Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Klink: ‘Toch eigen bijdrage voor tweedelijns-ggz’

Mark van Dorresteijn
Patiënten moeten vanaf 2011 toch een eigen bijdrage gaan betalen voor zorg in de tweedelijns-ggz. Dat heeft demissionair minister Ab Klink van VWS gisteren geschreven aan de Tweede Kamer.
Klink: 'Toch eigen bijdrage voor tweedelijns-ggz'

Klink handelt daarmee deels tegen de wens van het parlement. In juli zette de Kamer een streep door de geplande invoering van eigen bijdragen voor paramedische zorg (logopedist, ergotherapeut) en de tweedelijns-ggz (psychiater, klinisch psycholoog). Deze bijdragen maakten onderdeel uit van een pakket maatregelen om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden.

Begrotingsgat

Klink wil wel afzien van de eigen bijdrage voor de paramedische zorg. Maar afzien van de maatregel bij psychiaterbezoek kan volgens hem niet omdat de plannen die de Kamer inbracht om het gat in de begroting te dichten, niet toereikend zijn. De eigen bijdragen zouden een bedrag van 110 miljoen euro opleveren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink vertrekt per direct uit Tweede Kamer

Eigen bijdrage tweedelijns ggz van de baan

Kamer blokkeert eigen bijdrage paramedische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Ik zit in de Ziektewet en ik heb dus net zoveel inkomen als iemand die in de WW zit. Ik moet al met weinig rondkomen en de lasten gaan per 2011 ook nog eens omhoog.
    Nu loop ik bij een psychiater omdat ik 36 jaar door een hel ben gegaan, waardoor ik steeds vastloop in mijn werk, steeds weer ziek thuis zit en inmiddels een paniekstoornis heb.
    Ik betaal al een eigen bijdrage van 165,- voor de Gezondheidszorg, zoals iedereen binnen Nederland, maar dan moet ik ook nog eens 175,- per behandeling gaan betalen aan mijn psychiater. En wat is per behandeling ? Per hoeveel sessies ? En wat als zo’n behandeling een jaar of jaren gaat duren ? Waar betaal ik dan nog de huidige eigen bijdrage voor ?
    Nog een probleem : nu kreeg ik het advies om antidepressiva te gaan gebruiken, omdat het zo niet meer te doen is.
    En wat las ik vandaag : antidepressiva wordt in bepaalde gevallen straks ook niet meer vergoed. En waar haal ik dit geld vandaan ? Komt het uit de lucht vallen ? Dan maar geen antidepressiva gaan nemen ?
    Ik wil zometeen graag weer aan het werk en ik moet mijn opvoeding verwerken.
    En wat doe ik om straks weer normaal mee te kunnen draaien: ik zoek begeleiding. Maar ja, de eerste periode van 2011 en wellicht nog langer ( want ik krijg mijn medicijnen ook niet meer vergoed : zie eigen bijdrage 165,- ), kan ik wel op mijn buik schrijven, want een psychiater kan ik dan niet meer betalen.
    Leuk ! Pak a.u.b. de bonusstructuur van de banken aan, want volgens mij gaan die structuren gewoon door ! En ga bepaalde soorten belasting heffen op alle internationale organisaties die zich in Nederland hebben gevestigd en die bepaalde belastingen niet hoeven te betalen ( terwijl de kleine ondernemers deze belastingen wel moeten betalen ) en zij dit in hun eigen land, zoals Amerika, ook af moeten dragen. ( Zoals Obama reeds aangaf. ) Dit kost ons ieder jaar miljarden, Amerika klaagt omdat zij geld mislopen en dit is wel okay ? Hier betalen alle inwonenden van Nederland ontzettend veel belasting voor, maar ja, dit pakt zo’n rechts kabinet niet aan

  2. Lees alle reacties
  3. Opvallend he? Iedereen klaagt over Klink en meneer gata gewoon verder. Dat we straks vele mensen hebben die geen eigen bijdrage gaan of kunnen betalen en zich straks gaat uiten in dwangopnames en andere secundaire problematiek … ach ja een veelfout aan kosten gaat dat geven. Maar goed, dan geven we de zorgverleners gewoon weer de schuld van overschrijdingen van de budgetten, toch Klink? Praatte je nu niet al over kortingen in 2011 en 2012? Ook weer uit de lucht gegrepen?
    Laten we het werk een maand stilleggen!

  4. Watis het toch wonderlijk dat in het kader van het terugdringen van de zorgkosten bijna direct wordt gekeken naar de invoering of verhoging van de eigen bijdrage van gebruikers van die zorg. Wonderlijk, omdat zij vaak, zeker als het gaat om psychosociale zorg in de tweede lijn, dus meer chronische zorg, waarschijnlijk ook op andere terreinen van zorg een noodzakelijke afname hebben en dito eigen bijdrage(n) moeten betalen. Zo pomp je alleen maar geld rond omdat een aantal van hen afhanjkelijk is van een uitkering die daardoor via o.a. de bijzondere bijstand verhoogd moet worden. Zou het niet beter zijn om bij de aanvang van zorgverleningen eerst goed te onderzoeken welke vorm van zorg en in welke omvang en voor hoelang noodzakelijk is? Dan worden mogelijk eindeloos lijkende behandelingen wellicht eerder gestopt of mogelijk zelfs nooit aangevangen. Zeker in de psychosiociale zorg zijn er veel alternatieven voorhanden(denk aan haptonomie) die zeer goede resultaten laten zien tegen een aanmerkelijk lagere kostprijs.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.