Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Klink eist geld terug voor te veel betaalde zorg

Zorginstellingen die ten onrechte aanvullende diensten bij hun patiënten in rekening hebben gebracht, moeten het te veel betaalde geld teruggeven. Dat zei demissionair minister Ab Klink woensdag in De Telegraaf.
Klink eist geld terug voor te veel betaalde zorg

Klink zegt in de krant hierover zo snel mogelijk met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in overleg te gaan. "Ik wil weten hoe omvangrijk dit probleem is. Maar ook in hoeverre instellingen daarvoor aansprakelijk te stellen zijn."

Onterechte rekeningen

De NZa meldde het afgelopen weekeinde steeds meer klachten van consumentenorganisaties en bewoners van zorginstellingen te krijgen over onterecht in rekening gebrachte kosten. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het betalen voor toiletpapier. Ook moeten bewoners vaak betalen voor een verhuizing binnen een instelling, terwijl dat eigenlijk door de instelling zelf moet worden betaald.

Vergoed door verzekering

Soms betalen bewoners voor een tv-aansluiting op hun kamer, terwijl zij niet weten dat ze er ook voor kunnen kiezen geen tv op hun kamer te nemen. Ook worden kosten in rekening gebracht voor behandelingen die gewoon door de verzekering worden vergoed.

Instellingen

Sommige instellingen brengen al jaren te veel in rekening bij hun patiënten, schrijft De Telegraaf op basis van lezersreacties. Het zou gaan om vele tientallen tot enkele honderden euro's per patiënt per jaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

AWBZ-instellingen brengen onterecht diensten in rekening
Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties
Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 reacties

 • no-profile-image

  Erg oppervlakkig om te wijzen naar management en overhead. Dit maakt in werkelijkheid slechts een klein percentage uit van de totale kosten. Tot op een bepaalde hoogte is management nodig. Specialisten specialiseren steeds meer, samenwerking wordt steeds belangrijker..... laat managers met verstand van organisaties dat verbeteren.

 • no-profile-image

  Ton

  maar waarom moet de instelling het via oplichting verkregen geld niet terug betalen aan de slachtoffers? En een bloemetje erbij met oprechte excuses zou die uitzuigers niet misstaan

 • no-profile-image

  Verrast

  @anoniem: ziekenhuizen zijn niet verantwoordelijk voor het kader. Verzekeraars wel, die kunnen met hun contracteerbeleid en polissen sturen.

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  @anoniem_hierboven:
  Ziekenhuizen kunnen absoluut efficienter werken: minder overhead, dwz managers enzo eruit gooien. Die kosten alleen maar geld dat door dokters en verpleegkundigen verdiend wordt.

 • no-profile-image

  Maar kan Klink ook uitleggen waarom ook overschrijdingen op geleverde zorg moeten worden terugbetaald?

  Misschien omdat als het geld op is, het geld op is. Klink krijgt een pot met gelg voor de zorg mee. Het zijn keuzes hoeveel we waar aan uit willen geven. Op=op. Ziekenhuizen hebben ook een verantwoordelijkheid om zuinig aan te doen met het geld. Uit onderzoek blijkt overigens dat ziekenhuizen gemiddeld 15% efficienter kunnen.

 • no-profile-image

  Kees Marges

  Instellingen brengen voor allerlei diensten kosten in rekening. Hoe controleer je als zorgvrager of clientenraad wat wel en niet voor rekening van de client mag komen en wat de instelling zelf moet betalen uit de AWBZ vergoeding? Mogen we allemaal het lijstje met kosten voor rekening van de clienten naar de NZA of de Minister sturen, zodat die het controleren? Of is er een andere manier?

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  Helemaal met Verrast eens!

 • no-profile-image

  Verrast

  Dat teveel in rekening gebrachte zorg wordt gekort, okay. Maar kan Klink ook uitleggen waarom ook overschrijdingen op geleverde zorg moeten worden terugbetaald? Proletarisch winkelen mag niet, ook niet in ziekenhuizen (dacht ik altijd).

Of registreer u om te kunnen reageren.