Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

PvdA wil plafond voor prestatiebekostiging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De PvdA wil de prestatiebekostiging alleen invoeren als er een budgetplafond geldt voor ziekenhuizen en medisch specialisten. Een nog te ontwerpen ‘terughaalsysteem’ moet ervoor zorgen dat overschrijdingen automatisch worden terugbetaald.
PvdA wil plafond voor prestatiebekostiging

Dat zegt PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen in reactie op het kabinetsbesluit om prestatiebekostiging in te voeren. Het kabinet heeft afgelopen vrijdag ingestemd met Klinks plan de ziekenhuizen vanaf 2011 af te rekenen op de prestaties die ze leveren. Hij wil het b-segment, waarvoor vrije prijzen gelden, uitbreiden van 34 naar 50 procent. Klink heeft nog geen brief aan de Tweede Kamer gestuurd, omdat er over details nog wordt onderhandeld.

Overschrijdingen terughalen

De PvdA stelt dat er pas sprake kan zijn van uitbreiding van het b-segment als de volume- en prijs-effecten over 2009 bekend zijn. Verder wil de PvdA voorkomen dat de prestatiebekostiging een openeindregeling wordt. “De prestatiebekostiging moet financiële grenzen houden. Op basis van demografische cijfers moet er een budget worden vastgesteld. Als ziekenhuizen daaroverheen gaan, moet er een ‘terughaalsysteem’ komen, zodat ziekenhuizen overschrijdingen automatisch terugbetalen. Het kan niet zo zijn dat overschrijdingen terugslaan op de premie of het basispakket.” Het terughaalsysteem moet nog worden ontworpen.

Budgetplafond voor medisch specialisten

Ook voor medisch specialistische zorg moet er een budgetplafond komen, als het aan de PvdA ligt. Momenteel geldt er een openeindfinanciering voor medisch specialistische zorg. Van der Veen: “Het liefst zien we dat specialisten in loondienst gaan. Als dat niet lukt, moet er voor specialistische zorg in ieder geval een budgetsysteem komen. Daarnaast willen we voorkomen dat specialisten via het opzetten van zelfstandige behandelcentra (zbc’s) proberen onder het budgetplafond uit te komen als het budget van hun ziekenhuis op is.”

Overgangsregime één jaar

Minister Klink wil de termijn voor de overgang naar prestatiebekostiging beperken tot één jaar. Hij wil hiermee voorkomen dat er te grote schommelingen in omzet tussen ziekenhuizen ontstaan. Ziekenhuizen die veel omzet verliezen, zouden hierdoor in de problemen kunnen komen. Aanvankelijk wilde Klink een overgangstermijn van drie jaar, maar dat stuitte op grote weerstand van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. De NVZ betwijfelde of het overgangsregime, waarin een budgetplafond voor het b-segment geldt, wel tijdelijk zou zijn. Ziekenhuizen die hun bouwplannen hebben gebaseerd op de groei van zorg zagen hun financiering in gevaar komen. Klink komt de ziekenhuizen tegemoet door het overgangsregime te beperken tot een jaar. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink houdt vast aan budgetplafond cure

NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

‘Marktwerking drijft zorgkosten op’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Een discussie waard is om een Debat aan te gaan , of de NL Politiek zich nog moet bezig houden met de Marktwerking in de Zorg.De NL-Politiek heeft een besluit genomen voor Marktwerking in de Zorg, dan moet je als Politiek je niet meer bezig houden met de Zorg. Hetzelfde geldt voor de Ned.Spoorwegen/Pro Rail, wat geprivatiseerd is. De Politiek moet in discussie aangaan over het opheffen van bijv. de 1e Kamer en het verkleinen van de 2e Kamer in aantal.Kijkend naar de kosten ! “Wie zijn eigen tuintje wiet , ziet het onkruit van een ander niet !”

  2. Lees alle reacties
  3. al minstens 30 jaar wordt de medisch sprecialistische zorg afgeleid van hun kerntaken door dit soort discussies over budgetssystemen en – plafonds. Ook met de vereenvoudiging van het DBC systeem (DOT) en de vrije prijsvorming in de ziekenhuizen/ZBC’s wordt het systeem er niet eenvoudiger op en al helemaal niet transparanter. “je krijgt waar je voor betaalt”: dus betaal je per verrichting, dan krijg je volume. Betaal je voor kwaliteit, dan krijg je kwaliteit. Dat laatste is mogelijk door specialisten en ziekenhuizen te honoreren op basis van adhearentie. Voor alle partijen helder, geen BKZ overschrijdingen en de uitdaging om het voor de klant zo goed mogelijk te doen met zo min mogelijk productie.
    Niet zo ingewikkeld om binnen het vigerende systeem van marktwerking en concurrentie het DBC systeem te vervangen door een betaling per adhaerente inwoner. Leuke uitdaging voor VWS.
    ton breed (tonbreed@crossinglines.com)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.