Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten kunnen thuiszorguren niet invullen

Dertien Twentse gemeenten zijn nog niet in staat de vereiste uren voor thuiszorg in te kopen. Dit na de sluitingstermijn voor de aanbestedingen. De Carint Reggeland Groep, één van de grootste regionale zorgaanbieders, heeft geen offerte uitgebracht en levert per 1 januari 2010 geen hulp aan huis meer.

Interim-bestuursvoorzitter Hans Hofhuizen van de Carint Reggeland Groep meldt dat het gezamenlijk door de dertien gemeenten bepaalde tarief te laag is. De vraag is wat de medewerkers gaan doen nu het werk in Twente niet aan Carint is gegund. “Onze alfahulpen die HH1 doen, kunnen waarschijnlijk naar de nieuwe aanbieder in de regio”, antwoordt Hofhuizen. “De medewerkers die HH2 leveren, kunnen naar de intramurale zorg. Toch is er een groep medewerkers die mogelijk zijn baan verliest.”

Reserves

Hofhuizen voegt toe dat de vakbond heeft aangeraden geen offerte in te dienen onder het maximum van de gemeenten. De Carint Reggeland Groep was van plan de Wmo-activiteiten in een aparte rechtspersoon te plaatsen als zij werden uitgekozen om het werk te doen. Dat is nog niet het geval, waardoor de zorgaanbieder moet interen op de reserves van de organisatie voor de betaling van het wachtgeld aan ontslagen medewerkers. “Dat is helaas de consequentie”, meldt Hofhuizen.

Hoger tarief Wmo

Livio, een andere grote thuiszorgaanbieder, heeft wel een offerte uitgebracht, maar niet voor het tarief zoals dat is bepaald door de gemeenten. Livio wil een hoger uurtarief voor de zorgverlening. “Wij hebben ingeschreven tegen een redelijke prijs”, vindt bestuursvoorzitter Hans Arnoldy van Livio. “Wij leveren hier 1,4 miljoen uur huishoudelijke hulp per jaar en dat willen wij graag blijven doen. Ik wacht nog op het besluit van de gemeenten.”

‘Sputterweken’

Ook ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente vraagt om een hoger tarief dan de gezamenlijk bepaalde negentien euro per uur voor huishoudelijke hulp 1 (HH1) en 22,55 voor de HH2. Door het uitblijven van offerten en het ontvangen van offerten die niet aan de eisen voldoen, starten de Twentse een meervoudig onderhandse procedure na een “sputtertermijn van twee weken”. Met andere woorden: de aanbestedingstermijn wordt opgerekt.

Maximumtarief thuiszorg

Binnen het vastgestelde maximumtarief krijgen alle aanbieders de tijd om nogmaals een offerte in te dienen. De gemeenten gaan ervan uit dat er voldoende thuiszorg zal zijn in de nabije toekomst. Hofhuizen heeft daar zijn twijfels bij. “Wij schatten in dat een groot deel van de uren momenteel niet wordt ingevuld. Onze organisatie, de Carint Reggeland Groep, levert ongeveer een miljoen uur thuiszorg per jaar. Als de gemeenten de zorg vanuit de Wmo niet rond krijgen, moet de aanbesteding ongeldig worden verklaard.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Gemeenten stellen ultimatum aan thuiszorg

Luxe jaarverslag van thuiszorg wekt ergernis

Bussemaker vraagt VNG om ‘reële’ tarieven Wmo

Vakbond pleit voor minimumtarief Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.