Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Prestatiebonus arts geeft bestuur macht

Prestatieafhankelijke beloningen voor medisch specialisten kunnen de positie van de raad van bestuur versterken. In Duitse private ziekenhuizen krijgen bestuurders inzicht in de kwaliteit van de medisch specialistische zorg door de specialisten extra te belonen en invloed te geven op strategische besluiten.
Prestatiebonus arts geeft bestuur macht

Dat concludeert het onderzoeksbureau Ecorys in een studie voor het ministerie van Economische Zaken naar de governance-mechanismen in België, Engeland en Duitsland in drie sectoren: woningcorporaties, ziekenhuizen en voortgezet onderwijs.

Fuctioneren van specialisten

Er zijn grote overeenkomsten tussen Nederland en de onderzochte landen in de manier waarop medisch specialisten in ziekenhuizen functioneren. Ook in de buurlanden zijn specialisten sterk georiënteerd op hun eigen vakgebied en niet geneigd verantwoording af te leggen over het eigen professionele handelen. Private ziekenhuizen in Duitsland vormen daarop een gunstige uitzondering. In sommige private ketens, zoals de Rhön- en de Helios-klinieken, gebruiken de raden van bestuur prestatieafhankelijke bonussen om de relatie met medisch specialisten te verbeteren. De artsen, die in loondienst werken, geven het bestuur inzicht in de kwaliteit van de medisch specialistische zorg. Naast een prestatiebonus krijgen de specialisten ook invloed op strategische beslissingen en investeert het ziekenhuis in moderne technologieën.

Scherpe keuze op governance-gebied

Een opvallende bevinding in het Ecorys-onderzoek is dat Nederland vergeleken met België, Duitsland en Engeland vooroploopt op het gebied van governance. Dat komt doordat Nederland ziekenhuizen meer autonomie geeft, wat hen dwingt tot scherpe keuzes op het gebied van governance. Bovendien is Nedeland het enige land met een zorgspecifieke governancecode. Ecorys vindt het niet verstandig om een wettelijke governancestructuur te maken. Volstaan kan worden met een verwijzing in de wet naar de code, zodat deze niet langer vrijblijvend is.

Lokale politici

De Ecorys-onderzoekers zien niets in vertegenwoordiging van lokale politici in ziekenhuisbesturen. Voorbeelden in Duitsland en België laten zien dat politieke kleur en belangen dan te veel een rol gaan spelen. Bovendien laat de professionaliteit te wensen over. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’
Specialisten willen niet in loondienst
VWS geeft bestuur meer macht over specialist

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

14 reacties

 • no-profile-image

  Vince Q.

  "Loon naar werken" is niet alleen in de zorg een goed idee. Laat kwaliteit en prestatieniveau maar eens voor iedereen bepalend zijn voor het inkomen. Want zeg nou eerlijk - wat voor motivatie heeft iemand nog om een "stapje extra" te doen als de directe collega, die wat meer slijmt bij de teamleider méér credits krijgt dan degene die zich voor het werk en de organisatie wil inzetten?

 • no-profile-image

  marianne van den hoven

  Ik 'zit' niet in de verpleging, maar werk me er rot... al 43 jaar... Laten we maar eens wat meer overlaten aan verpleegkundig specialisten. Wordt de kwaliteit van zorg vanzelf beter.

 • no-profile-image

  ien de ruiter

  ik denk dat er eerst onafhankelijke onderzoeken gedaan moeten worden. ik zit 40 jaar in de verpleging en vind dat er flink gesjoemeld wordt met de zogenaamde kwaliteitscontroles.Als ik patienten spreek over eenziekenhuis/afdeling van een ziekenhuis,dan kan ik niet geloven als ik darna lees dat dat betreffende zkh zo goed presteert. de klanten vertellen anders, en vaak zijn dat mensen die zelf goed opletten en controleren.

 • no-profile-image

  olaf

  prima idee

 • no-profile-image

  deewee

  Kwaliteit belonen is m.i. de enige adequate prikkel in de gezondheidszorg. De zorg wordt er beter en ook nog eens goedkoper van. Er zal echter nog veel gedaan moeten worden aan een goede administratie van kwaliteit zzonder overdreven buraeucratie en het definieren wat goede kwaliteit is, is dat puur medische uikomst, of effeicientie, of patient bejegening?
  Doen!

 • no-profile-image

  Lena

  De vraag was toch of we het eens zijn met een prestatiebonus voor artsen? In plaats van elkaar in de haren te zitten kunnen we daar wellicht een uitspraak over doen. Het lijkt mij geen slecht idee.

 • no-profile-image

  BenBau

  Ik weet niet van welke generatie jullie zijn, maar NOT! betekent NIET DUS (=cynisch bedoeld)

 • no-profile-image

  Anna

  Ik denk dat BenBau en gefrustreerd is en geen verstand van zaken heeft.

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  BenBau is volgens mij een grfrusteerde manager die hunkert naar een beetje macht om uit te kunnen oefenen omdat hij thuis zwaar onder de plak zit...
  Bovendien is de NL medische zorg van topkwaliteit tegen een zeeeer scherpe prijs. Een combinatie die uniek is in de wereld.

 • no-profile-image

  dreesmann

  eindelijk een goed idee!!!

 • no-profile-image

  Asjemebou?

  Op dit soort uitspraken zit echt niemand te wachten. Al die wanpresterende dokters? Waar haal je het vandaan? Er is de laatste jaren enorm veel veranderd in dit opzicht. Dokters zijn helemaal niet tegen verantwoording afleggen over hun professionele handelen.

 • no-profile-image

  BenBau???

  “Al sinds we de gezondheidszorg in Europa zijn gaan meten, behoorde Nederland tot de top van de ranglijsten. Dit jaar wint Nederland met een tot nu toe ongekende voorsprong op de tweede plaats,” aldus dr. Arne Björnberg, onderzoeksdirecteur van de Euro Health Consumer Index. “Nederland is de absolute winnaar op het gebied van aanbod en dekking van diensten, waaruit blijkt dat de recente herziening van de gezondheidszorg lijkt te werken,” zo concludeert hij.

 • no-profile-image

  BenBau???

  De gezondheidszorg is in Nederland per persoon de helft goedkoper dan in de Verenigde Staten, maar werkt wel veel beter. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Commonwealth Fund, dat 23 juni 2010 naar buiten is gebracht.

 • no-profile-image

  BenBau

  Daar zitten we echt op te wachten! De Nederlandse zorg staat in de wereld slecht bekend en is bovendien erg duur in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. De managers cq. het bestuur zullen voor de lang verwachte cultuuromslag gaan zorgen bij al die wanpresterende dokters.
  NOT!

Of registreer u om te kunnen reageren.