Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsenpost in beroep om tarief

Mark van Dorresteijn
De Centrale Huisartsendienst Nijmegen maakt bezwaar bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen de financiering van door hem geleverde acute zorg. De huisartsen willen meer beloning voor de zorg die zij overnemen van de spoedeisende hulp van het Maasziekenhuis.
Huisartsenpost in beroep om tarief

De Centrale Huisartsendienst Nijmegen (CHN) runt naast twee huisartsenposten de Acute Zorg

Post Boxmeer in het Maasziekenhuis Pantein. De huisartsen behandelen daar zelfverwijzers die vroeger naar de eerste hulp gingen. Ze leveren daardoor meer zorg tijdens de avond-, nacht- en weekenduren en moeten daarvoor extra waarnemers inschakelen. Voor deze toename willen ze een hoger tarief in rekening kunnen brengen dan voor de gebruikelijke zorg die huisartsen buiten kantooruren verrichten. De CHN heeft in 2008 bij de NZa een betaaltitel aangevraagd om de waarnemers 80 euro per uur in plaats van het maximumtarief van 65 euro te kunnen betalen. De NZa heeft dit verzoek onlangs afgewezen en stelt dat de Boxmeerse spoedpost een economisch delict pleegt door waarnemers 80 euro te betalen.

Bezwaar

De huisartsencoöperatie laat het er niet bij zitten en dient een bezwaar in bij de zorgautoriteit. Directeur Marion Borghuis: “In 2001 zijn afspraken gemaakt over huisartsendiensten buiten kantooruren. Het destijds vastgestelde uurtarief was bedoeld voor patiënten die zijn aangesloten bij de deelnemende huisartsen en die buiten kantooruren een beroep doen op de huisarts. Er is nooit afgesproken dat wij substitutiezorg leveren voor datzelfde tarief. De afspraak was dat als je meer zorg levert, je daar een extra beloning voor krijgt.”

Behandeling door huisartsen

De Acute Zorg Post Boxmeer is in 2006 begonnen. Uit onderzoek blijkt dat de huisartsen sindsdien de behandeling doen van de 1200 zelfverwijzers die voorheen jaarlijks naar de spoedeisendehulpafdeling van het ziekenhuis gingen. “Wij vinden dat de patiënt de juiste zorg moet krijgen, maar ook dat dan het geld de zorg moet volgen”, zegt Borghuis. “De spoedpost behandelt meer patiënten dan onze huisartsen aankunnen, dus wij zetten waarnemers in. Dat lukt niet voor 65 euro per uur. We krijgen hiervoor wel extra geld van de zorgverzekeraars, maar formeel mag dat niet. We kunnen het wel via de achterdeur regelen, maar ik wil transparant zijn.”

Maximumbedrag

Een woordvoerster van de NZa legt uit dat het tarief een maximumbedrag is. Als de huisartsenpost meer betaalt, is dat een economisch delict. “Of het ministerie van VWS zou het tarief moeten willen verhogen, maar dat is niet aan de orde. Dan krijg je een macrostijging van de kosten.” Borghuis: “De vraag is: heb je een visie op de lange termijn of de korte? Als je alleen blijft kijken naar de huisartsenzorg, stijgen de kosten, maar als je breder kijkt, wordt de zorg er juist doelmatiger en goedkoper van. Er moet dan geld van de tweede naar de eerste lijn. De koninklijke weg om dit op te lossen is dat er een tarief van 80 euro komt voor de zorg die we overnemen van de spoedeisende hulp.”

Afwijzen bezwaar

De Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Huisartsenposten Nederland waren niet bereikbaar voor commentaar. Mocht de NZa het bezwaar van de huisartsen afwijzen, dan gaat CHN naar de rechter, kondigt Borghuis aan. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Huisartsen verliezen zaak om declaraties

Huisartsen geven ook specialisten de schuld

Huisartsen scharen zich achter invoering landelijk epd

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.