Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Mark van Dorresteijn
Banken zijn zeer kritisch over het plan van minister Klink om medisch specialistische zorg te budgetteren. Zij vinden dat ziekenhuisdirecties een bijna onmogelijke opdracht toegeschoven krijgen.
Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Dat blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs een aantal belangrijke partijen. Volgens de plannen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) momenteel ontwikkelt, ontvangt ieder ziekenhuis straks een budget voor het honorarium van de vrij gevestigde specialisten.

Onderhandelen

De directies moeten vervolgens met de specialisten gaan onderhandelen over de verdeling van het budget. Ook de specialisten in zelfstandige behandelcentra zullen gebudgetteerd worden. “Bij het ziekenhuis wordt een probleem neergelegd dat de politiek niet kan oplossen. Wij zijn benauwd voor de indirecte gevolgen van deze maatregel, de gevolgen voor de onderlinge verhouding van directies en specialisten”, zegt Erwin Snijders, sectormanager zorg van ING. “Dit heeft gevolgen voor zelfstandige behandelcentra en voor ziekenhuizen waar directies moeten gaan onderhandelen over het inkomen van specialisten op een moment dat er gekort wordt”, stelt senior bankier Chris Zegers van C&E Bankiers, onderdeel van Van Lanschot Bankiers. De bank financiert veel zelfstandige behandelcentra. “Wij zullen terughoudend worden bij het financieren van zelfstandige behandelcentra en onze criteria aanscherpen.”

Paard achter de wagen spannen

Ook de Rabobank plaatst kanttekeningen. “Ik begrijp de noodzaak tot bezuinigen, maar de vraag is of dit structureel een goede oplossing is. Dit past niet in de toekomstvisie op ziekenhuisfinanciering. De vraag is of je het paard niet achter de wagen spant”, zegt Michiel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij Rabobank Nederland. Hij geeft aan dat de ziekenhuizen die de bank heeft gefinancierd, gehouden zullen worden aan gemaakte afspraken over de ontwikkeling van de productiviteit. “Bij nieuwbouwfinanciering vragen we steeds vaker om commitment van de specialisten.”

Financiële problemen bij jonge specialisten

C&E Bankiers verwacht dat jonge specialisten die zich de afgelopen jaren hebben ingekocht in een maatschap financiële problemen krijgen als hun honorarium met tientallen procenten wordt gekort. “Na hun opleiding hebben ze goodwill betaald, al gauw een jaarhonorarium. En ze hebben na een verhuizing vaak een huis gekocht in het hogere segment”, aldus Zegers. Eind juni zal de NZa aan minister Klink laten weten of het haalbaar is om de budgettering van de specialisten per 1 januari 2011 in te voeren. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

‘Korten van chirurgen met 50 procent is rechtvaardig’

Chirurgen met bijna 50 procent gekort

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. @ C. Brink: Laten we niet jaloers naar medisch specialisten kijken. Als ik op een vrijdagavond met een hartaanval in het ziekenhuis terechtkom wil ik graag een cardioloog, radioloog en een medisch laborant naast mijn bed. Met een budgettering zal de productiviteit dalen, staat in het artikel ( Rabobank, van Schaik). Dus langere wachtlijsten en wachttijden. Daar wil ik best voor betalen!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het zeer terecht dat er zou worden gesneden in de inkomsten van de specialisten. Het is absurd dat er een beroepsgroep in de gezondheidszorg zo extreem veel verdiend. Maatschappelijk onverantwoord. Maar het feitelijk onderliggende probleem is natuurlijk dat deze dames en heren niet in loondienst zijn waardoor de ziekenhuizen niet tot nauwelijks zeggenschap hebben over deze mensen

  4. Vind het zeer terecht wanneer er wordt gesneden in de specialisteninkomens want ik vind het absurd dat er een beroepsgroep in de gezondheidszorg is die zo extreem veel verdiend. Maatschappelijk onverantwoord.
    Het feitelijk onderliggende probleem dat hier natuurlijk wordt belicht is dat deze dames en heren niet in loondienst zijn en dat ziekenhuizen daarmee nauwelijks tot geen zeggenschap over deze mensen hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.