Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

LHV furieus over ‘onterechte boete’ NMa

Huisartsenvereniging LHV is buitengewoon ontstemd over de suggestieve berichtgeving van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de boete die zij oplegt voor het verbreken van een deurzegel tijdens een onderzoek van de NMa op het kantoor van de LHV. De huisartsenvereniging heeft besloten naar de rechter te stappen om het besluit van tafel te krijgen.
LHV furieus over ‘onterechte boete’ NMa

“Dat de NMa ons een boete oplegt, vinden wij onterecht omdat de NMa zelf op grove wijze haar zorgvuldigheidsplicht heeft geschonden”, zegt directeur Lodi Hennink van de LHV. “Wij vinden het onbehoorlijk dat de toezichthouder ons aan de schandpaal nagelt terwijl ze precies weet hoe de vork in de steel zit. De feiten rechtvaardigen op geen enkele manier de suggestieve verdachtmakingen van de NMa.”

Externe bewakingsdienst

Volgens de LHV verzuimt de NMa te vermelden dat de zegel ’s nachts is verbroken tijdens een beveiligingsronde door een externe bewakingsdienst, en dus niet door een medewerker van de LHV. Ook zou de betreffende bewaker dit in een verhoor met de NMa hebben bevestigd.

Overwerkverzuim

De verzegeling van de ruimte heeft volgens de huisartsenvereniging plaatsgevonden omdat de medewerkers van de NMa hebben geweigerd een uur over te werken en naar huis wilden. Dat terwijl zij zich volledig bewust waren van het feit dat de LHV is gevestigd in een verzamelgebouw waarbinnen de deuren niet op slot kunnen en waarbij meer dan vierhonderd mensen over een pas beschikken die toegang geeft tot alle verdiepingen.

Machtsmisbruik

“Het is stuitend dat een toezichthouder zo haar machtspositie misbruikt, geen rekening houdt met de belangen van onze organisatie en dan als klap op de vuurpijl ook nog eens met een boete komt”, meent Hennink. “Dit is natuurlijk onacceptabel. Wij stappen daarom naar de rechter om het besluit van tafel te krijgen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

LHV krijgt boete voor verbreken zegel
NMa valt binnen bij Landelijke Huisartsen Vereniging LHV
NMa dreigt bestuurders met persoonlijke boete

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Dat is precies wat gaande is. De NMA en ook de NZa overigens lijken een soort kontlikkers van Klink en de zorgverzekeraars.
  Er is duidelijk een hetse opgezet om de artsen in Ned publiekelijk uit te maken voor Jan-lul.
  Prima, de gevolgen zullen wel duidelijk worden. Het is niet zo slim om de pilaren onder de zorg te kleineren, effecten we straks wel komen.
  Demotivatie is 1 van die effecten. Dat is desastreus voor elke organisatie waar nauwelettend, effectie en efficient, doelmatig en klantgericht gewerkt moet worden.
  Advies: plak binnen uw kliniek / polikliniek flyers of meerdere poster met uitleg waarom uw praktijk van mening is dat het wat minder in de zorg gaat (en verwijs daarbij duidelijk naar ex min Klink en de zorgverzekeraars, budgetten, maatschappelijk kleineren etc).

  Die Klink wil niet laten betalen voor een herhaalconsult en nu ook niet voor telefonische consulten?

  Dames en heren: if yu pay shit, you get shit! Zoniet: double SHIT

  Collegae, ga met uw collegae rond de tafel, beroepsvereniging etc en leg uw beroep een tijdje stil. U had toch al hoofdpijn?

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Hebben wij in NL niks beter te doen dan deurzegels van de NMA te verbreken .Laat ons aan het Werk gaan , voor de Zorg in plaats van ons bezig houden voor betutteling ; waar onze Politici goed in zijn ,ondanks de Marktwerking ,waar de Politici zich nog steeds mee blijven bemoeien .

 • no-profile-image

  Willem

  Ik geef ze groot gelijk! Stelletje daar bij de NMa. Het lijkt wel of alle bestuurders in het land de jacht hebben geopend op de artsen, alsof we een stelletje losbollen zijn die maar wat aanklungelen en ondertussen veel te grof verdienen. Nee, laten we van wat eens een mooi Nederland was een communistische staat maken

Of registreer u om te kunnen reageren.