Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Pakketverkleining lage ziektelast moet circa 1,3 miljard euro besparen

Het kabinet mikt op verkleining van het verzekeringspakket vanaf 2015 door geen zorg meer te vergoeden voor aandoeningen met een lage ziektelast.
Pakketverkleining lage ziektelast moet circa 1,3 miljard euro besparen

Minister Schippers laat het College voor zorgverzekeringen onderzoeken of dit uitvoerbaar is. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen. Over een jaar wil ze een plan presenteren aan de Kamer. Deze kabinetsperiode zijn geen besparingen ingeboekt maar vanaf 2015 moet de nieuwe manier van beoordelen 1,3 miljard euro besparen.

Trechter van Dunning

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde eerder al om kritisch te kijken naar de noodzakelijkheid van een collectieve financiële vergoeding voor minder zware zorg. Hierbij wordt het selectiecriterium ‘noodzakelijkheid’ van de zogenoemde Trechter van Dunning verder uitgewerkt. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Ziekenhuizen kunnen 1,3 miljard besparen op praktijkvariatie
Energie besparen in de zorg moeizaam

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 reacties

 • no-profile-image

  Rob

  @ @Rob. OK, dus het gaat hier om een lastenverschuiving van de lasten van gezond (en veelal rijk) naar ziek (en veelal arm). Dat past wel bij de VVD en kan dan later weer ongedaan worden door de PvdA.

 • no-profile-image

  Kattekop

  De zorgverzekeraars gaan voor diverse operaties (terecht)een minimum aantal te verrichten operaties per jaar als voorwaarde stellen. Wordt dan de verleiding niet heel erg groot om dat aantal te gaan halen als je nog een paar operaties "tekort komt"?

 • no-profile-image

  joris

  als de overheid niet -meer- betaalt, is dat geen bezuiniging dan?

 • no-profile-image

  @Rob

  Leeswijzer bij het bericht: besparingen gelden voor de collectieve last, niet voor de totale last. Het is dus inderdaad: een verschuiving.

 • no-profile-image

  Rob

  Voor de goede orde: onderhoud van het basispakket is natuurlijk nodig, dat leidt tot een betere prijs/kwaliteitsverhouding van de zorg. Mijn kritiek richt zich op de suggestie dat pakketbeheersing tot een besparing van de totale (macro) zorgkosten zou leiden.

 • no-profile-image

  Rob

  Geweldig! Wanneer iets uit het pakket verdwijnt dan (1) doen de artsen het niet meer en (2) gaan zij een kop koffie drinken totdat ze weer wat te doen hebben. Als 1 al opgaat dan nog gaat 2 zeker niet op. En het is maar de vraag of ze dan niet iets duurders gaan doen. Wie bedenkt dit soort 'besparingen' toch?

Of registreer u om te kunnen reageren.