Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ beticht VWS van rekenfouten

Ziekenhuizen hebben het budgettair kader zorg niet met 549 miljoen euro overschreden, zoals het ministerie van VWS heeft berekend, maar met slechts 65 miljoen euro. Het foutieve bedrag van het ministerie is gebaseerd op rekenfouten. Dat heeft de NVZ vereniging van ziekenhuizen betoogd voor de rechter.
NVZ beticht VWS van rekenfouten

Op 12 oktober diende het spoedappèl dat het ministerie had aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank van Den Haag op 14 september. De rechter haalde toen een streep door de korting van 549 miljoen euro die VWS de ziekenhuizen voor 2011 had opgelegd. Met het spoedappèl wilde het ministerie alsnog proberen de korting erdoor te drukken, omdat de bezuiniging al is ingeboekt bij de VWS-begroting voor 2011.

Overschrijdingen

Volgens de NVZ bedroeg de overschrijding in 2009 65 miljoen euro. De brancheorganisatie baseert zich op onderzoek van Prismant in september. Volgens Prismant kort VWS ten onrechte ook de medisch specialisten in loondienst, waardoor er dubbeltellingen ontstaan ter grootte van 89 miljoen euro.

Optelling cijfers a-segment

De tweede fout betreft de optelling van de cijfers voor het a-segment, waarvoor de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de basis vormen, met die van het b-segment, die zijn gebaseerd op de schadelastgegevens van verzekeraars. Volgens de NVZ zijn deze bronnen echter niet vergelijkbaar, omdat de wijze van toerekenen naar het boekjaar wezenlijk verschilt. Door deze fout ontstaat een dubbeltelling van 230 miljoen euro. De NVZ vindt deze fout opvallend, omdat de minister van VWS in een andere rechtszaak de Orde van Medisch Specialisten deze fout juist verwijt. De NVZ wijst er verder op dat de financiering van de geleverde zorg in 2009 geen enkel probleem was.

1,2 miljard winst

De zorgverzekeraars konden de vermeende overschrijdingen immers eenvoudig betalen uit hun inkomsten en maakten in 2009 samen ruim 1,2 miljard euro winst. Ook vindt de NVZ dat VWS zich verschuilt achter “de toestand van ’s Rijks financiën”; het Nederlandse tekort in Europees verband is immers relatief klein.

Edith Schippers

De rechter doet waarschijnlijk op 16 november uitspraak. Mocht de korting alsnog doorgaan, dan komt de kwaliteit van zorg in gevaar, waarschuwt de NVZ. Als VWS verliest, krijgt de kersverse minister van VWS, Edith Schippers, een tegenvaller van een half miljard euro voor haar kiezen. (Zorgvisie - Bart Kiers)

Lees ook:

‘Nieuwe tarieven ziekenhuiszorg vertraagd’
VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012
Klink mag ziekenhuizen niet korten van rechter
Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 reacties

 • no-profile-image

  Zoals de Engelse. Ik geloof daar niet in. Daarbij is ons zorgsysteem ook beter dan de Engelse (blijkt uit onderzoek). Welke prikkel heeft één organisatie om de beste kwaliteit zorg in te kopen tegen de scherpste prijs. Er ontbreekt een concurrentieprikkel.

 • no-profile-image

  Hoe het ook zij, er is blijkbaar 1,2 miljard die aan premie betaald is blijven hangen bij de verzekeraars en dus niet aan zorgverleners betaald. Als je dit bedrag optelt bij de weet ik hoeveel miljard die de verzekeraars uitgeven aan gebouwen, personeel, reclame enz., moet je je toch afvragen of dit nou wel zo'n kosteneffectief systeem is. Er zijn in feite maar 5 grote zorgverzekeraars in Nederlaand die meer dan 95% van de markt beheersen en allemaal precies hetzelfde vergoeden voor vrijwel dezelfde prijs en service. Zou het niet veel efficienter zijn om mensen in een"zorgfonds" te laten sorten van waaruit de benodigde zorg betaald kan worden. Zou in ieder geval een hoop ergelijke reclame schelen.

