Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Remkes: ‘Nooit meer vier ton bij ontslag Martini’

Vertrekpremies van vier ton euro komen in het Martini Ziekenhuis nooit meer voor, zegt voorzitter van de raad van toezicht van het Groningse ziekenhuis Johan Remkes.
Remkes: 'Nooit meer vier ton bij ontslag Martini'

Bestuursvoorzitter Jack Thiadens kreeg vorig jaar 405.358 euro nadat de medische staf in 2007 plotseling het vertrouwen in hem had opgezegd. Twee weken geleden bracht de SP een rapport uit met topverdieners in 2008 waarin het Groningse Martini Ziekenhuis bovenaan stond. SP-lid Tineke Slagter-Roukema, die tevens toezichthouder is bij het Martini, zou de ontslagpremie niet hebben kunnen tegenhouden.

Lager kon niet

De raad van toezicht ging vorig jaar ‘met gepaste tegenzin’ akkoord en dat besluit was unaniem, benadrukt Remkes. “We hebben natuurlijk geprobeerd een lager bedrag te bedingen, maar dat is niet gelukt. We zijn in het midden uitgekomen.” Hiermee koos de raad voor de minst dure oplossing. Het arbeidscontract van bestuursvoorzitter Jack Thiadens hield een wachtgeldperiode van minimaal een jaar in, met een uitloopmogelijkheid naar zestig maanden. Bovendien zou het Martini het salaris bij een volgende baan van Thiadens moeten aanvullen tot het bedrag dat hij in het ziekenhuis verdiende, in het geval zijn nieuwe salaris lager zou uitvallen.

Te duur alternatief

Remkes: “We stonden voor een moeilijke afweging; de ontslagregeling volgen of onderling afspraken proberen te maken. Uit juridisch onderzoek bleek dat een formele ontslag procedure buitengewoon moeilijk zou worden. Onze inschatting was dat wij dat niet zouden hebben gehaald met als gevolg dat dit het ziekenhuis veel meer zou kosten dan een regeling in onderling overleg. In onze berekening zouden we gedurende de rechtszaak minimaal twintig maanden zonder feitelijk functionerende bestuurder zitten, terwijl we tegelijkertijd hadden moeten zorgen voor vervanging. Daarbij kwam dat het Martini er veel waarde aan hechtte om de nieuwbouw af te laten ronden door Thiadens, een complex project met hoge afbreukrisico’s.”

Johan Remkes

Remkes: “Laat dit een waarschuwing zijn om niet te gemakkelijk de bestuurlijke verhoudingen op scherp te zetten.” Het Martini Ziekenhuis heeft inmiddels de mogelijkheid in de statuten opgenomen voor de medische staf, om bij vermoeden van disfunctioneren eerst naar de Ondernemingskamer te gaan.

Niet meebetalen

De raad van toezicht heeft overwogen om de medische staf te laten meebetalen aan de vertrekpremie van Thiadens maar zag hiervan af omdat het ziekenhuis dringend haar solvabiliteit moet verbeteren en een organisatieverandering moet doorvoeren. Remkes: “We hebben alle partijen hard nodig in het belang van het Martini Ziekenhuis. We wilden met een schone lei beginnen”. Remkes laat weten dat de rechtspositieregeling van de twee nieuwe bestuurders van het Martini Ziekenhuis geheel binnen de salariscode van de NVZD en de NVTZ valt, te weten geen bonussen, wel een beperkte vertrekregeling en een salaris dat maximaal 247 duizend euro mag bedragen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

SP kon topbonus Martini niet voorkomen

‘Ik ben een geluksvogel’

Vakbond vindt NVZD-code onacceptabel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.