Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Wim Groot: ‘Huisartsen zijn helemaal niet zielig’

Mark van Dorresteijn
Het inkomen van huisartsen is de laatste jaren enorm gestegen. Toch doen ze altijd alsof ze in het verdomhoekje zitten. Dat zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit Maastricht. "Huisartsen zijn helemaal niet zielig. Je hoeft er geen medelijden mee te hebben."
Wim Groot: 'Huisartsen zijn helemaal niet zielig'

De huisartsen voeren vandaag actie tegen bezuinigingsplannen van het kabinet. De inkomens van huisartsen hangen af van de manier waarop ze hun werk uitoefenen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verdient een huisarts in loondienst per jaar bruto 70.000 euro. Het norminkomen van een huisarts met praktijk ligt volgens de LHV iets boven een ton per jaar. Wim Groot schat dat daar nog de helft bij opgeteld kan worden.

Huisartsen in andere landen

De Nederlandse huisartsen verdienen in vergelijking met collega’s in andere Europese landen volgens hem heel goed. “Britse collega’s staan sinds kort bovenaan in de ranglijst van salarissen. Maar Nederlandse dokters zitten daar vlak onder, net als de Duitsers.” Wim Groot stelt dat de huisartsen heel goed zijn in het gebruiken van regels ’ten eigen voordeel’. “Er is sinds een aantal jaar de mogelijkheid om bijvoorbeeld een uitgebreid consult te hebben met een patiënt. De dokter krijgt daar extra geld voor. Meteen zie je het aantal uitgebreide consulten zeer stijgen.”

Uitgaven onder controle houden

In het nieuwe zorgstelsel hebben zorgverzekeraars in principe de taak de uitgaven van de huisartsen onder controle te houden. Groot stelt dat die rol tot nu toe nauwelijks uit de verf komt omdat de huisartsen de verzekeraars de kans niet geven. “De huisartsen hebben immers een bepaalde machtspositie.”

‘Redelijker opstellen’

Hij vindt dat de huisartsen zich ‘redelijker’ moeten opstellen. “Als de minister bezuinigingen oplegt, roepen de huisartsen meteen dat ze dus niet meer kunnen investeren in huisartsenposten. Dat kan ook anders. Medisch specialisten zijn ook aangepakt in hun inkomens. Die hebben ook geklaagd. Maar ze zijn niet zo militant geweest dat ze meteen aankondigden bepaalde zorg niet meer te leveren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Landelijk huisartsenprotest met zondagdienst

Huisartsen moeten meer patiënten behandelen

Nederlandse huisartsen voorbeeld voor VS

8 REACTIES

  1. huisartsen post moet verdwijnen deze zit voor ons te ver weg als hij toevalig bij je moet komen en hij schrijft je medicijnen voor dan moet je een heel eind rijden om de medicijnen op te halen ennn zij willen niet altijd komen.maar mocht je daar dan toevallig er wel komen dan zitten er allemaal buitenlanders met hele kleine kinderen met koorts en dat vind ik niet goed,denk daar maar eens over na het moet dat vindt ik zoals vanouds weer gaan en dat kan best!

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn huisarts legde het als volgt uit: De bakker bakt al jaren brood, maar er wordt gevraagd om banket erbij te gaan verkopen. Na 2 jaar banket erbij te verkopen zeggen de klanten: we zijn te veel geld kwijt geweest aan je banket, dit jaar moet de prijs van je brood naar beneden. Wat doet de bakker, hij stopt met het verkopen van banket, om niet volgend jaar weer minder te krijgen voor zijn brood…

  4. http://bit.ly/nnjYsA . Transparant over het inkomen van de huisarts. Graag de discussie zuiver houden. Ook graag transparant maken dat tegenover meer OMZET ook veel meer KOSTEN staan bij de huisarts, omdat zij zijn gaan investeren op verzoek van VWS ( apparatuur, personeel, praktijkruimte, scholing, etc) . Met niet onaardige resultaten voor chronische patiënten en voor de hoogte van de premie voor de maatschappij. De gemiddeld praktijkhoudend huisarts werkt 58 uur per week, exclusief verplichte ANW diensten, exclusief verplichte nascholing. Deze professor verdient met een kantoorbaan veel en veel meer dan de NL huisarts. En hij zwetst daarbij ook nog eens uit zijn nek.
    Over de macht tegenover verzekeraars: wettelijk mogen maximum 8 ( acht) huisartsen tegelijk onderhandelen met de verzekeraars, die het financieel niet zo slecht hebben ( geld is macht, toch? ) . En dan maar eens met je vuist op tafel slaan. Beklag over niet investeren in HAP? Als je bakker bent en je wordt door de Overheid gestraft voor het feit dat er in ANW uren te veel mensen jouw heerlijke broodjes kopen, zou u dan gaan investeren in ANW? In integratie met HAP. Hou eens op met die onzin.
    Nadenken VOORDAT je iets zegt is niet verboden; zeker als je professor bent.

  5. Als je al door de wachtrij aan de telefoon kan doorkomen krijg je van de gestresste assistente na eerst de vraag om je polisnummer meestal te horen dat “het heerst” en dat je maar een paracetamolletje moet proberen. Voor dat zelfhulpadvies wordt natuurlijk wel telefonisch consult in rekening gebracht = lekker snel verdienen. Komen tot een afspraak (zeker een die aansluit op je eigen wensen) is vrijwel onmogelijk en een huisarts bij je doodzieke kind thuis bestaat niet meer. Laat staan ’s avonds in het weekend als je de huisartsenpost nodig hebt. Volop geklaag dat men het zo druk heeft, maar als de gemiddelde ZZP-er of winkel op deze manier met klanten om zouden gaan zouden ze snel failliet zijn. En die verdienen meestal geen 70.000 of meer…. chapeau dus voor Wim Groot!

  6. Als de huisartspraktijken een dag gesloten zijn scheelt dat ongeveer 8 ton aan zorguitgaven op het stuk dat we aan huisartsenzorg kwijt zijn. Dus verzekeraars als de huisartsen nog een paar dagen langer staken kan de premiestijging bijna achterwege blijven. Zeker nu de ziekenhuizen aan de ketting worden gelegd met een vast budget. Toch?

  7. Huisartsen zijn individualisten en denken over het algemeen vanuit de eigenpraktijk. Daar willen zij alles bij de hand hebben, assistenten kunnen wel de diabeteszorg doen en anders maar een eigen verpleegkundige, terwijl er altijd fantastische hoog opgeleide diabetes en COPD verpleegkundigen zijn. Door samenwerking is de zorg en beter en efficienter. Regionale samenwerken met alle huisartsen??? zie het maar eens voor elkaar te krijgen. De moeilijkste klus in de gezondheidszorg. Individueel willen ze nog wel eens, maar zie de groep maar eens op een lijn te krijgen. heel frustrerend,

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.