Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZN: Vrijgevestigden mogen declareren zonder diagnose

Vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten mogen in de dbc’s nullen gebruiken in plaats van diagnosecodes. Verzekeraars zullen voorlopig gewoon overgaan tot betaling. Dat laat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten.
ZN: Vrijgevestigden mogen declareren zonder diagnose

Diagnosevermelding is volgens vrijgevestigden in strijd met de privacy van patiënten en het beroepsgeheim van de behandelaar. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) liet al eerder weten dat vrijgevestigden diagnosecodes mogen maskeren. Het was echter de vraag of verzekeraars die declaraties wel zouden uitbetalen.

Geen controle

Zorgverzekeraars Nederland laat nu weten dat verzekeraars voorlopig geen declaraties zullen controleren bij het verwerken. Deze regeling is uitsluitend bestemd voor vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten. Nadat de NZa een nieuwe ‘Beslissing op Bezwaar’ heeft aangenomen, houdt ZN de werkwijze opnieuw tegen het licht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NZa onderzoekt dbc’s in de ggz
NZa doet nader onderzoek naar dbc’s voor ggz
NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 reacties

 • no-profile-image

  Peter de Wit.

  Bepaalt en niet bepaald, excuus.
  Privacy in de (G)GZ qua diagnose is er niet of maar dunnetjes beschermd.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Wie eindeloos declareren betrekt op de vrijgevestigden (psycholoog en psychiater) heeft nog nooit een declaratie gezien. Het uurtarief is voor psychiaters varieert van 80-110 euro bij een contract met 100 % (meestal is het 95% bij een contract en zonder contract 70-80%. Of de dbc tegen een grens of over een grens gaat qua tijdsbesteding bepaald het verder.
  Hoe er dan gedeclareerd kan worden is onduidelijk, zelf het tarief invullen (en de software veranderen laten wijzigen). Chauve heeft dus gelijk met het herleiden.

 • no-profile-image

  Lee Chauve

  Raar, de DBC systematiek en declaratie/facturatie ervan is toch gestoeld op de diagnose (DSM IV classificatie). Ik kan aan de hand van het te declareren bedrag in veel gevallen gewoon afleiden welke diagnose er bij zou horen. In de tabellen van DBC onderhoud is dit makkelijk terug te vinden en te herleiden.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  bij mij komt veeleer de vraag op waarom juist bij vrijgevestigden de deur voor eindeloos declareren wordt opengezet. maar Bill heeft wel gelijk, ook de privacy van wie in institutioneel verband wordt behandeld verdient bescherming.

 • no-profile-image

  William D. ( Bill ) Hermsen . Dordrecht.NL

  Mijn vraag is , waarom dit niet voor iedere client geldt ?
  Privacy voor iedere client is een Must ! De Politiek vindt de Privacy een Speerpunt . Politiek is Nu aan het woord.

Of registreer u om te kunnen reageren.