Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgbestuurders verdienen minder dan eigen norm

De meeste nieuwe bestuurders in de zorg verdienen minder dan de norm die ze zichzelf in 2009 hebben opgelegd. Ruim de helft van de zittende ziekenhuisbestuurders zat in 2009 nog boven het inkomensmaximum. Die conclusie trekt minister Edith Schippers maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Zorgbestuurders verdienen minder dan eigen norm

In december volgen de definitieve cijfers over 2010. Schippers zegt wel dat de cijfers nog 'voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd'.

Nieuwe bestuurders

De inkomensgrens die is vastgesteld door de verenigingen van directeuren en toezichthouders, de NVZD en NVTZ, ligt op 193.990. In uitzonderingsgevallen mag het inkomen worden verhoogd naar 223.089 euro. Schippers schrijft dat 101 nieuwe bestuurders in 2010 in de zorg aan de slag gingen. Hun gemiddelde loon kwam uit op 147.000 euro. Tien nieuwe bestuurders kregen een hoger loon dan de norm. Negen van hen waren werkzaam in een ziekenhuis, waarvan twee in een universitair medisch centrum.

Cultuuromslag in de Zorgsector

Volgens de bewindsvrouw zijn er meer signalen die erop wijzen dat de zorgsector een cultuuromslag heeft gemaakt. 'Sommige zittende bestuurders hebben de gevoeligheden uit de samenleving opgemerkt en nemen genoegen met een nullijn of leveren zelfs een deel van hun salaris in.' Uit cijfers over 2009 blijkt dat 19 procent meer krijgt betaald dan 130 procent van een ministersalaris. Ruim de helft van de ziekenhuisbestuurders verdiende meer dan de afgesproken beloningscode. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Kamer: balkenendenorm voor zorg
Bestuurders overschrijden nog steeds balkenendenorm
Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

6 reacties

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Mooeten we misschien ook eens kijken wat toezichthouders bij elkaar verdienen voor al hun toezichtfuncties i.p.v. voor een toezichtfunctie per instelling. Dat kan betekenen dat een toezichthouder inlevert, maar er gewoon een extra functie bijneemt.

 • no-profile-image

  amiz

  Te snelle groei (zoals in salarissen, maar ook in de markten, zoals van kantoren en huizen) leidt vroeg of laat tot knappen van een ballon. Bestuurders horen dat te weten. Dat is onderdeel van hun competentie. Daarom moeten ze het goede voorbeeld geven en zichzelf doorprikken.

 • no-profile-image

  Bloeddonor

  'Sommige zittende bestuurders hebben de gevoeligheden uit de samenleving opgemerkt en nemen genoegen met een nullijn of leveren zelfs een deel van hun salaris in.'
  De bestuurders Theo Buunen en Jeroen de Wit van Sanquin Bloedbank leveren niets in!
  Zij kunnen blijkbaar door blijven harken tot aan hun pensioen. Maar steeds meer bloed- en plasmadonors zullen dat niet langer accepteren en schorten hun donatie op of stoppen met doneren. Hoe lang denken deze graaiers nog daarmee door te gaan? Denken zij niet op de eerste plaats aan de patiënten die ons bloed of plasma nodig hebben?

 • no-profile-image

  dorien

  wij leveren ook (nog)niet in dus best knap dit resultaatm, nu de (staats)banken nog!

 • no-profile-image

  Mark

  ik dacht al, wanneer komt de eerste reactie. het is nooit goed voor sommigen. kijken wat er vandaag gaat volgen.

 • no-profile-image

  Maarten

  Ik verdien ook minder dan mijn eigen norm...

Of registreer u om te kunnen reageren.