Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Steun specialisten voor deal Orde, VWS en NVZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ondanks kritische geluiden lijken medisch specialisten akkoord te gaan met de afspraken die de Orde van Medisch Specialisten, de NVZ en het ministerie van VWS op 15 december sloten over het honorarium van specialisten. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs enkele verenigingen van medisch specialisten.
Steun specialisten voor deal Orde

Door het onderhandelingresultaat van 15 december behouden medisch specialisten de mogelijkheid om tot 2015 te kiezen voor het vrijgevestigde beroep. De maximale omzet wordt 250.000 euro à 300.000 euro. De leden van de Orde stemmen op 17 januari over het akkoord. “Drie ton is een redelijke omzet”, verklaart Peter Verheggen, cardioloog in het Meander MC in Amersfoort en voorzitter beroepsbelangencommissie van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie op persoonlijke titel. “Mijn indruk is dat er onder specialisten brede steun is.”

Wurgcontract

Dat denkt ook Jan Derksen, voorzitter beroepsbelangencommissie van de Nederlandse Internisten Vereniging. Wel is hij kritisch over de afspraken om de wachtlijsten te beperken. “Dit is een wurgcontract. De omzet mag met niet meer dan 2,5 procent groeien, terwijl de zorgvraag jaarlijks met gemiddeld 5 procent stijgt. Dat betekent dat specialisten 2,5 procent honorarium inleveren, of langer moeten werken of minder tijd per patiënt besteden.” Maar het alternatief, geen akkoord, zou volgens Derksen “rampzalig” zijn, omdat dan de omzet verder omlaag gaat en het vrijgevestigde beroep verdwijnt.

Paniekvoetbal

Dermatolgen zijn kritisch. Dick van Gerwen, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie. “Ik loop nu ruim vijftien jaar mee als dermatoloog, maar dit is de meest gekunstelde bekostiging van allemaal. Het lijkt op paniekvoetbal. Er wordt geprobeerd om de positie als vrijgevestigde specialist te behouden en tegelijkertijd krampachtig de kosten voor medisch specialistische zorg te beheersen. Wij zijn bezorgd dat het omzetplafond voor zbc’s wordt gemaximeerd op de omzet van 2007. Wat gebeurt er met zbc’s die in 2008 en 2009 zijn gestart?” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Frank de Grave: maximaal 3 ton

‘Vrijgevestigde specialisten moeten hetzelfde inkomen krijgen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De bedoeling was inderdaad dat de m.s. een maximuminkomen zouden hebben, na jaren gedelibereer werd dat in 2007 134,5 + evt. 7 voor de diensten. Als dat nou wordt aangehouden zal dat mooi zijn. Er zullen specialisten zijn die 70-80 uur werken maar de meesten werken toch 4 dagen (laten we zeggen 40 uur…)per week. Dus gewoon een maximum aanleggen= 40×40 45 week= 252.000. Voor de aantoonbare hardwerkers tot 300.000. Vervelend is dat die lui zitten met een praktijkovername, bij de huisartsen is dat eruit gehaald (op een financiele pijnarme manier) maar bij de m.s. is dat op de een of andere manier misgelopen. Frank de Grave is slim zoals ie het aanpakt.

  3. @vanaf de zijlijn. Geneeskunde is maar om 1 reden minder aantrekkelijk: toekomstig studenten willen zekerheid. Overstappen wordt zwaar bestraft in de huidige studentenwereld. Echter nog steeds (en dat is echt schandalig als je de effecten ziet) moet je ingeloot worden om geneeskunde te mogen studeren. Als je niet ingeloot wordt, kun je een jaar iets anders doen en hopen volgend jaar ingeloot te worden. of je kan alvast voor zekerheid kiezen en iets anders gaan doen. De mindset veranderd dan al snel bij 18 jarigen.

  4. @ vanaf de zijlijn
    Over die consultants: de meeste ervaren senior consultants (niet de partners) hebben een bruto salaris tussen de 60 en de 90k. Hun uurloon suggereert een veel hoger jaarsalaris, maar veel van de uren zijn niet declarabel. Daarnaast moeten consultants concurreren en dus goede waar voor hun geld leveren… En over de aantrekkelijkheid van het vak: als het salaris zou worden gehalveerd (vergelijkbaar met de meeste ons omliggende landen) dan zouden er nog ruim voldoende studenten voor het vak kiezen. Wellicht zouden de studenten die dan voor het vak kiezen een sterkere intrinsieke motivatie kennen.

