Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgboog: ruim een miljoen euro aan vertrekbonus

De Zorgboog betaalt meer dan een miljoen euro vertrekpremie aan twee bestuurders die in 2009 gedwongen opstapten. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Brabantse zorgorganisatie.
Zorgboog: ruim een miljoen euro aan vertrekbonus

Hans van den Bosch kreeg een vertrekpremie van 500.000 euro. Volgens het jaarverslag is dat totstandgekomen “op basis van de regelingen in de in het verleden met hem gesloten arbeidsovereenkomst in relatie tot de lengte van zijn dienstverband en zijn leeftijd”. Van Den Bosch was bestuurder sinds 1996.

Gouden handdruk

Oud-bestuursvoorzitter Bert Koeneman kreeg nog meer: 522.085 euro, hoewel hij pas sinds 2004 bij De Zorgboog werkte. Volgens het jaarverslag is dat bedrag totstandgekomen “op basis van afspraken tussen de voormalige raad van toezicht en hem, deels op basis van de arbeidsovereenkomst en deels op basis van de ontstane situatie na de bestuurscrisis begin 2009”.

Bestuurscrisis 2009

Bij de Brabantse woon- en zorginstelling De Zorgboog ontstond begin 2009 een bestuurscrisis toen toenmalig bestuursvoorzitter Bert Koeneman zijn collega en verpleeghuisarts Hans van den Bosch ontsloeg. Elf verpleeghuisartsen zegden daarop het vertrouwen in Koeneman op. Ze zeiden niet meer te kunnen instaan voor de kwaliteit van de medische zorg en vroegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek te doen.

Onderzoek Lodewick

Koeneman moest in de zomer van 2009 het veld ruimen na onafhankelijk onderzoek van Leon Lodewick. Hij concludeerde dat de persoonlijke communicatie tussen Koeneman en zijn medewerkers te wensen overliet. Koeneman herkende zich hier niet in, maar legde in het belang van De Zorgboog toch zijn functie neer.

Raad van toezicht distantieert zich

Ook de raad van toezicht stapte op, maar niet nadat met Koeneman een riante ontslagvergoeding was afgesproken. De huidige raad van toezicht en de huidige interim-bestuurder Carla Peeters distantiëren zich in het jaarverslag van deze regeling. Ze werden ermee geconfronteerd en hebben er geen enkele betrokkenheid bij gehad.

Bedrijfsresultaat negatief

Volgens het jaarverslag worden de vergoedingen volledig betaald uit niet-collectief gefinancierde middelen van de Zorgboog. Het bedrijfsresultaat (omzet - kosten) was in 2009 negatief: 129.275 euro. Een jaar daarvoor was dat nog positief: 714.392 euro. Door bijna twee ton aan rentebaten was het resultaat van het boekjaar in 2009 nog net positief. De organisatie met circa 2400 medewerkers heeft een omzet van ruim 91 miljoen euro. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Koeneman com suis vertrekken bij De Zorgboog
Inspectie: geen gevaar bij De Zorgboog
Jos de Beer wordt toezichthouder bij De Zorgboog
Henri Plagge wordt bestuursvoorzitter De Zorgboog

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

38 reacties

 • Jan C

  Ik denk dat Dijsselbloem die bankman om die reden een salaris toestaat van 550.000; Dijsselbloem is (en dat is niet erg, je kunt niet alles weten) onvoldoende op de hoogte van het bankwezen en als minister van Financien is dat onbestaanbaar; VANDAAR.
  Maar dat is een heel heel slechte argumentatie voor zo'n hoog salaris

 • Jan C

  Ik denk (ben ervan overtuigd) dat diegenen die telkens hun handtekening zetten onder die salarisafspraken alle irrieele opbrengsten onder elkaar verdelen.
  Er is nog een andere mogelijkheid die ik constateerde in mijn kennissenkring. Die kennis werd door een gemeente aangenomen omdat de gemeentelieden die daar zaten -- en hem aannamen -- zo incompetent waren dat ze bang waren dat zulks wereldkundig werd; hij moest het toen opknappen. Het lijkt er sterk op dat beide mogelijkheden driftig in de zorg worden toegepast.
  Het kaliber van onze huidige leiders is zo gering dat ze dat niet doorhebben of -- en dat is nog erger -- uit eigen gewin gewoon meedoen.

