Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Nieuwe tarieven ziekenhuiszorg vertraagd’

De dbc-tarieven voor de medisch specialistische zorg in 2011 kunnen deze week nog niet bekendgemaakt worden. Reden voor de vertraging is dat het ministerie van VWS nog geen definitief zicht heeft op de overschrijdingen door medisch specialisten. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
‘Nieuwe tarieven ziekenhuiszorg vertraagd’

De vertraging ontstaat doordat de nieuwe cijfers van VWS niet overeenkomen met de overschrijding van 648 miljoen over 2009, waar het ministerie in juni nog van uitging. Dit betekent dat ook nog niet duidelijk is hoe hoog de korting op de honorariumtarieven voor de medisch specialisten voor 2011 uitpakt. Pas als er duidelijkheid is, krijgt de NZa een definitieve aanwijzing om de tarieven te berekenen.

Honoraria medisch specialisten

Oud-minister Klink liet in september aan de Kamer weten dat hij op basis van nieuwe inzichten een overschrijding van 648 miljoen euro overschrijding door specialisten constateerde, 136 miljoen meer dan de eerder gestelde 512 miljoen euro. De 648 miljoen moest gelden als de nieuwe structurele korting voor 2011. Dit wordt nu een ander bedrag.

Onbekende vertraging

De NZa zou deze week de nieuwe tarieven bekendmaken van de dbc’s die volgend jaar voor ziekenhuizen gaan gelden. Elk jaar stelt de autoriteit deze tarieven vast. Deze bestaan uit een kostendeel van het ziekenhuis en een honorariumdeel van de medisch specialisten. Het is nog niet bekend hoeveel vertraging de uitlevering van het dbc-pakket oploopt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012
'Berekening tarieven NZa voortaan duidelijker'
Klink grijpt in bij tarieven ggz

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Ehm, je haalt de korting van de ziekenhuizen en de medisch specialisten door elkaar. De rechter heeft VWS in het gelijk gesteld voor wat betreft de korting medisch specialisten.

 • no-profile-image

  I.J.Hissink@olvg.nl

  Ter info

 • no-profile-image

  Huh?

  648 miljoen korten? Uitspraken van rechters doen blijkbaar niet terzake; het is van tafel.

Of registreer u om te kunnen reageren.