  5. Dat de specialisten akkoord gaan verrast niet, de deal garandeert zelfstandigheid en (daarmee) voldoende mogelijkheden om op grote schaal boven de norm uit te komen. Maar vraag de (toekomstige) patient en zorgverzekeraar niet om met deze deal in te stemmen.

  6. Ik volg de discussie al jaren vanaf de zijlijn. Het valt me op dat er een wrok en agressie lijkt te bestaan tegen de medische specialisten. Een beetje consultant (juridisch, organisatorisch of fiscaal) verdient een uurloon waar een medisch specialist graag voor tekent. Nog afgezien van de onregelmatige en lange werktijden, diensten, praktijkkosten e.d.
    De medische studie is niet voor niets steeds minder populair, net als de technische (ingenieurs)opleidingen. Daarentegen kunnen we met de papierschuivers in de organisatie en bedrijfskunde zo langzaam de straten plaveien.
    Waar zijn we mee bezig?
    Willen we straks nog een specialist aan ons bed?

  7. Het blijft verbazen dat de Overheid de inkomens van de zorgaanbieders wenst te maximeren onder het mom van beheersing van de zorguitgaven, maar de inkomens van de werknemers en bestuurders van zorgverzekeraars niet omdat er nu eenmaal marktwerking in de zorg is geïntroduceerd; een economische prikkel en een op afstand blijvende Overheid is dan wel gewenst. Ook in het recente Wetsvoorstel blijven de zorgverzekeraars om genoemde reden buiten schot.
    Medische Specialisten doen er in dat licht verstandig aan om te kiezen voor een loondienstverband, al dan niet met een BV constructie zoals bij de Academische Ziekenhuizen schering en inslag is. 36 urige werkweek, 13de maand en alle ambtelijke voordelen erboven op, inclusief CAO macht van de FNV Abva Kabo.
    Het nu voorliggende compromismodel is heel slecht. Medisch Specialisten denken nu allemaal dat zij 300.000 euro per jaar gaan verdienen. Vergeet dat maar.

  8. Het blijft verbazen dat de Overheid de inkomens van de zorgaanbieders wenst te maximeren onder het mom van beheersing van de zorguitgaven, maar de inkomens van de werknemers en bestuurders van zorgverzekeraars niet omdat er nu eenmaal marktwerking in de zorg is geïntroduceerd; een economische prikkel en een op afstand blijvende Overheid is dan wel gewenst. Ook in het recente Wetsvoorstel blijven de zorgverzekeraars om genoemde reden buiten schot.
    Medische Specialisten doen er in dat licht verstandig aan om te kiezen voor een loondienstverband, al dan niet met een BV constructie zoals bij de Academische Ziekenhuizen schering en inslag is. 36 urige werkweek, 13de maand en alle ambtelijke voordelen erboven op, inclusief CAO macht van de FNV Abva Kabo.
    Het nu voorliggende compromismodel is heel slecht. Medisch Specialisten denken nu allemaal dat zij 300.000 euro per jaar gaan verdienen. Vergeet dat maar.

  9. Die meneer Derksen vergeet nog even bij de wachtlijstwurgconstructie, dat de m.s. ook meer zouden kunnen investeren in het opleiden van meer collegae, waardoor de wachtlijsten slinken en er zelfs nagedacht kan worden om de patiënt meer tijd per gesprek te gunnen. Maar ja, meer dokters is minder verdienen, nietwaar? Het is gewoon stuitend dat de discussie over het loon van de m.s. telkens weer op de patiënt wordt afgewenteld. daar heeft een m.s. toch zijn vak voor gekozen, om die patiënt te helpen? Of wordt er in de opleiding tot m.s. ergens een sociaal gen weggefilterd, dat de patiënt ineens minder belangrijk is dan de bankrekening?

  10. En, de psychiaters (zijn medisch specialisten!) ook?? Nee, dacht het niet, althans er is geen woord over gesproken dus ze blijven hangen rond de helft ervan, dus 150.000 of wat hoger, en dan gaan bij hen er nog praktijkkosten vanaf (praktijkruimte, secretaresse) en bij de somatische specialisten niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.