Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink maakt einde aan marktwerking

Mark van Dorresteijn
Het vrije prijssegment wordt definitief niet uitgebreid per 1 januari 2011. Dat schrijft minister Ab Klink in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Klink maakt einde aan marktwerking

In eerdere plannen wilde Klink het b-segment volgend jaar nog uitbreiden naar vijftig procent. Nu zegt hij de beslissing over uitbreiding van de marktwerking over te willen laten aan het nieuwe kabinet.

Toenemende weerstand

Er is sprake van een toenemende weerstand tegen marktwerking in de Tweede Kamer. Vorige week verklaarde de Kamer zijn brief hierover in zijn geheel controversieel. In zijn brief ‘Technische en financiële consequenties controversieel verklaren Waardering voor betere zorg IV’ zet Klink vol in op het doorvoeren van zijn nieuwe prestatiebekostigingsmodel in de zorg. Dit noemt hij noodzakelijk om de uitgaven aan medisch-specialistische zorg te kunnen beheersen. Ook wil Klink de omvorming van tienduizend dbc’s naar drieduizend zorgproducten, het project DOT, doorzetten.

Mogelijke oplossing

Ten slotte geeft Klink een mogelijke oplossing voor de kapitaallastenproblematiek. Hij stelt een generieke regeling voor waarbij instellingen die het meest worden geraakt door de afschaffing van het bouwregime, de meeste compensatie krijgen.

De NVZ wil nog niet reageren. Volgende week wordt de brief in een Algemene Ledenvergadering besproken. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Grote verdeeldheid over einde marktwerking

Kamer verklaart marktwerking controversieel

Bouwende ziekenhuizen krijgen nul op rekest

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Marktwerking zal in Nederland niet plaatsvinden zolang wij een capaciteitsprobleem hebben bij de keuze van een medisch specialist.
    Deze krapte wordt door de specialisten in stand gehouden door het beperkt houden van opleidingsplaatsen.
    Tevens speelt mee dat door fusie van zorgconglomeraten burgers in het adherentiegebied een beperktere keus hebben uit artsen en zorgaanbod.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.