Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Staatssecretaris onderzoekt dagbesteding

De mogelijkheid voor gehandicapten om activiteiten te blijven doen bij de dagbesteding is ernstig in gevaar. Daarvoor waarschuwt belangenvereniging voor chronisch zieken en gehandicapten CG-Raad. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft toegezegd de situatie te onderzoeken.
Staatssecretaris onderzoekt dagbesteding

De CG-Raad biedt vandaag samen met verschillende cliëntenraden alle Kamerfracties een petitie aan over dagbesteding voor gehandicapten. De CG-Raad zet druk op de ketel omdat vanaf januari 2011 de tarieven voor dagbesteding met 15 procent worden gekort. Vooral lichamelijk gehandicapten die zelfstandig wonen worden hiervan de dupe.

Korting

Een woordvoerder van de CG-Raad legt uit: “De korting van het tarief is het gevolg van het samenvoegen door de NZa van het tarief voor extramurale dagbesteding met het tarief voor intramurale dagbesteding voor lichamelijk gehandicapten. Hierdoor kunnen woonzorgcentra de dagbesteding voor gehandicapten slechts met grote moeite in de lucht houden.”

Bedreigingen

Het nieuwe NZa-tarief is niet het enige dat het aanbieden van dagbesteding bedreigt. Een opeenstapeling van bestaande en aangekondigde maatregelen maakt het voor de zelfstandig wonende gehandicapten straks uitermate moeilijk nog naar de dagbesteding te gaan. “Door het schrappen van de eigen bijdrage kan meedoen aan dagactiviteiten gemiddeld tussen de 200 en 300 euro in de maand gaan kosten. Dat is voor veel chronisch zieken en gehandicapten een hoop geld.”

Onderzoek

Naast de eigen bijdrage pakken de pakketmaatregelen op begeleiding, korting op het pgb, de overheveling van extramurale begeleiding en dagopvang naar de gemeenten negatief uit voor de functie dagbesteding. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft inmiddels schriftelijk toegezegd het nieuwe tarief voor dagbesteding te zullen onderzoeken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Greet Prins: 'Chaos gehandicaptenzorg dreigt'
CG-Raad bezorgd over uitspraken VNG
Triade concentreert spreiding dagbestedingslocaties
CG-Raad wil vijftig miljoen voor gehandicapten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 reacties

  • no-profile-image

    Rob Veenstra

    Jammer dat de raad nu pas aan de bel trekt. Voor de mensen met een verstandelijke beperking is die harmonisatie lees korting, overigens zo'n 30%, dit jaar al van kracht geworden. Ondanks diverse acties is het helaas oorverdovend stil gebleven, maar altijd bereid om weer wat lawaai te maken.

  • no-profile-image

    marc

    het moet nu eindelijk eens stoppen met al die maatregelen de uiteindelijk de zorg duurder maken

Of registreer u om te kunnen reageren.