Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZN: ziekenhuizen lokaal bevoorschotten

Er hoeft geen landelijke bevoorschottingsregeling te komen om liquiditeitsproblemen bij ziekenhuizen te voorkomen. Verzekeraars en ziekenhuizen kunnen dat prima regionaal oplossen. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
ZN: ziekenhuizen lokaal bevoorschotten

ZN reageert op de aanbeveling van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) dat ziekenhuizen landelijk bevoorschot moeten worden. De overgang naar het nieuwe bekostigingssysteem DOT (dbc’s op weg naar transparantie) zou anders bij enkele ziekenhuizen, die er financieel toch al niet florissant voor staan, acute liquiditeitsproblemen veroorzaken. Omdat inkomsten met een vertraging van twee maanden binnenkomen, zouden deze ziekenhuizen in het voorjaar problemen kunnen krijgen met de uitbetaling van salarissen, voorspelt PwC.

NVZ: bevoorschotten is afspraak

Ook de NVZ vereniging van ziekenhuizen wil dat zorgverzekeraars gaan bevoorschotten. De NVZ stelt dat dit ook is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord dat de NVZ op 4 juli heeft ondertekend met ZN en VWS. Verzekeraars lijken zich hier niet aan te houden, verklaarde NVZ-voorzitter Roelf de Boer gisteren.

ZN: bevoorschotten resultaat lokaal overleg

Maar volgens ZN doen verzekeraars dat wel. Een ZN-woordvoerder wijst erop dat in het akkoord is afgesproken dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars concrete afspraken over bevoorschotting in lokale onderhandelingen met elkaar maken. De gesprekken hierover zijn gepland of reeds gestart en moeten uiterlijk 1 april zijn afgerond. Een belangrijk element in deze onderhandelingen is ‘het onderhanden werk’. Verzekeraars hebben deze informatie nodig om zicht te krijgen op de kostenontwikkeling. Anders kunnen ze de afspraken over kostenbeheersing niet nakomen, aldus ZN. (Zorgvisie - Bart Kiers)

Lees ook:

De strijd om liquiditeit
Ziekenhuizen hebben onvoldoende cash
Achmea wil stoppen met bevoorschotting zorgorganisaties

7 reacties

 • no-profile-image

  Wim (psychiater)

  Mooi gepraat allemaal. Maar komt er een aannemer of schilder voor een substantiele klus dan is het meestal: 1/3 voor de start van de werkzaamheden, 1/3 bij het beginnen en 1/3 bij het afronden. En als de overheid wil dat er gewerkt wordt als bij de vrije markt dan is het niet meer dan fatsoen om het zo te doen. Voor de DBC GGZ ambulant blijft het ellende: je kan wel een deel bevoorschot krijgen maar pas 6 weken na het afsluiten van de dbc en de declaratie (als er geen foutje is bij de verzekeraar of de hulpverlener) wordt er betaald. En de dbc wordt vaak pas na 1 jaar afgesloten. En de rentevergoeding: dat is bijna een dagtaak, dat kost mij meer tijd dan het oplevert, dus weggelaten. Bovendien, als de verzekeraar de mogelijkheid geeft voor een voorschot is de rentevergoeding niet meer mogelijk, nog los van het feit of je een voorschot vraagt.

 • no-profile-image

  William D. ( Bill ) Hermsen. Dordrecht.NL

  Voordat je de rekening betaald wil je , dat je als Client eerst een kwalitatief goed product/dienst geleverd is , incl. een garantie ! In de "Handel "is het gebruikelijk , dat er met leveringsvoorwaarden gewerkt wordt met garantie. In de zorg geldt dat ook. We gaan in NL naar het Amerikaanse systeem met schadeclaims ; etc. werken. Het kost de Maatschappij Miljarden en wat levert het op ? Graag een antwoord van de Politiek of een Debat !

 • no-profile-image

  pats

  Eens met PdB. Naast de informatieverstrekking speelt het hebben van een tijdig contract met de verzekeraar een belangrijke rol. Onder druk wordt alles vloeibaar, maar ongeacht of de formuleringen van de PWC's, Gupta's en andere juist zijn, er komen problemen en ZN onderschat deze. Niet verwonderlijk, want ze hebben de leden niet aan het lijntje.

 • no-profile-image

  wouter

  ik citeer: anders kunnen ze de afspraken over kostenbeheersing niet nakomen, aldus ZN.
  hierin staat dus feitelijk al wat in bovenstaande reacties is verwoord. de zorgverzekeraar gaat niet of pas zo laat mogelijk bevoorschotten om hiermee lage tarieven af te dwingen. afgezien nog van het feit dat onderhandelingen naar verwachting sowieso al langer gaan duren omdat door invoering van de DOT structuur producten, tarieven en volumes nog onzeker zijn, omdat tijd ontbreekt deze voldoende intern te valideren.

 • no-profile-image

  PdB

  Op de tekentafel lijkt dit een acceptabele oplossing echter is de praktijk weerbarstiger. Het bevoorschotten wordt nu al gekoppeld aan informatieverschaffing van ziekenhuizen. De ziekenhuizen staan in sommige gevallen in feite met de rug tegen de muur.

 • no-profile-image

  bezorgde

  Ooit een aannemer meegemaakt die zei: "Och betaal maar over een jaar en over de prijs zullen we het later wel eens worden." En dan je bouwklus zonder morren gaat klaren?In feite heb je dan geen onderhandelingsruimte meer als ziekenhuis , wanneer het geld van die lokale partij moet komen.

 • no-profile-image

  henkjansmits

  alsof zorgverzekeraars dit niet gaan uitbuiten bij een lokaal overleg, eerst prijzen dan bevoorschotting? nee.. ow dan wachten we even tot je echt geen geld meer hebt...ow zie je.. je wil je gaat toch akkoord...

Of registreer u om te kunnen reageren.