Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Dermatologen betichten NZa van ‘wanprestatie’

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV) noemt de definitieve tariefskortingen die de verschillende medische specialismen in 2010 opgelegd krijgen broddelwerk van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Dermatologen betichten NZa van ‘wanprestatie’

Volgens de specialisten is het onbegrijpelijk dat specialismen met een relatief laag inkomen, zoals dermatologen, een zeer hoge korting van wel meer dan twintig procent aan hun broek krijgen, terwijl andere specialismen, die wel dertig tot veertig procent meer verdienen, een veel lagere korting krijgen of zelfs een tariefsverhoging. “Hoe is dit in godsnaam mogelijk?”, vraagt de NVDV zich af in haar brandbrief.

Onacceptabel

De NVDV rekent voor dat vijf specialismen met de laagste omzet per fte gemiddeld een korting krijgen van bijna 16 procent en de top-vijf van specialismen met de hoogste gemiddelde omzet per fte een gemiddelde korting van 13 procent. “De NZa is als verantwoordelijke voor de tarieven in de gezondheidszorg ook verantwoordelijk voor het feit dat de honoraria van sommige specialismen de afgelopen jaren uit de hand zijn gelopen. Nu blijkt de NZa ook al niet in staat een rechtvaardige correctie op deze misrekeningen door te voeren. De NVDV vindt het onacceptabel dat er door een overheidsinstelling als de NZa op zulk een onzorgvuldige wijze wordt omgegaan met belangen van burgers.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Fotoreportage: Specialisten voeren actie in Den Haag
Orde daagt NZa opnieuw vanwege tariefkorting
Orthodontisten maken bezwaar tegen tariefsverlaging
'Maximumsalaris specialisten wordt 285.000 euro'

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  Chris

  Anoniempje mag wat mij betreft mijn werk overnemen voor € 4000/maand. Al die moeilijke beslissingen die gaan over leven en dood zijn niet aan mij besteed.

  Chris

 • no-profile-image

  Jos

  Denk daar maar eens goed over na.

 • no-profile-image

  Bill

  @Jos: wat heeft mijn taalgebruik te maken met mijn inkomen?

 • no-profile-image

  Jos

  Naar aanleiding van uw taalgebruik Bill mag ik van harte hopen dat u ver onder de grens van 4.000,- bruto blijft. Anoniempje: lekker makkelijk hè op deze wijze reageren. Wanneer onstaan op deze site weer gefundeerde discussies? Operator doe uw werk!

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  @anoniempje: wat zou u zelf dan verdienen. Ik denk dat u onder die 4000 bruto zit.
  Ik schat zo in dat u zelf een bureauslaaf is die om 8.30 aanschuift, eerst wat koffie neemt alvorens de rij emails door te nemen, dan van vergadering naar vergadering hopt, "belangrijke" beslissingen neemt, om 12.30 lekker uitgebreid en ongestoord gaat lunchen en om 17.00 weer in het blik op weg naar huis gaat.
  .
  Neem hetvolgende mee: Bij nacht en ontij klaar moeten staan. Werkdagen die niet ophouden om 17.00, maar tot ver daarna doorgaan. Vergaderen niet IN werktijd, maar daarna. Relatief korte periode dat een pensioen opgebouwd kan worden. Wat vindt u zelf dan werkelijk een reeel inkomen?

 • no-profile-image

  anoniempje

  die medisch specialisten verdienen al belachelijk veel. € 4.000,-- bruto per maand is meer dan voldoende.

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  Wat is dit nou weer voor reactie hierboven? Uit de betreffende cijfers blijkt toch gewoon duidelijk dat wat de NZa doet niets anders is dan ongefundeerde kortingen naar buiten brengen is? Dit blijkt ook uit het feit dat de tariefskortingen per nieuwe rekenronde kunnen varieren van +20% naar -10% en andersom. Dat is toch niet redelijkerwijs verklaarbaar. En dan nog iets: van die zgn enorme inkomens (wat omzetten zijn) blijft onder de streep niet zo veel over als menigeen denkt hoor. Zeker niet als beginnend specialist

 • no-profile-image

  nederlands zieligste authoriteit

  Wanprestatie, broddelwerk en onzorgvuldigheid zijn in deze context extreme euphemismen. Wat zou de publieke reactie zijn als bleek dat de zogenaamde graaiers; medisch specialisten, op wie de politiek en een groot deel van het zorgvisie lezend publiek haar pijlen heeft gericht, op dezelfde manier hun vak uitoefenden? Zonder in de buurt te zijn gekomen van een juiste diagnose, met haast en vliegwerk met 3 totaal verschillende behandelingsvoorstellen komen, en dan maar voor de laatste kiezen omdat men geen zin (of geestelijke vermogens bezit) om uit te zoeken hoe het echt zit. De tuchtcolleges zouden overuren draaien en de begrafenisondernemers binnenlopen. Maar in de alternatieve werkelijkheid waarin de nza en vws opereren blijft dergelijke onkunde onbestraft en zijn de enige slachtoffers de specialisten, die zoals we allemaal steeds te horen krijgen 'niet zielig zijn'.

Of registreer u om te kunnen reageren.