Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa tikt zorgaanbieders op de vingers

Twee AWBZ-aanbieders hebben een aanwijzing opgelegd gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De autoriteit dreigt de bevoorschotting van de organisaties stop te zetten als zij hun declaratiegedrag niet aanpassen. Dit kan ook voor de cliënten van deze zorgaanbieders vervelende gevolgen hebben.
NZa tikt zorgaanbieders op de vingers

De berispte instellingen zijn Stichting New Creation uit Wemeldinge, die herstelgericht verblijf aanbiedt aan ex-gedetineerden en verslaafden, en de Stichting Bartholomeus Gasthuis, een ouderenzorgorganisatie in Utrecht. Volgens de NZa declareren deze instellingen niet op cliëntniveau.

Declareren

Sinds januari 2010 is declareren op cliëntniveau wettelijk verplicht voor intramurale AWBZ-zorgaanbieders. Voor de extramurale zorg geldt de verplichting sinds 1 juli 2011. Declareren op cliëntniveau betekent dat de declaratie een overzicht bevat van de hoeveelheid zorg die geleverd is per cliënt, een beschrijving van de prestatie(s) en de bijbehorende tarieven die in rekening worden gebracht. Het doel hiervan is om rechtmatige en inzichtelijke declaraties van zorg te bevorderen en dubbele declaraties te voorkomen. Het zorgkantoor controleert de declaraties en betaalt uit als de declaraties juist zijn.

Zorgkantoren

De organisaties hebben aangegeven per direct correct te zullen gaan declareren. De zorgkantoren hebben verklaard dat behalve deze twee instellingen, alle intramurale instellingen die cliëntgericht moeten declareren dat ook daadwerkelijk doen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars: meer onterechte declarties
NZa geeft ziekenhuis aanwijzing om declaratiefouten
Declaratieprobleem thuiszorg en huisarts is wijder verbreid

4 reacties

 • no-profile-image

  Clientvertegenwoordiger 2

  Ik weet tot mijn ontsteltenis allang dat de gedeclareerde zorg niet overeenkomt met met de werkelijk geleverde zorg in een mate dat een paard de hik krijgt. Maar onze volksvertegenwoordigers en zorg(controle)instituten staan zo ontiegelijk ver van de werkelijkheid af dat je je verbaast als die bobo's meer dan het minimumloon krijgen (krijgen ze wel maar met een of twee nullen erachter).
  Ik ben oud organisatie deskundige, maar bespaar in de zorg met gemak 5 tot 10 miljard, maar dat gaat niet door want teveel instanties verdienen daar (met niks doen) heel leuk aan.

 • no-profile-image

  Cliëntvertegenwoordiger

  Mag de cliënt(vertegenwoordiger) die declaraties ook inzien? Ben toch benieuwd of de gedeclareerde zorg overeenkomt met de werkelijk geleverde zorg.

 • no-profile-image

  ggz

  En moet de NZA doorpakken en zichzelf en de zorgverzekeraars op de vingers tikken wegens schandelijk markt manipulatie in de GGZ. Niet de specialisten maar de verzekeraars bepalen hoe je mag werken... Hoezo marktwerking?

 • no-profile-image

  zorgverlener

  Breek me bek niet open!
  Als je het dan hebt over degene, die geen contract hebben met de zorgverzekeraars?Ja je raadt het al, daar houden ze angstvallig de knip voor gesloten!Een grote o.....bende, deze invulling laat ik over aan degene, die hetzelfde erover denkt!?

Of registreer u om te kunnen reageren.