Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

VWS huurt voor 55 miljoen euro externen in

Het ministerie van VWS huurt voor ruim 55 miljoen euro externen in. Dat is meer dan ministeries mogen uitgeven aan extern personeel.
VWS huurt voor 55 miljoen euro externen in

Volgens de huidige norm mag bij een ministerie maximaal 13 procent van het personeelsbudget worden uitgegeven aan de inhuur van externen. De totale kosten voor ambtelijk personeel bij VWS bedroegen in 2009 285.441.000 euro. Het bedrag voor externen, 55.143.000 euro, komt daarmee op 16 procent en ligt dus boven de norm.

ICT-projecten

In een brief aan de Kamer laat VWS-minister Schippers weten dat een groot deel van haar organisatie wel binnen de bestaande norm van 13 procent blijft. Voor bepaalde taken moet haar ministerie echter sporadisch specifieke expertise inhuren waardoor de norm wordt overschreden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inzet van uitzendkrachten bij de jaarlijkse griepcampagne of grote ICT-projecten. Met name de Nieuwe Influenza A (H1N1) en de Q-koorts hebben veel werk voor externen opgeleverd. Daarnaast zijn er extra kosten gemaakt voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier (onder andere de uitrol van UZI-passen (Unieke Zorgverlener Identificatie) en de landelijke Verwijs Index Risicojongeren.

Ondoelmatigheid

Schippers schrijft verder dat ze tracht binnen de norm te blijven maar dat er “specifieke oorzaken van de bestaande overschrijding zijn die ook in de nabije toekomst zullen gelden”. Het is volgens haar voor bepaalde taken onmogelijk geen externen in te huren. “De reden hiervoor is dat de schaal van sommige onderdelen soms zo klein is dat het niet doelmatig is om specifieke expertise in huis te hebben. Wanneer dit niet langer wordt toegestaan, is een mogelijke ondoelmatigheid dat bestaand personeel zal worden ingezet voor ondersteunende taken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Korting dreigt innovatiesubsies VWS

Extern personeel jaagt jeugdzorg op kosten

Verpleegkundgen laten zicht extern inhuren

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

13 REACTIES

  1. Veel bedrijven werken met tijdelijke contracten, dat is geen ‘extern personeel’, en bij VWS ??? Misschien kan iemand nog eens berekenen wat in de voorgaande jaren aan externen is uitgegegeven bij vws en de rapporten van de rekenkamer over vws er eens bij halen. Dat zal ook wel niet goed uitpakken voor vws, vrees ik.

  2. Lees alle reacties
  3. Voor spoedeisende hulp aan onverzekerden is volgens VWS /drs Klein Ikkink geen potje bij VWS aanwezig ? hoewel de heer Klink 3 juni 2010 bij omroep Max,verklaarde dat ONVERZEKERDEN daar wel RECHT op hebben . De hem toegestuurde rekening dd. 17/ 07/ 2010 van euro
    268,00 is inderdaad wel erg overschrijdend, hoewel er geen 20% BTW werd berekend. Tot op heden, 08/11/2010 is de heer Klink dubieuze debiteur.

  4. deze discussie is nog lang niet afgesloten, al is het maar omdat we sinds de opmerkelijke transfer van Wouter Bos weten dat de leiding van de (grote) accountantskantoren/adviseurs doorgaangs ook ruim boven de B-norm verdient. En wie moet die niet zo af en toe inschakelen?

  5. Het is net als bij verkeersovertredingen: het mag niet, het gebeurt toch en de smoes …klets. De overheid die zich niet houdt aan normen die ze zelf bepaald heeft. En dan bij een Ministerie die de zorg wil tweedelen uit besparen: de eigen bijdrage voor de GGZ. Klink die uit zorg voor de tweedeling in de samenleving (auto/allochtonen) zijn eigen partij opblaast maar geen probleem zag in de bijdrage. (Het is uitgesteld NIET om principiele redenen).

  6. Beste mensen,
    Het zijn de detacheringsbedrijven die er veel geld aan verdienen door mensen weg te zetten voor minimaal 150 euro per uur terwijl het personeel niet eens zoveel verdient. Neem gewoon mensen in dienst en je bent af van die dubbele kosten.

  7. Heel herkenbaar als werker in de Zorg ( 40 jaar )
    Organisaties ( o.a. VWS ) werken heel veel met Capaciteits-Management .
    O.a. Ziekenhuizen doen niet anders. M.a.w. dit maakt de Zorg “Peperduur “. Het is de vraag aan de Politiek wat ZIJ willen ? Wil de Politiek het werkelijk overlaten aan de Zorg of wil de Politiek tot in details zich bezig houden met de Zorg ?
    De keus wordt dan ; Nationaliseren van de Zorg en dan einde Politiek Debat over de Gezondheidszorg .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.