Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

SCP: Fors overschot op Wmo-budget gemeenten

De gemeenten hebben in 2009 veel minder uitgegeven aan huishoudelijke hulp dan gepland. Daardoor is er een overschot van 209,8 miljoen euro ontstaan. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een ‘definitief advies over het Wmo-budget huishoudelijke hulp voor 2011’.
SCP: Fors overschot op Wmo-budget gemeenten

Op basis van voorlopige cijfers uit 2009 hebben gemeenten netto 1.142 miljoen euro uitgegeven aan huishoudelijke hulp. Het toegekende budget was aanzienlijk hoger: 1.351,8 miljoen euro. Daardoor ontstond er een overschot van 209,8 miljoen euro.

Verklaring overschot

Het overschot is grotendeels toe te schrijven aan lager dan verwachte productprijzen (289 miljoen). Ook een lagere dan verwachte volumegroei (19 miljoen) en een verschuiving van duurdere naar goedkopere producten (88 miljoen) dragen bij aan het overschot. Daartegenover staan hoger dan verwachte uitgaven voor persoonsgebonden budgetten (150 miljoen) en lagere dan verwachte eigen bijdragen (45 miljoen).

Budget 2011

In het definitieve advies wordt ook ingegaan op het Wmo-budget van 2011. Na indexatie van volume- en prijsstijgingen komt het bindend advies voor volgend jaar neer op een budget van 1.237,7 miljoen. Het SCP stelt dat er wel rekening gehouden moet worden met de introductie van de financiële vergoeding voor de alfahulp en niet-houdbare lage tarieven in relatie tot de kostprijzen. Het planbureau adviseert daarom om 122,7 miljoen euro aan het budget toe te voegen. Het totale budget zou daarmee (naar beneden afgerond) uitkomen op 1.360,3 miljoen euro (niet bindend advies). De bedragen in dit definitieve advies zijn 72,9 (bindend) respectievelijk 76,7 (niet-bindend) miljoen euro hoger dan de in het voorlopige advies (april 2010) gerapporteerde bedragen.

Lees meer:

Definitief advies over het Wmo-budget huishoudelijke hulp voor 2011 (PDF)

Lees ook:

Wmo-budget met 200 miljoen gekort
Miljoenenoverschot op Wmo-budget 2008Wmo-congres

Op het Zorgvisie-congres ‘De Wmo: sturen op prijs en kwaliteit’ op 5 oktober bespreken de Erasmus-onderzoekers hun brede onderzoek naar de praktijk van de Wmo. Buurtzorg-directeur Jos de Blok zal de filosofie van Buurtdiensten uiteen zetten.

11 reacties

 • no-profile-image

  irene

  In zuidhorn krijg je 11,43 euro per uur voor de huishoudelijke hulp.
  Zonder reisgeld,zonder verzekering.
  Waar blijft dat geld???????????

 • no-profile-image

  Joze

  Het overschot komt omdat bijna niemand meer voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt!
  Onze dochter heeft MS en kan bijna niet veel, en zeker geen huishoudelijk werk, ze hebben een zoontje van 2 1/2 jaar die ze moet verzorgen. Maar komt niet voor H.H. hulp in aanmerking. Moet de partner maar doen, die de hele dag moet werken. Dan blijven er nog zoveel werkzaamheden over die ook moeten gebeuren.
  Antwoord WMO: als hij het niet meer aan kan en over spannen is dan kom maar weer terug. Stom, Stom. En wat blijft er dan over van je relatie?
  Er moet toch brood op de plank komen? Wat zijn ze toch verschrikkelijk dom bezig.
  Dus nu gaat moeder die nog een chronisch zieke dochter thuis heeft een dag in de week naar haar toe voor Huishoudelijke werkzaamheden, tot die niet meer kan.

 • no-profile-image

  Rob Barnhoorn

  Mr HB. Voor de duidelijkheid WMO komt ook uit de AWBZ. Het verschil zit hem in de uitvoering en de verantwoordelijkheid.

 • no-profile-image

  tom

  In Amsterdam kan de gemeente weer wat huishoudelijk werk geld in de put van de N-Z lijn gooien.

 • no-profile-image

  Rob Barnhoorn

  Gek dat hier miljoenen overblijven. En dat de heer Klink weer ergens anders op de AWBZ bezuinigd. Nu wil de heer KLink alle PGB's per 1 januari 2011 met 3% gaan verlagen! Te gek voor worden.Er is genoeg geld. Alleen weten onze ambtenaren allang niet meer waar het blijft. Het is veel makkelijker om te bezuinigen dan om fouten te herstellen. En de Huishoudelijke Zorg bij gemeentes neerleggen is een even grote fout als verstandelijk gehandicapten met z'n allen de wijk in sturen. Ongelooflijk dat dit allemaal maar kan en mag.

 • no-profile-image

  Dick

  Tja, wat wil je als er enkele partijen zo graag deze zorg willen verlenen. Tegen een absurde prijs schreef men in om zo zeker de zorg te mogen leveren.
  Prijzen die onder de kostprijs lagen. Geen wonder dat de gemeenten geld overhouden.
  Dit moet je de geemnten niet verwijten maar zogenaamde zorginstelling die met marktwerking willen gaan werken.
  Nee de doorsnee verantwoordelijken in de zorg moeten zog heel veel leergeld betalen.

 • no-profile-image

  Katharina

  Als het verkeerd gekozen plaatje (de mevrouw die oogdruppels nodig heeft) symbool staat voor hoeveel of beter gezegd hoe weinig de mensen over deze materie weten, dan hou ik mijn hart vast voor wat de toekomst ons zal brengen.

 • no-profile-image

  Carolien

  Idd is oogdruppelen verplegende zorg
  dus AWBZ budget..
  Sowieso krankjorum dat de gemeente bepaalt OF je zorg krijgt en wat je eigen bijdrage hierin is..
  Dit is water naar de zee dragen terwijl je OOK nog letterlijk met je kont bloot moet qua financiën overleggen..
  Laat zo'n gemeentemuts maar geen artrose of spit krijgen waardoor het huishouden bij diegene de mist in gaat..

 • no-profile-image

  Carla

  Ik sluit me bij de eerste reactie aan.
  De huishoudelijke zorg is geheel uitgehold en de gemeente maar cashen over de ruggen van de burgers.

 • no-profile-image

  AJ

  Tja zo kan die mevrouw op het plaatje in ieder geval zien wat ze zelf nog allemaal moet schoonmaken in huis.

 • no-profile-image

  HB

  De foto bij dit artikelis volstrekt misleidend: het gaat hier om huishoudelijke hulp, dus niet om hulp bij de persoonlijke verzorging. Dit valt onder de AWBZ

Of registreer u om te kunnen reageren.