Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Eindbod minister Schippers aan huisartsen

Minister Edith Schippers (VWS) heeft de huisartsen een eindbod gedaan over het terughalen van overschrijdingen in de huisartsenzorg. De korting op de huisartsenzorg wordt met nog eens 14 miljoen euro verlaagd.
Eindbod minister Schippers aan huisartsen

Schippers is met de huisartsen overeengekomen om via een gezamenlijke inspanning tot heldere en meetbare afspraken te komen, zodat in de toekomst kortingen kunnen worden vermeden. De minister heeft de Tweede Kamer vrijdag in een brief over haar eindbod geïnformeerd.

Aangepast

Twee weken geleden heeft Schippers de huisartsen een handreiking gedaan. Zij gaf toen aan dat de tarieven van de huisartsen eerst zullen worden aangepast aan de inflatie, voordat de tariefmaatregelen worden genomen. Hierop werd het overleg tussen Schippers en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hervat.

Verlaagd

Het eindbod betekent dat de korting op de huisartsenzorg wordt verlaagd van de aanvankelijke 132 miljoen naar nu 74 miljoen, inclusief inflatiecorrectie. Deze korting heeft betrekking op de overschrijdingen in de huisartsenzorg over 2009 en 2010.

Spoedeisende hulp

Volgens het ministerie zal de huisartsenzorg over 2011 wederom aankoersen op een forse overschrijding. Met het oog op de toekomst is Schippers met de huisartsen overeengekomen om met haar tot heldere en harde afspraken te komen. Onderdeel daarvan is hoe er snel tot een betere afstemming tussen huisartsenposten en spoedeisende hulp (SEH) gekomen kan worden. Wanneer er veel minder patiënten meteen naar de dure SEH gaan, maar eerst naar de goedkopere huisartsenpost, kan dat tot aanzienlijke kostenbesparingen leiden. Andere – bestaande en nieuwe – initiatieven die tot een besparing kunnen leiden, worden in deze overleggen ook meegenomen.

Spil

Volgens Schippers zijn huisartsen de spil in de zorg. Om meer zorg in de buurt te krijgen, wil de minister dat ‘budget zorg moet volgen’. Wanneer er zorg van de tweede lijn naar de eerste lijn gaat, moet dat ook voor de financiering gelden. VWS gaat dit monitoren.

Zorg in de buurt

De minister heeft de NZa onlangs een open advies-aanvraag gedaan over de vraag hoe meer zorg in de buurt het best kan worden gefinancierd. Daarbij is de NZa ook gevraagd te kijken naar een juiste mix tussen abonnementstarief en een bedrag per consult. In de brief aan de Tweede Kamer benadrukt Schippers haar standpunt dat zij de persoonlijke relatie tussen huisarts en patiënt zeer belangrijk vindt. Zij is dan ook niet van plan om de inschrijving op naam bij de huisarts af te schaffen. (Zorgvisie - Carolien Stam)

Lees meer

Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring
Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen
Huisartsen willen met minister rond de tafel

Carolien Stam

6 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Hoe verdeelt VWS de poet. Eerst de ambtenaren en ambtelijke instellingen, verbonden aan VWS.
  Dan de grote graaiende zorginstellingen met hun hoge vaste (managers)lasten

  Wat er dan nog overblijft is voor de WERKENDEN.

  It`s financial priority stupids!!

 • no-profile-image

  Aldert

  wanneer patienten naar de huisartsenpost verwezen worden in plaats van naar de veel duurdere SEH kan dit tot aanzienlijke kostenbesparingen leiden??? Het zal leiden tot extra overschreiding van het huisartsenbudget. Begrijpt iemand hier nog iets van?

 • no-profile-image

  Aldert

  Wanneer patienten naar de huisartsenposten gaan en niet naar de dure SEH kan dit tot aanzienlijke kostenbesparingen leiden?? Nee, dit gaat leiden tot aanzienlijke extra overschreidingen van het huisartsenbudget. Begrijpt iemand hier nog iets van?

 • no-profile-image

  Beukers EKM

  Het lijkt wel handel, zoals deze minister de gezondheidszorg degenereert, evenals vorige ministers, maar dit wordt toch nog weer gekker. Ik ben geen huisarts, maar gepensioneerd specialist en erg blij, dat ik dit niet meer als actief werker in de gezondheidszorg hoef mee te maken

 • no-profile-image

  G K Mitrasing

  De minister die het verdraaien van feiten en het leggen van rookgordijnen tot haar tweede natuur heeft gemaakt: Eerst verdienden huisartsen 50 000 Euro te veel, toen dat verhaal ongeloofwaardig bleek werd de NZa in stelling gebracht om onderzoek te doen.

 • no-profile-image

  W.F.Wilems

  Ik weet nog een leuke bijnaam:minister Palmslag

Of registreer u om te kunnen reageren.