Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Het aantal nieuwe AWBZ-indicaties groeit wel

Het aantal mensen dat vorig jaar een positieve AWBZ-indicatie heeft ontvangen, is met acht procent gestegen vergeleken met 2008. Deze week meldde het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in een persbericht een daling van het aantal nieuwe zorgvragers vorig jaar van 18 procent. Dit laatste percentage blijkt echter afgezet te zijn tegen het totale aantal indicaties en geeft daardoor een vertekend beeld.
Het aantal nieuwe AWBZ-indicaties groeit wel

Het kenniscentrum van het CIZ publiceerde deze week de trends in de AWBZ-zorg tussen 2007 en 2009. Marcel de Krosse, manager van Beleid & Juridische Zaken, licht de in het begeleidende persbericht gemelde daling van 18 procent nieuwe indicaties toe. “Het gaat om een meting van het aantal nieuwe indicaties, ten opzichte van het aantal herindicaties. Omdat we het afgelopen jaar de pakketmaatregel van VWS hebben uitgevoerd, kregen veel meer mensen een herindicatie dan in voorafgaande jaren het geval was. Zo’n 120.000 mensen extra. Dus de groep mensen die vorig jaar een herindicatie kregen was vorig jaar eenmalig veel groter dan de groep mensen met een nieuwe indicatie. Als je dit vergelijkt met hoe dit verschil er in 2008 uitzag, kom je hierdoor op een daling van 18 procent.” Uit een bijlage van de trendrapportage van het CIZ blijkt dat het aantal indicaties in 2009 op zichzelf gezien juist is gestegen met acht procent. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Fact sheets uit de CIZ-rapportage

AWBZ-aanvragen
Nieuwe en bekende AWBZ-cliënten
Welke zorg is toegekend?
Hoe wil de cliënt zorg geleverd krijgen
Leeftijd en grondslag voor de indicatie

Lees meer:

Dagactiviteiten weg door indicaties
CIZ wil indicatiestelling versnellen
CIZ overspoeld met bezwaarschriften
Kamer wil stille overheveling AWBZ stoppen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  HR

  Het aantal afgegeven indicaties heeft slechts een beperkte informatieve waarde. De duur, inhoud en de omvang zijn voor wat betreft het financiële beslag op de AWBZ middelen m.i.
  belangrijker.
  Helaas doet het CIZ ook dit jaar in haar publicaties daar geen uitspraak over.

 • no-profile-image

  HGB

  Het is mij reeds eerder opgevallen dat de heer van den Elsen regelmatig het werkwoord 'toelichten' verandert in 'toeligten'. Taaltechnisch een beetje slordig.

Of registreer u om te kunnen reageren.