Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Benchmark: ziekenhuizen komen in rode cijfers

Redacteur KinderopvangTotaal
Algemene ziekenhuizen dreigen flinke financiële verliezen te incasseren. Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen van algemene ziekenhuizen door accountancybedrijf BDO. De benchmark van BDO maakt ook duidelijk dat de transparantie in ziekenhuizen ver te zoeken is en de financiële verslaglegging te complex is.
Benchmark: ziekenhuizen komen in rode cijfers

Continuïteit in ziekenhuizen kan alleen worden gewaarborgd als ziekenhuizen intensiever gaan samenwerken met andere ziekenhuizen en overige zorginstellingen. Verder moeten ziekenhuizen wellicht afzien van bepaalde diensten als bedrijfseconomische aspecten daar aanleiding toe geven. Dat stellen de onderzoekers van accountancybedrijf BDO in het rapport BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2011: een analyse van de jaarrekeningen van algemene ziekenhuizen.

Slecht weer

Gezamenlijk boekten de algemene ziekenhuizen over 2010 een winst van 258 miljoen euro, een stijging van 45 miljoen euro. Het weerstandsvermogen steeg bijna een procent naar gemiddeld 14,2 procent en de solvabiliteit steeg met 2 procent naar bijna 14 procent. Toch waarschuwen onderzoekers Chris van den Haak en Rob Karlas van de BDO branchegroep Zorg voor slecht weer. Van den Haak: “Deze ratio’s zijn aanzienlijk lager dan op basis van het huidige risicoprofiel van algemene ziekenhuizen gewenst is. Er zijn vele onzekerheden; vanaf 2011 geldt voor alle ziekenhuizen een korting op jaarbasis van 380 miljoen euro. Bovendien trekt de overheid trekt zich verder terug, het aantal risico’s neemt toe en opbrengsten stijgen nauwelijks meer vanwege het opgelegde volumeplafond.”

Transparantie

Opvallend is, volgens de onderzoekers, dat de transparantie en de vergelijkbaarheid van de financiële gegevens tussen de ziekenhuizen soms ver te zoeken zijn. De financiële verslaggeving kan beter, transparanter, beknopter en goedkoper. Van den Haak: “De verslaggeving is complex en omvangrijk en kost daardoor onnodig veel geld.” De onderzoekers pleiten voor standaardisatie bij invoering van voorzieningen zoals het persoonlijk levensfasebudget (PLB), de toepassing van impairment op activa en de waardering van onderhanden werk. “Door eenvoudige verwerkingsmethoden voor te schrijven, kan het effect van schattingen door het management zo veel mogelijk worden teruggebracht”, aldus Van den Haak. “Dit zorgt voor een vereenvoudiging van administratieve voorschriften en administratieve lastenverlichting. En het resulteert bovendien in een beter zicht op de werkelijke financiële positie van ziekenhuizen en de kosten van de zorg.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Ziekenhuizen traag met risicomanagement

Ziekenhuizen in Noorden versterken samenwerking

ZN: 100 miljoen in saneringsfonds ziekenhuizen

Ziekenhuizen verbeteren hun solvabiliteit

2 REACTIES

  1. Al jaren roep ik , dat als eerste de Burocratie aagepakt moet worden. Zelf werkzaam 41 jaar in de Zorg , maar in al die jaren heb ik de Burocratie alleen maar zien toenemen.Steeds meer papier en verpleegundigen die een groot deel van de dag op kantoor zitten om papieren in te vullen. ( 80% ) tegen 20% v/d tijd actief met de Client bezig zijn .De Bestuurders ; de Politiek ; etc. is het allemaal bekend , maar er verandert niets. Het enigste wat er geroepen wordt ; Meer Handen aan Bed ???” Dat betekent meer handen op kantoor ! Bestuurders / Politiek doe er eens iets aan.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.