Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Minister heeft amper zicht op zorguitgaven’

Mark van Dorresteijn
De minister van VWS heeft weinig zicht op de ontwikkeling van de zorguitgaven en kan de uitgaven aan de zorg nauwelijks tijdig beheersen. De afgelopen tien jaar werd het budget bijna jaarlijks overschreden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Uitgavenbeheersing in de zorg dat vandaag verschijnt.
‘Minister heeft amper zicht op zorguitgaven’

De Rekenkamer stelt dat pas na enkele jaren zichtbaar wordt hoeveel is uitgegeven aan de zorg in een bepaald jaar. “De minister kan de zorguitgaven tot op zekere hoogte beheersen via ingrepen in het basispakket, prijsregulering en het introduceren of verhogen van eigen bijdragen.” Maar volgens de Rekenkamer is er weinig zicht op het effect van deze instrumenten en bovendien benut de minister ze niet optimaal.

Budget lager dan raming

Voor een goede uitgavenbeheersing is het nodig om te weten hoe de zorguitgaven zich zullen ontwikkelen. Het kabinet gebruikt bij het vaststellen van het zorgbudget de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). De minister van VWS maakt daarnaast eigen ramingen. De ramingen van het ministerie van VWS komen hoger uit. De minister van VWS neemt daardoor in de praktijk de verantwoordelijkheid op zich voor een zorgbudget dat ruim twee miljard lager is dan haar ministerie nodig acht.

Daadwerkelijke uitgaven

De minister weet ook niet hoeveel er precies wordt uitgegeven aan de zorg, zo stelt de Rekenkamer in het rapport. “Definitieve cijfers over de zorguitgaven worden niet gepubliceerd. Wel ontvangt de Tweede Kamer in een jaar vijf verschillende rapportages, die telkens aangepaste geactualiseerde cijfers bevatten. De verschillen tussen rapportages over dezelfde uitgaven lopen op tot bedragen tussen de een en twee miljard euro.”

Reactie Schippers

Minister Edith Schippers van VWS wijst de kritiek van de Algemene Rekenkamer van de hand. Zij vindt dat ze voldoende mogelijkheden heeft en inzet toont om de kosten te beheersen. Schippers vindt het jammer dat de Rekenkamer denkt dat VWS niet in staat zou zijn de overschrijdingen in de zorg zelf op te vangen. “De instrumenten zijn er wel degelijk, maar het is een politieke keuze om geen extra bezuinigingen in de zorg te treffen om overschrijdingen in de zorg te compenseren met financiële ruimte elders.”

Uitvoering

Schippers vindt dat de Rekenkamer hier voorbij gaat aan de specifieke geldstroom binnen de zorg, die wordt gefinancierd met collectieve middelen. “De uitvoering is in handen van private verzekeraars. Dat heeft nu eenmaal gevolgen voor de manier waarop de uitgavenbeheersing vorm krijgt en voor de informatiestromen.” De minister erkent dat er beter inzicht nodig is in de ontwikkeling van de zorguitgaven. Ze wil dat afwijkende uitgaven eerder worden gesignaleerd zodat sneller maatregelen kunnen worden genomen. Ook heeft ze afspraken gemaakt met ziekenhuizen en zorgverzekeraars om een rem te zetten op de stijgende uitgaven.

Stijgende zorguitgaven

Het kabinet heeft afgesproken dat de zorguitgaven in Nederland van 59,4 miljard euro in 2011 mogen groeien tot 74,2 miljard in 2015. Het beleid van het kabinet is er op gericht de zorguitgaven binnen dit kader te houden. Dat dit buitengewoon moeilijk is blijkt uit de jaarlijkse overschrijdingen van het zorgbudget: tussen 2002 en 2010 werd het zorgbudget vaak overschreden, soms tot wel 1,7 miljard. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapport Uitgavenbeheersing in de zorg (PDF)

Lees ook:

Zorguitgaven groeien minder snel

Bos ziet Britse oplossingen groei zorguitgaven

Zorguitgaven met zes procent gestegen

8 REACTIES

  1. @tjark reininga: inderdaad , in alle openheid kunnen we constateren dat Schippers c.s. een tweedeling creëren in onze maatschappij.
    Korten op de (kostenbesparende) eerste lijn. Meer ruimte voor de duurdere tweede lijn.
    Introductie van luxezorg, zoals SOS dokters. Alle macht aan verzekeraars, en niet aan zorgverleners, laat staan aan patiënten.
    Solidariteit is voor losers; ziekte is voor losers.
    Zie ook: http://bit.ly/sMfBL9
    Ongenuanceerder dan Wilders, het IQ van een garnaal, sociale vaardigheden van een nijlpaard.
    Haar naam: Edith Schippers.

  2. Lees alle reacties
  3. @ josca, tom & wilma: in alle openheid kunnen we vaststellen dat het kabinetsbeleid voor de zorg er op uit is de kosten van de zorg betaalbaar te houden voor de belastingbetaler. dat leidt er toe dat mensen die op zorg zijn aangewezen, meer moeten betalen, ten gunste van mensen die (nog) niet van zorg afhankelijk zijn.

  4. Elke maand blijkt dat kamerleden beter weg kunnen blijven uit ministerszetels. Mevrouw Schippers heeft geen flauw idee wat er in de zorg omgaat, noch in ontwikkelingen noch in geld.
    Als iemand iets roept over besparingen is zij er als de kippen bij om te roepen dat ze dat altijd al gezegd heeft.
    En komt er gefundeerde kritiek dan klopt het allemaal niet.
    Met deze minister komen we geen stap verder.

  5. Dag Josca, Tom heeft gelijk, ook al zou ik het met wat aardigere bewoordingen doen. Iedere Nederlander heeft evenveel recht op zorg. Juist in Nederland geldt een zorgplicht en een basisverzekering voor iedereen! Geen klasse verzekering meer, zoals vroeger: ziekenfonds en particulier.

  6. Ja Josca, jij hebt het echt begrepen! Dat zal inderdaad hetgene zijn wat politiek Den Haag de hele dag aan het doen is. Misschien kan je je eerst eens een paar jaar verdiepen in hoe je in een normale nederlandse zin komma’s plaatst voordat je je onzinnige mening ventileert op internet. Ga in godsnaam de planten watergeven of iets dergelijks!

  7. VWS gebruikt de ramingen voor politieke doelen. Dan mag je niet verrast zijn als de ramingen en de werkelijkheid uit elkaar lopen. Ook het gebruik dat VWS gegevens doorgeeft aan de OECD voor internationale vergelijking maakt dat die vergelijking ook zinloos is geworden. VWS organiseert de mist en vanwege haar politieke belangen zal die mist eerder dikker dan dunner worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.