Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

NZa onderzoekt inkomen huisarts

Redacteur KinderopvangTotaal
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat onderzoeken hoeveel de huisartsen verdienen. Minister Schippers van VWS wil weten hoeveel inkomen er daadwerkelijk bij de huisartsen binnenkomt.
NZa onderzoekt inkomen huisarts

Schippers kondigde het onderzoek donderdag aan in het tv-programma Pauw & Witteman. Ze haalt 132 miljoen euro weg bij de huisartsenzorg, omdat er te veel geld aan uitgegeven is. De minister en de huisartsen zijn het niet eens over hun huishoudboekje. Een onderzoek moet hier meer duidelijkheid in brengen.

Klopt niet

Volgens de minister verdient de doorsnee huisarts 150.000 euro. De huisartsen zeggen dat dit niet klopt. Daarom gaat de NZa nu bekijken hoeveel geld er bij de artsen binnenkomt, wat hun kosten zijn en hoeveel ze aan hun werk overhouden.

Effect

Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kondigde gisteren aan dat ze nauwlettend in de gaten wil houden wat het effect is van de korting op de huisartsenzorg. Vanaf 1 januari volgend jaar gaat de patiëntenorganisatie de gevolgen monitoren van de plannen van minister Schippers om 132 miljoen euro minder uit te geven aan huisartsenzorg. Donderdag 6 oktober hebben de huisartsen geprotesteerd tegen de kabinetsplannen. Zij vrezen dat de maatregel van de minister 20.000 euro per praktijk kost. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

NPCF monitort gevolgen van korting op huisartsen

Wim Groot: ‘Huisrtsen zijn helemaal niet zielig’

Landelijk huisartsenprotest met zondagsdienst

VP Huisartsen verzet zich tegen doorstart LSP

11 REACTIES

  1. Zou best willen ruilen, voor een salaris, dat klinkt als een klok!?
    Salaris staat al min of meer in het begin van het jaar bekent!
    Ze moeten dat systeem vanuit CHINA introduceren, dan wordt het legertje h-a vanzelf kleiner!
    Trouwens dan zijn alleen gezonde personen nog welkom?

  2. Lees alle reacties
  3. Bij ons in het dorp zijn huisartsen gepensioneerd, zij werkten voltijds. Er zijn jongere huisartsen voor in plaats gekomen (1 op 1) en ze werken allemaal 4 dagen per week. En er zijn veel hulptroepen, je krijgt 10 min. max. tijd en niet meer dan 1 onderwerp, voor de 2e een nieuwe afspraak maken. Of dit kwaliteit is…. Als zij in 4 dagen hetzelfde verdienen als de vorige huisarts in 5 dagen zal het salaris per jaar niet stijgen maar per gewerkt uur wel. Zo zou ik het ook wel willen bij mijn baas.
    De minister is niet te vertrouwen maar PWC kan wel tellen, ik ben benieuwd.

  4. Huisartsen zijn de laatste jaren steeds meer taken gaan uitvoeren, die niet binnen het norminkomen zijn meegerekend. Blijkbaar vindt de minister nu opeens dat dat te veel is. De zorgverzekeraars zijn in feite degenen die dit allemaal in de hand zouden moeten houden, maar zij zien dat het geld goed besteed wordt (en besparingen oplevert).

  5. Prima dat er een onderzoek komt naar het inkomen van huisartsen. Maar wat veel niet juist is, is dat de minister de aandacht afleidt van haar aantoonbare leugens en bedrog over de korting. Op 4 verschillende onderdelen heeft zij de huisartsen extra geld beloofd voor extra werk, en noemt zij dat in dit jaar een overschrijding… Er zijn ministers voor minder leugens weggestuurd.

  6. mininster Schippers weet door informatie van de zorgverzekeraars wat het inkomnen is van elke huisarts; het is niet ingewikkeld. De huisarts is de uitdaging aangegaan, en het is nu wachten op de uitkomst die gepubliceerd zal worden; er zijn al rapporten waarin deze gegevens staan, het wordt alleen nu actualiseerd!

  7. @ Joger. Mij maak je niets wijs. Ik heb in Belgie gewoond en ik heb gezien hoe het ook kan. Daar komt de huisarts op bezoek als je je te ziek voelt om zelf te komen. En als je niet kan tijdens tijdens kantooruren (bijvoorbeeld omdat je dan werkt) dan kun in de avonduren of in het weekend terecht. Vervolgens zijn de huisartsen niet arm maar ook zeker niet zo rijk als de Nederlandse.

  8. Tja wat moet je met die beeldvorming: huisartsen zijn niet bereid tot onderzoek? Eigenlijk flauwekul en het grootste deel van de getallen zijn wel bekend maar de minister lust ze niet en ze zoekt steeds het zelfde stokpaardje om haar beleid: bezuiniging te verdedigen: we verdienen te veel. Als dat zo was: waarom deed Ab Klink niets met het vorige onderzoek uit 2008? Omdat het ondeugdelijk was en Schippers wil haar vingers natuurlijk niet branden. Uitgebreid verslag is te lezen op de Vrije Huisarts.
    Dat de minister ingrijpt in het inkomen van een beroepsgroep is al bewijs genoeg dat die minister dus helemaal geen marktwerking beoogt, cq de beoogde marktwerking dus niet werkt. Dus waarom dit veel te dure stelsel in stand houden? Niet de zorg is duur maar het stelsel en niemand heeft het juist over dat laatste.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.