 • no-profile-image

  medew. WWZ

  In een reactie op een ander artikel schreef iemand dat minister Klink achter de ontslagvergoeding van Houtzagers staat. Deze minister kunnen we dus voorgoed doorstrepen, wat een waardeloos gedrocht. Blijkbaar mag je corrupt zijn, mensen kapot maken, vreselijk falen, mensen tegen elkaar uitspelen en het aanleggen met de voorzitter van de Raad van Toezicht en krijg je als dank nog bijna vijf ton mee. En minister Klink tolereert dit allemaal. Of zou Klink ook feelings hebben voor Houtzagers?

 • no-profile-image

  Jos

  Zorgvisie: "De site voor beleid en management"

  Wat een ongenuanceerd taalgebruik. Zelfs van mensen uit de acedemische hoek. Zodra de emotie de boventoon gaat voeren ben je verloren.

 • no-profile-image

  Betrokkene

  En nu is die Koeneman dik betaald enorme brokken aan het maken als interimmer. Wie neemt in vredesnaam die man aan?

 • no-profile-image

  medewerker van valent

  Houtzagers is de slechte bestuurder in de zorg die ons land ooit gehad heeft. Dramawijf!

 • no-profile-image

  piet

  beste progress4all,
  Je omschrijft heel terecht hoe het werkt. Houtzagers is net zo. Er zijn nog steeds mensen las ik hierboven die op linkedin met Houtzagers geassocieerd willen worden. Dit zijn ook nog mensen die nu nog in dienst zijn bij WWZ-Marienstaete-Valent. Ongelofelijk. Dit soort mensen die nog steeds contact onderhoudt met Houtzagers moeten ze voor de keus stellen: Alle banden met haar verbreken of ontslag nemen. Deze vrouw heeft WMV failliet gemaakt, en haar vriendje Kleijne (voorzitter RvT) zat erbij (of lag erbij gezien hun verhouding) en keek ernaar.

 • no-profile-image

  progress4all

  Als je twee keer weg word gestuurd dan functioneer je echt niet goed dan ben je onkundig.
  Kijk hier dan worden ze nog beloond voor hun onkundigheid.
  De overheid zou zulke moeten aanpakken en dit gemeenschap geld weer in moeten vorderen.

  Binnen 1 jaar twee keer worden weg gestuurd te gek voor woorden.

  Meestal hebben ze ook nog zo een kliek om zich heen die ook nog eens zo onkundig zijn en dan mee verhuizen of geholpen worden in zo een stichting.
  en dan steunen ze elkaar en verrijken zich met gemeenschapgeld.

 • no-profile-image

  Gewoon nieuwschierig

  Oke
  Heeft Coby Maas dan ook nog bij de zorg boog een opstap regeling gekregen en wat voor een bedrag.
  toch niet ook 500.000 euro dan heeft ze binnen een jaar 1 miljoen gescoort dat is echt wel een topper.

 • no-profile-image

  piet

  ja, dat is dezelfde. en de voorzitter van onze rvt die houtzagers altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden is j. kleine, voorzitter rvb van het meander medisch centrum in amersfoort. DIE KLEIJNE MOETEN ZE DAAR ONTSLAAN, ZONDER VERGOEDING!!!

 • no-profile-image

  Gewoon nieuwschierig

  Bij de raad van toezicht is een C. Maas opgestapt
  Is Dat de zelfde C. Maas als die bij de raad van bestuur van de Vitalis woonzorg groep te Eindhoven met een bedrag van 500.000 euro naar huis gestuurd is.

 • no-profile-image

  anoniempje

  Clavan, ik denk dat het wel gaat om tientallen klootzakken. Maar je moet ook niet per definitie de bestuurders de schuld geven. Bij ons - ik werk al vele jaren bij WWZ. sinds vorig jaar helaas onderdeel van WWZ-Mariënstaete-Valent - valt in onze ogen de heer Van Kampen weinig te verwijten, alleen dat hij de corrupte Valent-collega's niet tijdig doorhad. Maar ik kan me voorstellen dat je niet meteen doorhebt als anderen eerst mooi weer spelen en dan later heel anders in elkaar blijken te zitten. Moet je dan als Van Kampen, die uiteindelijk als eerste de organisatie verliet, zomaar dit accepteren? dan zou ik ook een afkoopsom willen.

 • no-profile-image

  Dr.R. Clavan

  Een nekschot voor die twee kloodtzakken!

 • no-profile-image

  medewerker marienstaete

  jullie noemen hier alleen mannen, maar die houtzagers was een vrouw. Nou ja, vrouw, zo staat ze bij de burgerlijke stand ingeschreven, maar het is een groot woord, he.

