Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Klink: bezuinigen op stents levert 140 miljoen op

Het bezuinigen op stents kan volgens demissionair minister Klink een besparing opleveren van 140 miljoen euro. Hij zegt dat in het radioprogramma Spijkers met koppen.
Klink: bezuinigen op stents levert 140 miljoen op

“In 44 procent van de gevallen is de plaatsing van een stent volgens een rapport van het College voor Zorgverzekeringen overbodig”, aldus Klink. “Dit kost ongeveer 140 miljoen per jaar. Ik bezuinig liever op dit soort dingen dan dat ik het eigen risico ophoog. Deze lijn zijn we nu aan het inzetten.” Volgens de minister kan er nog ontzettend veel op onnodige kosten bespaard worden.

Overschrijding

Klink laat verder weten dat er geen grote zorgpost is die voor overschrijdingen zorgt. Over de totale overschrijding doet de minister nog geen uitspraak. Wel kan hij zeggen dat het bedrag van 1,6 miljard, zoals genoemd in de Telegraaf, het meest accuraat is. Het daadwerkelijke bedrag maakt hij pas bekend tijdens de voorjaarsnota, omdat hij anders “de minister van Financiën voor de voeten loopt”. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Luister ook:

Radiouitzending Spijkers met koppen

Lees ook:

Zorg moet 600 miljoen extra bezuinigen
Klink mag bezuinigen op specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Cardiologie

  Het is een beetje onduidelijk wat dhr. Klink bedoelt. Is het n 44% helemaal overbodig om de stenosen te behandelen? of is het overbodig om een stent te plaatsen ?
  zulke onduidelijke berichten zorgen voor veel vragen bij patienten.

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  Klink en de verzekeraars weten het kennelijk weer beter dan de cardiologen. Ben benieuwd hoe Klink klinkt mocht hij zelf een keer coronairklachten hebben en de cardioloog zegt: Meneer Klink voor u wordt de stent niet meer vergoed! Dat vindt u zelf en de verzekeraars te duur.

 • no-profile-image

  Monty5

  Gaat Klink weer op de stoel van de arts zitten, hij heeft toch een mooie rooie stoel in de tweede kamer.

 • no-profile-image

  Evi

  Prettige bezuiniging voor hartpatiënten en patiënten met een aangeboren vaatstenose! Stom toch, dat die mensen zoiets hebben, dat kost de overheid veel te veel! Klink zou eigenlijk moeten bezuinigen op patiënten, helemaal geen patiënten meer, dat is pas goedkoop. En kijk eens wie zegt dat die stent in 44% van de gevallen niet nodig waren? Juist, de verzekeraars!!!! Vraag het aan de patiënten die nu, dankzij die stents, nog kunnen antwoorden. Niks te maken met wel of geen marktwerking.... Zo kort je snel de wachtlijsten in, met het "bezuinigen op dit soort dingen". IPV een hogere eigen bijdrage blijven onvermogende patiënten met hun vaat probleem zitten. Bizar!!!!

 • no-profile-image

  Door marktwerking komen dit soort zaken juist aan het licht. In de budgettering is er geen enkele prikkel om doelmatig te werken.

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Daar konden we op zitten wachten,
  want door die fijne marktwerking
  heeft iedereen er belang bij om zoveel mogelijk budget te genereren.

Of registreer u om te kunnen reageren.