Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Pgb wordt verzekerd recht in nieuw kabinet’

Mark van Dorresteijn
Het persoonsgebonden budget (pgb) komt waarschijnlijk als verzekerd recht in het nieuwe regeerakkoord. Dat stelt Aline Sears, directeur van belangenvereniging Per Saldo. Nu is het pgb nog een aparte subsidieregeling.
‘Pgb wordt verzekerd recht in nieuw kabinet’

“Met verschillende politieke partijen is deze optie regelmatig besproken”, laat Sears weten. “Het budget wordt tot nu toe steeds overschreden, dus een andere oplossing is wenselijk.” VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg, die een motie indiende om het pgb onder het verzekerd recht te laten vallen, wil nog niet inhoudelijk reageren. “Om drie uur verschijnt het regeerakkoord”, aldus Van Miltenburg.

Overschreden budget

Het pgb valt nu onder een aparte subsidieregeling die zo populair is dat deze jaarlijks wordt overschreden. In 2010 was er 2,1 miljard euro beschikbaar, maar dat bedrag was in juni al op. Minister Klink van VWS besloot daarop de geldkraan dicht te draaien tot minimaal het einde van het jaar. De stop zorgde voor wachtlijsten en een meldactie van Per Saldo leverde ruim vijfhonderd meldingen op van mensen die problemen ondervonden.

Verzekerd recht

In een Kamerdebat over de pgb’s diende Van Miltenburg een motie in die ervoor moet zorgen dat de aparte pgb-subsidieregeling wordt opgeheven. Pgb’s vallen vanaf dan onder de contracteerruimte van de AWBZ. Dit zorgt ervoor dat het recht op een pgb in de wet wordt vastgelegd.

Toekomstbestendig

Om het budget toekomstbestendiger te maken kondigde Klink al enkele maatregelen aan. Zo wil hij 4,5 procent besparen op de pgb’s door per 1 januari het tarief drie procent te verlagen en de pgb’s niet te indexeren (1,5 procent vanwege gestegen loon- en prijskosten). Verder wil Klink de indicatiestelling verscherpen en de controles op pgb-misbruik intensiveren.

Volwassenwording pgb

Sears ziet de komst van de nieuwe regeling positief in. “Wel moeten we goed kijken naar de voorwaarden en hoe dit recht gewaarborgd wordt, anders kunnen ze het beter uitstellen. We denken dat het verzekerd recht een oplossing kan bieden voor de huidige problemen. Het is uiteindelijk een stap richting de volwassenwording van het pgb.”

Schrijnende gevallen

De pgb-stop zoals Klink die eind juni afkondigde, zorgde voor veel schrijnende gevallen volgens Sears. “We hebben nu zes uitzonderingen op de stop weten te regelen. In overleg met VWS hopen we over twee weken een aantal nieuwe groepen uit te kunnen sluiten van de pgb-stop. Het zijn echt schrijnende gevallen, zoals kinderen en studenten die niet naar school kunnen. Dat vinden wij ontoelaatbaar. We hopen dat de nieuwe regeling meer perspectief biedt voor de mensen die het nodig hebben.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

AWBZ-instellingen en pgb-houders leveren in

Nieuwe mogelijkheden om een pgb te krijgen

Bezuinigingen op de Wmo komen vooral uit het pgb

Pgb-meldactie Per Saldo loopt storm

Zorgkantoren aan zet bij pgb-stop

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

10 REACTIES

  1. Beste Danny, ik vind dat je met je opmerkingen zowel het PGB als de PGB-houder in kwaad daglicht stelt. Het is een discussie die ik niet wil voeren naar aanleiding van het artikel over verzekerd recht.
    In je nieuwe argumentatie stel je vooral de indicatiestelling van het CIZ ter discussie. Die is, zo stel je, volledig afhankelijk van de persoon van de indicatiesteller. Een mooi staaltje doorgeschoten systeemrationaliteit. Als dat voor het PGB geldt, dan ook voor ZIN. Het zijn immers dezelfde indicatiestellers. Maar begrijp ik je nu goed dat je de onjuiste indicaties, veroorzaakt door fouten van het CIZ, rangschikt onder de noemer misbruik van PGB’s?
    Toch vreemd dat PGB’s, die de positie van zorgconsumenten moeten verbeteren, door jou bekritiseerd worden omdat er procedurele fouten worden gemaakt door indicatiestellers van het CIZ. Weet je dat je expliciet om een PGB moet vragen, omdat je anders standaard de veel duurdere ZIN krijgt toegewezen? Het zal duidelijk zijn dat ik het een goede ontwikkeling vind dat het PGB de status van erkend recht gaat krijgen. In een discussie over zin en onzin van indicatiestellingen en andere administratief doorgeschoten handelingen zullen we het vast met elkaar eens worden denk ik. Fijne avond.