 • no-profile-image

  Wim Heitinga (de echte)

  Als je arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, heb je recht op een afkoopsom. Slim geregeld van die bestuurders. Veel geld voor die incompetenten, met name Koeneman was een tamelijk hopeloos geval, maar wel slim. Alle 'verontwaardigde reacties': als jullie het zouden kunnen regelen, zouden jullie exact hetzelfde doen. Maar daar zijn jullie niet slim genoeg voor...

 • no-profile-image

  Erwin

  Deze mannen zouden alles terug moeten betalen. Hun leven moet onmogelijk gemaakt worden totdat alles terug is betaald inclusief de vorderingskosten.
  Schaamteloos... en ondertussen liggen er bejaarden urenlang in volgescheten luiers omdat er er niet genoeg verplegers zijn...
  500.000 euro, dat zijn 20 jaarlonen voor verplegend personeel!

 • no-profile-image

  hanneke haverlach

  Het is een grote schande dat dit gebeurd.Bezuinigen????? er is geld zat,het moet alleen anders worden uitgegeven.En dat heeft te maken met mentaliteit,deze hoge heren zouden dit niet moeten willen aannemen, zoveel geld.Maar ze willen alleen maar meer en meer geld.Normen en waarden??? dat prediken ze al jaren lang, welnu ,naar mijn mening is dit land in dit opzicht volledig bankroet.Zelf ben ik moeder van een ernstig meervoudig gehandicapte zoon die sinds vorig jaar weer thuis woont,na 20 jaar in een instelling gewoond te hebben.De directeur en ander management hebben het niet meer over zorgen maar over bugetteren!!!!Geld,geld en nog eens geld ,ik kan u verzekeren dat er heel wat geld,van u de belastingbetaler, binnen komt.
  Wanneer komt Nederland massaal in opstand tegen de wantoestanden in de zorg????
  Er zijn waarschijnlijk nog te weinig mensen op de hoogte van deze toestanden,en als je iemand ermee confronteerd kijken ze je aan alsof JIJ gek bent, want Nederland is toch een zorgstaat??? Niets is minder waar.In dit land zijn er 3 dingen die je niet moeten overkomen: ziek worden, gehandicapt zijn/worden of oud worden.

 • no-profile-image

  Ontzette burger

  Dat het kán! Onbegrijpelijk :(

 • no-profile-image

  Een andere belastingbetaler

  Ronduit misselijkmakend!
  Die gegraaide smakken geld moeten teruggevorderd worden na het zsm invoeren van een antigraai-wet!!

 • no-profile-image

  I. Marinus

  De opstellers plus de incasseerders van deze uitkeringen moeten vervolgd kunnen worden.

 • no-profile-image

  tuithof

  Dit krijg je in gesubsideerde sector er is geen eigen belang dus gewoon betalen (het is toch mijn geld niet) dit zijn typisch SP/pvda/gl excessen. groenink kreeg veel geld mee maar dat was GEEN belastinggeld er moest verantwoording over worden afgelegd.

  (niet komen met dat de staat de ABN moest kopen: door de griekse crisis= linkse politic/geld uitdelen moesten we griekenland uitkopen welke geleend had bij de banken!)

  hoe is het toch mogelijk dat dit in risicoloze sector voorkomt

 • no-profile-image

  belastingbetaler

  Ach he tis maar een miljoen. Er wordt zoveel verspild in de zorg en dat is zo jammer. Geen mensen aan de bedden teveel mangementlagen. Er is geen grip op. Door de overheid worden als burgers al jaren niet serieus genomen. Deze mensen die gefaald hebben moeten gewoon geld terugbetalen en aan het werk gaan. Bezuinigen is niet nodig gewoon een soort code tabaksblaat instellen en dan kan dit nooit gebeuren.

 • no-profile-image

  leidenaar

  Houtzagers is net Jerney Kaagman. Als ze lacht knapt haar hele gezegd. Gelukkig lachtte ze nooit, want dan had ze tien maanden kramp!

 • no-profile-image

  Be Zorgd

  Wat een kolder! En wij maar premie ophoesten en die faalbestuurders de zakken maar vullen! Een schande!!!

 • no-profile-image

  Wim Heitnga

  Schandalig! Laat dat miljoentje maar terug naar de samenleving aan!

 • no-profile-image

  oegstgeestenaar

  je zou wel gek zijn als je boventallig bent om een doorbetaling niet te accepteren. Houtzagers, Van Kampen en De Vries krijgen toch ook frose premies. Begrijp de boosheid wel, maar begin eens de RvB aan te pakken.