 • no-profile-image

  Hoe het ook zij, er is blijkbaar 1,2 miljard overgebleven van de premies die patienten betaald hebben die niet naar de zorgverleners is gegaan, maar bij de verzekeraarsis blijven hangen. Als je dit bedrag optelt bij de weet ik hoeveel miljard die verzekeraars uitgeven aan kosten voor personeel, gebouwen, reclame enz, moet je je toch afvragen of dit systeem nou wel zo efficient is. Er zijn in feite maar 5 grote verzekeringsmaatschappijen die de allemaal precies hetzelfde vergoeden voor vrijwel dezelfde prijs en service. Zou het niet veel kosteneffectiever zijn om iedereen in plaats van premie aan verzekeraars te laten betalen, een vergelijkbaar bedrag in een "zorgfonds" te laten storten van waaruit de benodigde zorg betaald kan worden. Zou ook een hoop ergelijke reclamespotjes schelen.

 • no-profile-image

  Erik

  Bovenstaande is wat tekort door de bocht. De zorgverzekeraars zijn onderdeel van grotere maatschappijen. De winst komt niet van de zorgtak, maar van andere verzekeringen.

 • no-profile-image

  NEEEEE. Zorgverzekeraars maken geen winst in de zin dat ze dit in hun eigen zak steken!!!!! Dit geld BLIJFT publiek geld. In de TK zijn afspraken gemaakt over de ziekenhuisuitgaven. Hier moeten ziekenhuizen zich aan houden of de volksvertegenwoordiging moet meer geld besteden aan de zorg ten koste van iets anders.

 • no-profile-image

  uncvbp

  Wat een fantastisch business model! Je maakt 1,2 miljard winst, maar omdat dat blijkbaar minder is dan was gehoopt, schakel je de overheid in om bij de specialisten en de ziekenhuizen nog ruim een miljard extra te vorderen onder het motto van " overschrijdingen". Hoe misselijkmakend wil je het hebben. Het lijkt me duidelijk wie de beste lobbyisten/geldschieters heeft in Den Haag.

 • no-profile-image

  Bill, ten eerste moeten zorgverzekeraars reserves opbouwen voor moeilijkere tijden. De solvabiliteitseisen zijn omhoog gegaan. Als je de salarissen van enkele directeuren en managers optelt gaat het om marginale bedragen. Dat neemt niet weg dat deze moeten voldoen aan redelijkheid afhankelijk van verantwoordelijkheid en span of control. Een manager is vaak hoog opgeleid net als een medisch specialist. Ik heb zelf twee studies afgerond en ben manager. Ik verdien 1,5 x modaal. Lang niet zoveel als een MS, maar naar ratio van verantwoordelijkheid een eerlijke beloning. De opmerking over marmer: volgens mij is dat een incident uit het verleden. Dit vindt vrijwel iedereen (ook bij zorgverzekeraars) belachelijk!

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  @anoniempje hierboven: maar waarom gaan die premie's dan niet omlaag, maar omhoog? En de directeur van een verzekeringsmij rijdt denk ik ook niet in een Ford Fiesta rond, maar in iets van enige maten groter. En ook de managers daaronder rijden vast een leuke kar (ik schat minimaal Audi A6, BMW 5 oid). En de panden waarin ze zijn gehuisvest, moet daar nou per se allemaal marmer in???
  Daar valt echt wel wat te halen hoor!

 • no-profile-image

  Het woord "winst" is wat verwarrend. Het niet zo dat de aandeelhouders of de baas van de zorgverzekeraar dit geld in hun zak stoppen. Dit is publiek geld dat ook geldt als reserve. In de Tweede Kamer is een bepaald bedrag afgesproken dat naar de totale ziekenhuiszorg mag. Dit is overschreden en moet worden terugbetaald. Als zorgverzekeraars meer ontvangen dan uitgeven (uitgave volgens afgesproken kader), dan moeten de premies omlaag.

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  1,2 miljard winst??!!! En waarom krijgt iedereen, behalve de verzekeraars, de schuld van zgn kostenoverschrijdingen, waarbij in het midden gelaten welk gedeelte al of niet terecht is? Lijkt mij dat ook zij niet geheel vrijuit gaan. Ga daar eens wat marge afromen om alle kosten te betalen.

 • no-profile-image

  Herman

  Een overschrijding moet VWS kunnen verdedigen. Zo te zien lukt dat heel slecht, al een jaar lang. Dus VWS moet huiswerk overmaken en laten controleren!

  1.2 miljard winst bij de Zorgverzekeraars????? De oplossing lijkt me eenvoudig: betaal daar de overschrijding van. Er is ook veel meer zorg voor geleverd!

Of registreer u om te kunnen reageren.