Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Groep en Orbis financieel zwakste ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De MC Groep en Orbis Medisch Centrum staan er van alle algemene ziekenhuizen financieel het slechtste voor. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad op basis van de jaarverslagen 2009.
MC Groep en Orbis financieel zwakste ziekenhuizen

De krant concludeert dat veel ziekenhuizen financieel kwetsbaar zijn, omdat ze een laag eigen vermogen hebben en voor een groot deel gefinancierd worden met vreemd vermogen. Zelfs bij geringe financiële tegenwind zijn de zwak presterende ziekenhuizen al kwetsbaar. Het ministerie van VWS heeft ziekenhuizen voor 2011 een budgetkorting van 700 miljoen euro opgelegd. Ziekenhuizen verliezen daardoor vijf procent van hun omzet.

MC Groep: 26 miljoen euro negatief

De MC Groep voert de ranglijst aan van financieel zwakke ziekenhuizen. De MC Groep, die de IJsselmeerziekenhuizen begin 2009 overnam, heeft een negatief eigen vermogen van 26 miljoen euro, ondanks een positief resultaat van 1,6 miljoen euro.

Orbis: schuld van 445 miljoen euro

De nummer twee Orbis heeft een negatief eigen vermogen van 9,5 miljoen euro. Het verlies over 2009 was met 19,9 miljoen euro minder dan de 23,3 miljoen in 2008. Orbis heeft met 455 miljoen euro de grootste nettoschuld. Die is voor een groot deel terug te voeren op de peperdure nieuwbouw.

Zeeuwse ziekenhuizen

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, een fusie van de Oosterschelde ziekenhuizen met het ziekenhuis Walcheren, is nummer drie. Het eigen vermogen van vijf miljoen is klein vergeleken met de omzet van 160 miljoen.

BovenIJ, Vlietland en Martini

Verder vallen het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam en het Martini Ziekenhuis in Groningen op in negatieve zin. Het BovenIJ Ziekenhuis heeft last van concurrentie van andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis wil stoppen met de spoedeisende zorg. Het Vlietlandziekenhuis worstelt met de gevolgen van tegenvallers rond de nieuwbouw. Het ziekenhuis had een exploitatietekort van twee miljoen euro. Ook het Martini Ziekenhuis kent problemen met de financiering van de nieuwbouw. Het heeft een solvabiliteit van 3,9 procent. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink kort ziekenhuizen 700 miljoen

PwC: ziekenhuizen moeten twee miljard terugbetalen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.