Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Een groot aantal huisartsenposten stoppen hun samenwerking met de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen. Dat meldt de Volkskrant deze week. De huisartsen zeggen vanwege de bezuinigingen van het ministerie van VWS de taken in het ziekenhuis niet meer uit te kunnen voeren.
Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Het opzeggen van de samenwerking betreft ziekenhuizen in onder meer Amsterdam, Breda, Den Bosch, Zwolle, Enschede, Roermond, Weert, Zeist en Haarlemmermeer. Omdat minister Schippers van VWS bezuinigt op het budget voor basiszorg, zien huisartsen in deze plaatsen zich genoodzaakt om ‘extra’ taken als het overnemen van patiënten van de spoedeisende hulp, te laten vallen, aldus de Volkskrant.

Samenwerkingsprojecten

De samenwerkingsprojecten zijn bedacht om kosten te besparen. Een eenvoudig consult op de eerste hulp van een ziekenhuis kost 160 euro terwijl een consult van een huisarts overdag 9 euro en ’s nacths 80 euro kost. In de praktijk blijkt tot de helft van de patiënten die zich in het ziekenhuis meldt met een spoedeisende klacht net zo goed door een huisarts kan worden geholpen. Door huisartsen te posteren in het ziekenhuis kunnen zij de werkelijk spoedeisende scheiden van de minder erge klachten.

Geen nieuwe projecten

“Bestaande samenwerkingen die zijn vastgelegd in contracten zullen de huisartsen uitdienen”, zegt voorzitter Wim Heres van huisartsenkring Zuidoost Brabant in de krant. “Maar we gaan geen nieuwe projecten aan.” Zo gaan de plannen om huisartsen neer te zetten in het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch niet door.

Kostenstijgingen

De huisartsen zijn met het ministerie in een financieel conflict verwikkeld. Volgens minister Schippers is er de afgelopen jaren te veel uitgeven: dat bederag bezuinigt zij volgend jaar op het budget voor basiszorg. Volgens de huisartsen zijn de kostenstijgingen echter grotendeels veroorzaakt doordat zij veel taken hebben overgenomen van het ziekenhuis, zoals de behandeling van bepaalde chronische ziekten en het overnemen van patiënten van de spoedeisende hulp. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Weinig kleine kwalten in de huisartsenpraktijk

‘Huisarts moet grotere rol spelen bij kanker’

Huisartsen willen met minister rond de tafel

Huisartsen stoppen met chirurgische ingrepen

1 REACTIE

  1. Het blijkt nauwelijks aan te sturen wat de minister wil . Je kunt het publiek niet overtuigen van het feit dat zij minder beroep op zorg moeten doen, zonder politiek moeilijke keuzes te maken. Die keuzes kun je niet afschuiven op artsen, je moet als politiek je verantwoordelijkheid nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.