Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Potentiële pgb’ers Leiden onder druk gezet door gemeente’

Mark van Dorresteijn
Leidenaren die een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen om zelf zorg in te kopen, worden door de gemeente onder druk gezet om daarvan af te zien. Dat stelt Ruud Stuurman, bestuurder van zorgcentrum Roomburgh.
‘Potentiële pgb’ers Leiden onder druk gezet door gemeente’

Volgens de bestuurder worden cliënten door de gemeente overgehaald om zorg in natura in te kopen bij aanbieders die gecontracteerd zijn tijdens de laatste aanbesteding. Een aantal Wmo-cliënten van Roomburgh koopt toch liever zorg in met een pgb om er zeker van te zijn dat zij de zorgverlener van hun voorkeur krijgen. “Maar de gemeente wil dat kennelijk niet”, zegt Stuurman in het Leidsch Dagblad. “Want als mensen een pgb aanvragen, worden ze opgebeld door ambtenaren die vragen stellen als: Zou u dat nou wel doen? Weet u wel hoeveel werk dat van u vraagt?”

Onder druk

De helft van onze klanten zijn door ambtenaren onder druk gezet om zorg in natura te nemen en mee te doen aan de veiling. En het blijft niet bij een keer bellen, soms gebeurt dat wekelijks.” Daarbij verzaakt de gemeente antwoord te geven op aanvragen van cliënten voor een pgb. “En dan blijken ze opeens ‘geveild te zijn’. Als ze daar bezwaar tegen maken, krijgen ze te horen dat het minstens een jaar duurt voordat hun bezwaar in behandeling wordt genomen. Dat vind ik ronduit schandalig.”

Wettelijke plicht

De gemeente Leiden zegt, dat zij “de wettelijke plicht heeft om te beoordelen of de aanvrager in staat is de administratie en de bijkomende zaken rond het pgb te organiseren en te overzien”. Verder wijst de gemeente erop dat de standaard pgb-vergoeding voor hulp bij het huishouden 16,50 euro per uur is, dat sommige thuiszorgorganisaties hoge tarieven rekenen, en het dus kan gebeuren dat klanten moeten bijbetalen.

Bezwaar duurt een jaar

“Daar zijn die klanten zelf bij en wij ook”, reageert Stuurman. “Bovendien is deze 16,50 nog altijd hoger dan de bedragen die gecontracteerde aanbieders nu ontvangen. Ook helpt een stichting potentiële pgb-klanten gratis met de administratieve rompslomp die aan pgb’s kleeft. Stuurman: “Maar als klanten dat tegen de gemeenteambtenaren zeggen, dan beweren die dat wij valse voorlichting geven. Dat is laakbaar. Dat zeg je niet. Wij geven geen valse voorlichting.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Bussemaker wil gebruik pgb beperken

Pgb-initiatief in grijs gebied

Pgb-houder krijgt geen specialistische thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Dat is alleen mogelijk als de familie het helemaal uit eigen zak betaalt, en het zorgcentrum daarmee instemt. Dat zullen ze nooit doen, onder meer ivm de zorgaansprakelijkheid. Aangezien iemand die verblijft ten laste van de AWBZ geen recht heeft op een PGB (omdat de gehele indicatie (zzp: zorgzwaartepakket) aan het wonen en de daarbij horende zorg wordt besteed), is het idee van de familie onhaalbaar. Een alternatief kan zijn om de bewoner in huis te nemen en de indicatie om te laten zetten in een PGB, waarmee de benodigde zorg kan worden ingekocht. Dit vergt echter een heleboel van het huishouden en het is maar de vraag of het PGB toereikend is voor alle benodigde zorg. Zeker als er voortdurend een verpleegkundige in de nabijheid moet zijn (kenmerk van een verpleeghuis). Er zijn tegenwoordig wel steeds meer verpleeghuizen die ogen als een zorgcentrum, maar die toch verpleeghuiszorg leveren. Helaas zijn de wachtlijsten daarvoor behoorlijk lang; 2 jaar is geen uitzondering.
    Advies: neem contact op met het Zorgkantoor.

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens mij heeft dit met ZZP te maken en kun je informeren bij
    CIZ of niet ??
    Lijkt mij wel dat je budget voldoende moet zijn voor zelf zorg inkopen náást de huidige zorg via het zorgcentrum..
    ofwel..
    Denk alleen niet dat het mogelijk is deze zorg dan te kopen van het zorgcentrum zelf..

  4. ik heb een vraag: een bewoner van ons woonzorgcentrum voor ouderen, is op somatisch gebied te zwaar geworden en zal worden overgeplaatst naar een verpleeghuis. Maar de familie en mw willen dat ze blijft (persoonlijk wil ik dat ook, maar ben natuurlijk niet alleen werkzaam als evv-er), nu wil de fam. evt. zorginkopen, is dat mogelijk? Graag zie ik uw antwoord tegemoet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.