  2. Lees alle reacties
  3. @Loet,
    Ik ben het niet met je eens, hoe kom je aan de wijsheid dat er maar beperkt misbruik gemaakt wordt?
    Daarbij ging mijn stuk niet over misbruik, maar over de toekenning. Er werd/wordt soms toegekend, terwijl het geld beter besteed had kunnen worden. Dat is wat ik schreef.
    Dan nog iets hoe verklaar je dat er een aanvraag voor een PGB (€23.000) gedaan wordt, de aanvraag was vervolgens niet compleet er moesten extra stukken gestuurd worden. Dit gedaan, wederom afgewezen omdat er weer nieuwe stukken bij moesten zitten. I.p.v. deze wederom na te zenden, een nieuwe aanvraag gedaan en wat denk je…….toegewezen een PGB van bijna €60.000. (o,ja zelfde aanvraag, zelfde wensen, alleen andere beoordelaar).
    Mijn punt is dus, dat de toekenning onder de loep moet worden genomen en niet iedereen gegarandeerd een PGB krijgt toegewezen.

  4. Wat dan te denken van zorginstellingen die PGB’s meteen omzetten naar ZIN? Dat levert meer op en het bindt klanten aan de instelling. Gedwongen winkelnering? Dat heet misbruik maken en het gebeurt op flinke schaal. Het PGB is vooral bedoeld als een stap in de richting van goed geïnformeerde en bewuste zorgconsumenten die zelf beslissen waar ze zorg inkopen. Bij de beste aanbieder bijvoorbeeld! (Denk aan CZ: zorg kan altijd beter!) In het stelsel van ZIN is de zorgverzekeraar de voornaamste klant van de zorginstellingen. De positie van de patiënt / cliënt is marginaal. Om het zorgstelsel op het huidige niveau te handhaven en betaalbaar te houden is het verstevigen van de positie van zorgconsumenten noodzakelijk. Het misbruik van PGB’s is beperkt en behoorlijk teruggedrongen. Ik kan mij dan ook niet aan de indruk onttrekken dat deze discussie over iets anders gaat dan PGB-misbruik. Ter overweging: niet de zorg in Nederland is te duur, maar de wijze waarop ze georganiseerd wordt is kostenverslindend. Misbruik van PGB’s is in die verhoudingen een druppel op een gloeiende plaat. Recht hebben op een PGB koppelen aan misbruik door een beperkte groep is hoe je het ook wendt of keert tendentieus. Het heeft niets met elkaar te maken.

  5. Het heeft alles met elkaar te maken. Zolang misbruik onvoldoende valt te controleren en het PGB mensen betaalt die de zorg anders toch wel verlenen, moet je niet de sluizen nog verder openzetten door er een verzekerd recht van te maken. Het nieuwe kabinet zal de kostenoverschrijdingen die dat gaat veroorzaken graag aanpakken om de indicaties voor iedereen – ook voor de naturazorg – eens flink aan te scherpen.
    Zorg in natura achterhaald? Ga dat maar eens uitleggen aan een dementerende oudere.

  6. Het toewijzen van een PGB zal beter beoordeeld moeten worden. Mensen met een lichte ADHD, die met Concerta prima functioneren kunnen zelfs een PGB krijgen om 1x p/wk het huis schoon te laten maken. Dit vind ik echt absurd, besteed dit geld liever aan de mensen die het WEL nodig hebben.

  7. @ Adrenalinde: je opmerking raakt kant noch wal, want je betoog heeft werkelijk niets te maken met het bovenstaande bericht. Het is vergelijkbaar met een reactie als: naar het schijnt rijden de treinen nog steeds niet op tijd. In het artikel wordt geschreven over volwassenwording van het PGB. Dat zal eens tijd worden. Naar mijn idee kunnen ze beter de zorg in natura eens flink onder de loep nemen. Een achterhaald en veel te duur systeem?
    Over controle wil ik opmerken dat de zorg aan overmatige controle bezwijkt, terwijl de wijze waarop de zorg gefinancierd wordt buiten beeld blijft.

  8. Het voortduren van de stop heeft alleen betrekking op nieuwe gevallen de oude gevallen kunnen dus gewoon doorgaan met evt “misbruiken”. Ik ben het eens dat er een goede controle moet komen maar soms is het ook familie die er een baan voor opgeeft om de pgb-er te verzorgen of te begeleiden en zo’n vetpot is dit echt niet hoor, vaak betaald een echte baan beter maar is dit niet meer mogelijk. Compensatie is dan niet zo heel gek. Ik blijf er wel voor pleiten dat er een betere controle moet komen want deze is nu 3x niks en werkt misbruik in de hand

  9. Ja helaas voor degene die nu door een stop de dupe zijn. Moet dat voortduren??
    Of zal er inderdaad anders mee omgegaan moeten worden. Er wordt al zoveel tussen mazen doorgezwommen. Moeten daar dan altijd de ouderen en zwakkeren de dupe van worden? Wat kortzichtig!

  10. voor ons mag deze stop voortduren, uit onze omgeving zijn tallaze pgb houders die er geen recht op hebben, de gelden worden door familie vertegenwoordigd terwijl het toch de bedoeling is dat er extra “zorg”voor degene die de indicatie heeft gekregen wordt ingekocht, misbruik van pgb is tegenwoordig een normaal begrip
    helaas voor degenen die er wel goed mee omgaan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.