Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Verdubbel bouwimpuls care’

De bouwimpuls voor de care van 160 miljoen euro moet snel verdubbeld worden. Dat zegt directeur Aad Koster van brancheorganisatie ActiZ. Volgens Koster moet een verdubbeling van de regeling compensatie bieden voor de problemen waarmee de sector vanwege de val van het kabinet te maken krijgt.
ActiZ: ‘Verdubbel bouwimpuls care’

Begin deze maand maakte staatssecretaris Bussemaker nog bekend dat er veel meer bouwprojecten zijn ingediend voor de bouwimpuls dan dat er geld beschikbaar is. De ingediende plannen kosten gezamenlijk 338 miljoen euro, terwijl er 160 miljoen euro beschikbaar is. In reactie op de val van het kabinet roept Aad Koster de Kamer op om de beschikbare 160 miljoen te verdubbelen. “De bouw in de zorg heeft enorm te lijden onder de val en we moeten zorgen dat we niet helemaal lam worden gelegd.”

Normatieve huisvestingscomponent

Koster noemt onder andere de normatieve huisvestingscomponent (NHC) als dossier dat problemen oplevert nu de voortgang ervan gestrand is. “De hoogte van de NHC is nooit definitief vastgesteld. Er is op dit dossier geen overeenstemming bereikt en het beleid is dan ook niet af.” Daarbij moet het systeem van nacalculatie van het oude naar het nieuwe bouwregime nog worden uitgewerkt. “Het blijft dus onduidelijk hoe wij de kapitaallasten moeten terugverdienen. Met deze onzekerheden is geen enkele bank of financier te vinden voor zorgbouw.” Volgens de directeur kan de Tweede Kamer eenvoudig de ingediende bouwplannen honoreren. Deze plannen zijn immers al door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beoordeeld.

Initiatiefwet Kant

Niet alleen voor de bouw levert de val van het kabinet problemen op in de care. Koster noemt verder nog de heroverwegingen en de stelselherziening van de AWBZ, de initiatiefwet van Agnes Kant rondom het aanbesteden in de Wmo en het wetsvoorstel van Bussemaker om de zorgbureaucratie en minutenregistratie te beperken als grote vraagtekens.

Wet Cliëntenrechten Zorg

Verder ligt er nog de geplande Wet Cliëntenrechten Zorg. Koster: “Deze wet moet alle bestaande regels rondom cliëntenrechten bundelen. Wij waren niet zo blij met hoe deze wet eruit zou komen te zien. Gelukkig hebben wij inmiddels als sector al heel veel leveringsafspraken gemaakt met cliëntenorganisaties, zoals de NPCF. Dus wat betreft de positie van de cliënt neemt de sector nu zelf het voortouw.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Bouwimpuls care zwaar overtekend

Zorgpartijen ongelukkig over val kabinet

Kabinet akkoord met cliëntenwet

Nederland in Europese top van zorgbouw

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.