Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CPB: PVV, GroenLinks en SP laten zorgkosten harder stijgen

De collectieve zorguitgaven in de periode 2011-2015 zullen harder stijgen als de PVV, GroenLinks en de SP het voor het zeggen krijgen. Dat blijkt uit de doorberekening van de verkiezingsprogramma’s van het Centraal Planbureau (CPB).
CPB: PVV, GroenLinks en SP laten zorgkosten harder stijgen

Bij de PVV en GroenLinks gaan de zorguitgaven met vier procent omhoog en bij de SP met vijf procent. Het CDA, PvdA en de SGP houden de gemiddelde groei vast van drie procent waarmee de zorgkosten al jaren stijgen. D66, ChristenUnie en de VVD weten dit groeipercentage te verkleinen: naar 2,75 procent bij D66, 2,25 procent bij de ChristenUnie en 1,75 procent bij de VVD.

Het eigen risico

Een andere frappante berekening van het CPB betreft de opbrengsten bij meer eigen betalingen door burgers. De eigen betalingen variëren bij de partijen tussen de 160 en 220 euro per volwassene per jaar. De opbrengsten hiervan liggen in 2015 tussen de 2,1 en 2,9 miljard euro. Dat is een aanzienlijk lager bedrag dan de 5,5 miljard euro die een eigen risico van 775 euro zou opleveren, zoals de ambtelijke bezuinigingscommissie heeft voorgesteld. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk hier de complete zorgparagraaf van het CPB
CBS: zorguitgaven groeien met 5,8 procent
CPB: eigen bijdrage naar 775 euro
CPB buigt zich nog eens over besparing zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Monique

    Wat was er eigenlijk mis met het ziekenfonds?

  • no-profile-image

    De ambtelijke bezuinigingscommissie heeft onhaalbare larievoorstellen uit de mouw geschud. De eigen bijdrages kunnen door een groot deel van de mensen nu al niet meer opgehoest worden, deze komen dan of zonder zorg te zitten of krijgen het uit een ander potje, dat laatste heet het ene gat met het andere vullen. En ook is het niet zo dat GL de zorgkosten laat stijgen..... dat is een vreemde formulering. Er moet gewoon meer geinvesteerd worden in de zorg, meer goed opgeleide handen en niet alles privatiseren zoals de vvd wil.....
    Een rommelig stukje meneer Wouter, de uitleg van de zorgparagraaf van het CPB krijgt een tendencieuze kop mee van Zorgvisie, zal wel aan de grootste doelgroep besteed zijn?

Of registreer u om te kunnen reageren.