Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Patiëntenorganisaties accepteren tonnen van farmaceuten

Organisaties die opkomen voor de belangen van zieke patiënten worden, soms zelfs voor een groot deel, betaald door de farmaceutische industrie. De vijftien grootste farmaceuten staken in 2010 voor 1,7 miljoen in patiëntenclubs. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Patiëntenorganisaties accepteren tonnen van farmaceuten

Grootste gevers zijn Sanofi met 315.000 en Pfizer met 228.801 euro. De hoogste bedragen gaan naar het Astmafonds (256.900 euro) en de Diabetesvereniging (178.391 euro). De complete lijst staat op de website van RTL.

Onafhankelijkheid

Hoogleraar Frits Rosendaal van het Leids UMC schrikt van de grote bedragen die de farmaceuten naar patiëntenorganisaties sluizen. “Wat daar mis aan is, is dat patiëntenverenigingen het belang van de patiënt verdedigen en door dit soort sponsoring zou het beeld kunnen ontstaan dat dat niet zo is.”

Sponsorgeld

Het sponsorgeld wordt besteed aan websites, speciale projecten of het organiseren van patiëntenbijeenkomsten. Sommige patiëntenclubs gaan verder. Zo komt bij de hemofilievereniging NVHP op kosten van farmaceut Baxter iemand werken die advies uitbrengt over hoe de vereniging voor de toekomst weer gezond en veerkrachtig kan worden. “Zo lang je maar zorgt dat jezelf als vereniging niet afhankelijk wordt van de farmacie is er niets aan de hand en dat bereiken we door steeds verschillende partijen te benaderen”, zegt een woordvoerder van de hemofilievereniging tegen de nieuwszender. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Martelle van 't Geloof

  Als de overheid de subsidies aan verenigingen stopzet, zullen die verenigingen toch ergens anders hun geld vandaan moeten halen. Het hoeft niet meteen te betekenen dat ze de macht overnemen in een vereniging. Het bedrijfsleven kan veel beter en efficiënter ondersteunen en adviseren dan de overheid.

 • no-profile-image

  Jan C

  Dat komt omdat er zovvel zoete broodjes gebakken worden.
  Zinnen, als "ik herken dat beeld niet" en "lessen voor de toekomst" en nog meer van die escapes worden door allerlei (controle) instanties, waaronder IGZ en de nog een hele hoop (die daar mogelijk aan meeplukken)gebruikt om deze wantoestanden -- over de ruggen van patienten -- door te laten gaan.
  Als er bewust gerotzooid wordt de verantwoordelijken BUITENFLIKKEREN (is geen gek woord; hoort gewoon bij het gedragingspatroon van die mensen); anders verandert het nooit. Maar ja dat moet dan gebeuren door instanties die zelf in het complot zitten!!!
  WAT EEN (ZORG) WERELD. BAH

 • no-profile-image

  criet

  ze blijven de boel belazeren en wij trappen er weer mooi in!

 • no-profile-image

  Klaartje

  Ja, ja, vandaar zoveel "risicogroepen"voor de griepprik...zoveel risicogroepen die geen risico lopen..weggegooid geld.. en dan nog de mex. griep miljoenen vorig jaar weggegooid. en dat is dan maar 1 voorbeeld waarvan ik denk dat het zo werkt..

 • no-profile-image

  Michel

  Farmaceuten zijn geen charitatieve instellingen, dus als zij geld geven dan verwachten zij daarmee invloed te kunnen uitoefenen en zo de winst te vergroten.

Of registreer u om te kunnen reageren.