Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Aveleijn-bestuurder Van Praet krijgt twee ton vertrekpremie

Voormalig directeur Johan van Praet van gehandicaptenorganisatie Aveleijn in het Twentse Borne heeft een veel te hoge afkoopsom geëist voor de ontbinding van zijn contract. Hij eiste 750.000 euro. De kantonrechter in Almelo heeft bepaald dat hij twee ton krijgt.
Aveleijn-bestuurder Van Praet krijgt twee ton vertrekpremie

Van Praet werd vorig jaar jaar op non-actief gesteld nadat commotie was ontstaan over een renteloze hypotheeklening van een half miljoen euro die hij als bonus van de zorginstelling had geïncasseerd. Dit leidde ertoe dat de ondernemingsraad het vertrouwen opzegde in de directeur en de raad van toezicht vervolgens besloot hem te ontslaan.

Afkoopsom buitensporig

Van Praet verwijt de raad van toezicht dat deze de zaak in de media heeft laten escaleren, waardoor hij ernstige imagoschade zou hebben opgelopen. De raad achtte de geëiste afkoopsom buitensporig en stapte in december naar de kantonrechter.

Belastingontduiking Van Praet

De kantonrechter erkent dat Van Praet is beschadigd en dat de raad van toezicht van AveleijnSTD hieraan medeschuldig is geweest door een "lakse en onzorgvuldige houding als werkgever". De kantonrechter vindt echter ook dat volgens de regels in de branche, die geen flexibele bonussen kent, een afkoopsom gebaseerd moet zijn op een jaarsalaris plus vakantiegeld en twee maandsalarissen, wat bij Van Praet neerkomt op twee ton. Ook heeft Van Praet volgens de kantonrechter ten onrechte bonussen 'doorgeschoven' om er fiscaal voordeel uit te halen. De renteloze lening moet hij terugbetalen. (ANP)

Lees ook:

Toezichthouders Aveleijn overwegen vertrek
Oud-bestuurder Aveleijn wil afkoopsom van 750.000 euro
Toezicht Aveleijn en OR oneens over opvolger Van Praet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

130701

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    pim

    schaamteloos inderdaad om je eigen imagoschade voorop te stellen i.p.v. te bedenken wat dit soort gedrag van bestuurders aan imago schade oplevert voor de zorgsector.

  • no-profile-image

    Maarten

    ''Van Praet verwijt de raad van toezicht dat deze de zaak in de media heeft laten escaleren''...hmm. Is het niet zo, heer Van Praet, dat de zaak op voorhand al escaleert op het moment dat u gebruik maakt van een renteloze lening, verstrekt door uw werkgever? Gezien het feit dat beloningen van bestuurders in de publieke sector steeds vaker in de media onder vuur komen te liggen had u kunnen weten dat dit zou gebeuren. En dat het is gebeurd, is volkomen terecht. Uw reactie en eis...schaamteloos!!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.