Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ggz laat dure declaraties liggen

Mark van Dorresteijn
Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maken te weinig gebruik van de mogelijkheid om een aantal activiteiten te declareren. Volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zou de sector hierdoor mogelijk twintig miljoen euro mislopen.
Ggz laat dure declaraties liggen

Volgens woordvoerder Welmoed van Rijs van brancheorganisatie GGZ Nederland levert de beleidsregel ‘Overige producten voor de ggz’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) problemen op. Dankzij deze beleidsregel kunnen ggz-instellingen activiteiten declareren waar geen diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) voor bestaan. Voorbeelden van ‘overige producten’ zijn laboratoriumonderzoeken, forensisch-psychiatrische rapporten en medicijnkosten, zoals methadon voor ambulante cliënten. Maar ook de rapporten voor instellingen die belast zijn met de uitvoering van sociale verzekeringswetten vallen eronder. “Het probleem is dat deze activiteiten via een papieren document gedeclareerd moeten worden”, zegt Van Rijs. “En dat is niet eenvoudig omdat alle andere declaraties in de dbc-systematiek wel digitaal verlopen. Daarnaast is er veel onbekend over deze regel, zoals wat er nu precies wel en niet onder valt.”

Digitaal factureren

Ook zorgverzekeraars herkennen het probleem. “Het gaat hier over de facturatie van de overige producten”, legt ZN-woordvoerder Petra Hardeman uit. “Deze producten zijn niet opgenomen in de uitleveringen van DBC Onderhoud waardoor instellingen deze producten niet digitaal kunnen factureren. Er bestaat echter wel een mogelijkheid om dit schriftelijk te doen. Dit zorgt bij zowel aanbieders als verzekeraars voor een hoop administratieve lasten en de kans op fouten in het proces is groter. Kennelijk vormt dit voor aanbieders een dermate hoge drempel dat ze niet overgaan tot facturatie van de producten.” De kosten van het niet factureren variëren van 25 tot ongeveer 600 euro. “Als we ervan uitgaan dat er zo’n 70.000 producten niet gefactureerd zijn, kan dit oplopen tot een gemis van twintig miljoen euro”, aldus Hardeman.

Uitlevering DBC Onderhoud

Op verzoek van Zorgvisie laat ZN op dit moment uitzoeken om hoeveel geld het daadwerkelijk gaat. Hiertoe is een vraag uitgezet onder alle ZN-leden. De verzekeraars zijn al sinds de invoering van de dbc-systematiek bezig om ervoor te zorgen dat de post ‘overige producten’ meegenomen wordt in een uitlevering van DBC Onderhoud zodat deze producten op dezelfde wijze gefactureerd kunnen worden als de dbc’s. De uitwerking blijft volgens ZN echter op de plank liggen ‘vanwege praktische problemen’. Er is tussen de NZa en DBC Onderhoud een discussie ontstaan over wie verantwoordelijk is voor de overige producten. Op initiatief van ZN is er overleg geweest tussen de NZa, DBC Onderhoud, VWS en ZN over dit specifieke onderwerp. In dit overleg is een aantal praktische afspraken gemaakt waarmee digitale facturatie een stap dichterbij is gekomen. “Of het echt gaat lukken is onder andere afhankelijk van een juridisch toets van de NZa”, aldus Hardeman. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NZa geeft ziekenhuis aanwijzing om declaratiefouten

‘Artsen lopen tussen 60 en 90 miljoen aan declaratiegeld mis

GGZ Nederland komt niet aan een miljard overschrijding

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wanneer concluderen we nu ens dat in de GGZ geen registratie en facturatie cultuur heerst.
    Bovendien is er nog sprake van budget financiering hetgeen ook geen druk oproept om nu eens serieus te gaan kijken naar dit soort problemen.
    En zoals Jeroen schrijft zijn er wel degelijk mogelijkheden waarmee eenieder digitaal kan factureren.
    Derhalve en cultuur en attidude cultuur in de gedachte wat wij minder als ons budget factureren krijgen we toch uitbetaald.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.