Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

GGZ Nederland weigert eigen bijdrage te innen

Mark van Dorresteijn
GGZ Nederland weigert de inning van de eigen bijdrage uit te voeren. De brancheorganisatie noemt de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz “een discriminerende maatregel die de drempel voor hulp onnodig hoog opwerpt”.
GGZ Nederland weigert eigen bijdrage te innen

Demissionair minister Klink meldde de Tweede Kamer vorige week dat hij alsnog een eigen bijdrage wil invoeren voor de tweedelijns ggz. GGZ Nederland vindt dit een discriminerende maatregel die ernstig zieke mensen stigmatiseert en de drempel voor hulp te hoog maakt. Bovendien wordt een deel van de patiënten gedwongen opgenomen omdat ze een gevaar voor zichzelf zijn of voor hun omgeving. “Om die vervolgens met een eigen bijdrage van € 175 te confronteren is heel cru”, stelt de brancheorganisatie in een persbericht.

Discriminatie

“Een eigen bijdrage voor de specialistische ggz discrimineert kwetsbare patiënten”, zegt Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, in een persbericht. “Daarom is deze maatregel slecht voor de hele geestelijke gezondheidszorg, en roepen we als GGZ Nederland onze leden op niet mee te werken aan de uitvoering ervan. Wij hebben ons steeds bereid getoond om mee te denken met de minister over de noodzaak om de groei van de zorg af te remmen. Maar wij weigeren dat te doen over de ruggen van onze patiënten.” Veel patiënten hebben een minimuminkomen.

Tweede Kamer

De eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg was in juni al aan de orde in de Tweede Kamer. De Kamer nam toen een motie aan van GroenLinks, VVD en PvdA tegen de eigen bijdrage voor de ggz en de paramedische zorg. Klink wil een eigen bijdrage heffen van 175 euro per behandeling, wat 110 miljoen euro moet opbrengen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Klink: ‘Toch eigen bijdrage voor tweedelijns-ggz’

Eigen bijdrage tweedelijns ggz van de baan

Kamer blokkeert eigen bijdrage paramedische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Oja Loesje, in juni sprak Klink nog anders, die bijdrage was toch van de baan?
    Zo zie je maar hoe kort zijn geheugen is of zou het al een lichte vorm van Alsheimer zijn wat Klink heeft. Zoals hij de laatste tijd doet ga ik erg twijfelen aan zijn verstand maar ja, hij heeft voorgezorgd en die 13 euro al gestolen van de maatschappij zonder dat daar iemand nog aan kan komen.

  3. Ja Loesje er zijn vele minder bedeelden dan jou. Voor hen is 13 euro al een kapitaal. Los daarvan die Klink moet zijn handen in zijn geheel afhouden van de psychiatrische zorg of er vele miljoenen erbij doen en…hopelijk voor jou dat je nooit gebruik zal behoeven te maken van dit soort van zorg dan zing je wel anders. Het zijn de weerlozen van de maatschappij net zoals die opgesloten mijnwerkers in Chili, of laat je die ook gewoon stikken en zitten zonder hulp?

  4. over een periode van een jaar is dit een luttel bedrag,als je eens nagaat,dat ikzelf nog geen gebruik maak van deze regeling en anders zo meer dan 1200 euro zorgkosten betaal!
    Dan gaan ze meteen afhaken op elke maand is dit nog minder dan 13 euro!~Waar praten we dan over?
    Dit is de enigste goede zet die Ab Klink gedaan heeft,voor niks gaat de zon op!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.