Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Atrium vraagt 20 miljoen van provincie Limburg

Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen vraagt de provincie Limburg om een lening van twintig miljoen euro. Met deze achtergestelde lening wil het Atrium MC zijn reserves aanvullen, zodat banken meer vertrouwen hebben in de financiering van de al lang bestaande nieuwbouwplannen.
Atrium vraagt 20 miljoen van provincie Limburg

Of Limburg de lening kan verstrekken, is de vraag. De provinciale programmabegroting voor 2010 biedt weinig hoop. In 2010 boekt de provincie een resultaat van ruim 27 miljoen euro. In 2011 houdt de provincie naar verwachting bijna drie miljoen euro over. Dit wel door een mutatie van reserves, die nodig zijn om de begroting sluitend te maken. De resultaten zonder toevoeging van reserves zijn in beide jaren negatief. Zonder het aanwenden van de reserves komt Limburg in 2010 ruim achttien miljoen te kort. In 2011 staat de provincie dan voor ruim 34 miljoen in het rood. De bij deze kwestie betrokken medewerkers van de provincie zijn vandaag op verlof en dus niet bereikbaar voor commentaar.

Geen hulp VWS

Het ministerie van VWS laat alvast weten het Atrium MC niet te helpen. “Men wil geen millimeter bewegen”, zei bestuursvoorzitter Eke Zijlstra na overleg in Den Haag. Het ziekenhuis hoopte zijn nieuwbouwplan te realiseren met hulp van het ministerie. De kosten voor dit plan zijn 200 miljoen euro. Het Atrium MC heeft last van de al maanden uitgestelde overgangsregeling voor de nieuwbouw van ziekenhuizen. Ook het nabijgelegen Orbis had hier last van. Dit zorgconcern uit Sittard kreeg echter wel een ronde tafel van stakeholders, waaronder de provincie Limburg, bereid om garant te staan voor een sociaal plan. Vervolgens waren twee banken bereid een overbruggingskrediet van 175 miljoen euro te verlenen tot januari 2011.

OK-complex

Huisbankier ING wil dat het Atrium MC zijn eigen vermogen verdubbelt tot 40 miljoen euro. Een obstakel om dit te bereiken is de bouw van een tijdelijk OK-complex. Dit is nodig omdat de Inspectie voor de Volksgezondheid oordeelde dat de huidige, sterk verouderde operatiekamers niet langer voldoen aan de eisen van de inspectie. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Bestuurder Atrium krijgt niets los in Den Haag

Lucas mist 22 miljoen voor nieuwbouw

PwC wijst op financieringsrisico Orbis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Allemaal gepraat en gedoe achteraf, het kalf is al lang verdronken! Regeren was ooit vooruitzien, nu wacht men op een tik op de vingers en dan vlug lapmiddelen inzetten! Dat is natuurlijk kostbaar! Ik weet nog zo net niet of het wel gaat om de marktwerking, meneer Hermsen, ik heb het onkuise vermoeden dat die keuzes meer gericht zijn op (vaak persoonlijke) prestige kwesties. Was het maar marktwerking, dan zou men ‘als concurenten’ meer doen voor minder!

  2. Lees alle reacties
  3. De Marktwerking geeft voor de Zorg steeds meer financierings-problemen. Wordt het niet tijd dat er ook in Limburg Keuzes gemaakt gaan worden. We hebben het over een klein gebied met een goede relatie met Belgie en Duitsland. Keuzes maken in de Zorg ( Ziekenhuizen ) is voor veel Bestuurders moeilijk ,maar de tijd dringt.Bestuurders ga aan de slag. Nu kan het nog !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.