 • no-profile-image

  valent-medewerker

  Ik weet niet wat Linkedin is, maar is dat zoiets als Hyves, dat je vrienden kunt uitnodigen? Maar je gaat toch niet als medewerker van onze stichting een corrupte oud-bestuurder accepteren die onze club bijna aan het gas heeft geholpen? Ongelofelijk, voor mij zijn deze mensen medeplichtig. En de mensen die zich lekker boventallig hebben laten verklaren zijn trouwens geen haar beter. Gewoon naar huis, 2 maand salaris mee en daarna weer aan de slag. En anders kun je terecht bij Willem Winter (WW) voor een uitkering.

 • no-profile-image

  medewerker mariënstaete

  Mee eens. En als ik dan zie dat er nog behoorlijk veel van onze medewerker gewoon vrolijk op Linkedin geassocieerd willen worden met Houtzagers dan is dat onbeschrijvelijk. Ik heb mijzelf vorige week verwijderd van Linkedin. Met dit soort collega's wil ik NOOIT MEER iets te maken hebben. Ik denk er ook over om te vertrekken, sorry voor alle fijne en lieve cliënten en de wel goede collega's, maar dat soort mensen daar walg ik van. Ook van degenen die boventallig zijn verklaard en nu thuis hun hand ophouden. Ga een baan zoeken!

 • no-profile-image

  Hombem

  partijen die graaigedrag willen aan banden leggen doen het minder goed dan de VVD helaas en bij de PVDA en het CDA blijven het morele praatjes helaas

 • no-profile-image

  patiënt

  Walgelijk om te lezen. Deze mensen hebben geen enkel besef van fatsoen, graaien waar je maar graaien kan over de ruggen van hulpbehoevende mensen. Ongeschikt voor hun functie.

 • no-profile-image

  medewerker mariënstaete

  En bij ons in WWZ-Mariënstaete-Valent wordt een slappe heer die marketing- en communicatiefunctionaris is en dit inzake Houtzagers nog goed durfde te praten ook als beloning bevorderd tot Manager van de betreffende afdeling. Ik ga vanaf nu ook eens ongegeneerd slijmen bij onze directie, misschien krijg ik dan ook wel een promotie.

 • no-profile-image

  Frederique

  Hoe lang moet ik dit nog lezen ?? we lezen het , we zijn verontwaardigd , maar het gaat gewoon door, daar wordt ik als gewone zorgverlener die hard werkt ( laagste salarisschaal)voor de mensen nou zo ziek van

 • no-profile-image

  Nero Campa

  Op tal van plaatsen wordt er bezuinigd op de "handen aan het bed". En dan dit. Het getuigt van een meedogenloze hufterigheid.
  Nero.

 • no-profile-image

  Betsy

  Geachte politiek, beleidsmakers in Den Haag, minister Klink: na de specialisten inzoomen op de inkomens met bijbehorende afspraken van bestuurders van alle zorgorganisaties in Nederland alsjeblieft.

 • no-profile-image

  Gerard

  Kunnen we de zorg niet eens zuiveren van dit soort Graaigraag-groeninks ?

 • no-profile-image

  Gavi Mensch

  Ongelooflijke nietsnutten die onze samenleving niet serieus nemen, geen geweten hebben en duidelijk vreselijk chantabel zijn. En de hele maatschappij in de vernieling helpen, samen met die politieke companen van de zogenaamde Kabinetsformatie.
  Het is een pot nat!
  Ik blijf maar protest aantekenen maar ik heb het gevoel dat we met ons alleen tegen een gouden muur praten....
  Bezuinigingen in de zorg?
  Met bezuinigingen op de zorgbesturen, raden van toezicht en aanverwante weinig ludieke 'zorgers' komen we al een heel eind.
  Ik blijf commentaar leveren, op mijn blog en dat van anderen....
  maar ik ben ook bereid om in de praktijk te laten zien dat al deze zakkenvullerij niet nodig is, nergens voor nodig is!

 • no-profile-image

  medewerker wwz

  plus wat er nog stiekem wordt uitbetaald.

 • no-profile-image

  F. Meulmeester

  Ik zou graag eens op een rijtje zien, hoeveel vertrekbonussen e.d. de afgelopen 5 jaar in de zorg aan directeuren is uitgekeerd.
  Ik krijg langzamer hand het idee dat daar de 18 miljard bezuinigingen mee gedekt kan worden.

Of registreer u om te kunnen reageren.