sint Jansdal, Spaarne Ziekenhuis, Vlietland Ziekenhuis, Waterlandziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum. De bonussen lopen uiteen van 3000 euro tot 62.652 euro. Gemiddeld ontvingen de bestuurders een bonus van 21.781 euro.
  Dit is pas erg!!Zie bericht van 11 augustus op deze site!!

 • no-profile-image

  nederlander

  mensen die zorg vragen cq nodig hebben zijn blij met een ziekenhuis in hun omgeving, dus vlietlant heeft alle recht op hulp. waarom de banken wel? kapitalisme??

 • no-profile-image

  berend

  helemaal eens met Hermsen.Marktwerking in de zorg kan een kwalijke zaak zijn met een epidemische drang tot schaalvergroting en fusies.Stop de fusies totdat er meer bekend is over de effecten van fusies in de zorg:zie ook het artikel van professor Hans Schenk in het Zorgvisie archief.

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Iedereen wijst naar iedereen ; de Minister ; de Raad v Bestuur ; de Raad v Toezicht; de Clienten; de Medici; de Banken; etc. de oorzaak ligt bij de basis toen de Tweede Kamer besloot om de Zorg over te laten aan de MARKT. Marktwerking is nooit goed onderzocht in de Zorg. RvB /Medici zijn geen Ondernemers en dat is de rede dat heel de Zorg in NL niks wordt.Nationaliseren is een optie die onderzocht moet worden. Dit is een " Gratis Advies "!

 • no-profile-image

  Wil Mulder

  Waarom is er geen geld om een ziekenhuis te redden en stond (staat) Wouter Bos wel klaar voor de mensen met € 1000,- spaargeld op IJslandse Banken?? Wanneer valt dit kabinet?????

 • no-profile-image

  A. Noniem

  @René
  Concentreer je even op andere zaken, wil je?
  Of die Theo nu wel of niet gratis eet, doet niet terzake.
  Dat levert geen miljoenen op.
  @ Alex
  Salarissen van de specialisten worden uiteindelijk betaald door de verzekeringen. Zonder artsen geen zorg.

  Het is nu duimen, voor alle werknemers!

 • no-profile-image

  alex

  Ja, of demp die vreselijk overdreven salarissen van specialisten. Ik verzeker dat je die 60 miljoen dan zo bij elkaar hebt.

 • no-profile-image

  joris

  Waar gaat dit heen?! Waar in het bedrijfsleven gigabedragen worden geinvesteerd, word dit ziekenhuis aan zn lot overgelaten. Heren in den Haag ga eens wat doen aan de gezondheidszorg, die op dit moment schrijnend is!

 • no-profile-image

  Mia Houkes

  Wie helpen ze wel nog, vraag ik me af? Het toezicht op de besturen is er niet evenzo op de bouw van nieuwe ziekenhuizen.
  Ons hebben ze ook niet geholpen. Dit is toch geld van ons degene die betalen voor zorg. Als we zo doorgaan is er dadelijk geen geld meer over voor goede zorg. Klink houdt de knip op zijn beurs.

 • no-profile-image

  collega

  Ik sluit mij aan bij de reactie van dhr. Link.
  De RvB van dit ziekenhuis heeft investeringen gedaan die wel naar de ondergang van het ziekenhuis leiden.
  Ik wens mijn collega's heel veel sterkte.

 • no-profile-image

  leo

  Laten we nog eens een nieuw ziekenhuis bouwen in Nederland.
  Het ging bij de heipalen al fout dus wat kan je dan nog meer verwachtten.

 • no-profile-image

  Dhr. K. Link

  Ik denk dat de minister niet de schuld heeft aan deze situatie, maar de RvB van dit ziekenhuis. Laat die nog maar eens achter zijn oor krabben.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  @jacques: bovenaan in het artikel staat dat het ziekenhuis in Schiedam ligt

 • no-profile-image

  inge

  Wie o wie komt ons tegemoed???
  je zal er maar 30 jaar werken, en zo op straat staan.
  De clienten zijn natuurlijk weer de klos.Dit zijn grote missers die niet door de beugel kunnen.Minister Klink, krap nog maar eens achter je oren.

 • no-profile-image

  ellen

  Je zal in Nederland eens goede zorg kunnen krijgen in de buurt waar je woont.Wat een regering!!!! Typisch de verkeerde man op de verkeerde plaats

 • no-profile-image

  Kars Sterenborg

  Wij hebben een voorstel naar de RvB gestuurd om hen te helpen inkoopgerelateerde kosten te reduceren, met een terugverdiengarantie. Men was niet geinteresseerd in een gesprek, reden is verder niet weergegeven.

 • no-profile-image

  Jacques

  Waar ligt dat ziekenhuis? Slechte journalistiek!!

 • no-profile-image

  Connie

  Hadden ze maar een bank moeten zijn, die worden wel gered......

Of registreer u om te kunnen reageren.