Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa breidt integrale bekostiging en ketenzorg uit

Farmacie en diagnostiek kunnen integraal bekostigd worden binnen de ketenzorg voor diabetes en hart- en vaatziekten. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag. De autoriteit ziet graag dat zorgaanbieders in 2011 op dit gebied samenwerken met andere zorgaanbieders en de zorg integraal declareren.
NZa breidt integrale bekostiging en ketenzorg uit

Zorgaanbieders hebben de mogelijkheid samen te werken met partijen binnen de farmacie en diagnostiek en deze ketenzorg integraal te bekostigen in de keten voor diabetes en verhoogd risico op hart- en vaatziekten (CVR). Daarbij kan volgens de NZa in 2010 integrale bekostiging worden ingevoerd voor hartfalen en COPD, mits deze zijn opgenomen in de zorgstandaarden. Voor andere ziektebeelden adviseert de NZa om de integrale bekostiging van ketenzorg voorlopig niet uit te breiden. Ze is weliswaar voorstander van uitbreiding van de integrale bekostiging met verpleging en verzorging in de thuissituatie, maar door de problematiek van de schotten tussen de AWBZ en de Zorgverzekeringswet is deze uitbreiding nu nog niet mogelijk.

Geen verlpichting

De autoriteit benadrukt verder dat ketenzorg en integrale bekostiging op de genoemde gebieden geen verplichting is voor zorgaanbieders maar een mogelijkheid. Daarbij staat te lezen dat onder farmacie in de diabetesketen niet de kosten van geneesmiddelen gerekend moeten worden. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Overhead jaagt kosten ketenzorg op
Zorgverleners onvoorbereid op ketenbekostiging
Zorgverzekeraars willen ketenzorg zonder eigen risico
Kritiek op plan ketenzorg Klink

Of registreer u om te kunnen reageren.