Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kritiek op tegemoetkoming gehandicapten blijft

Er zijn 1741 bezwaarschriften binnengekomen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) over de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat blijkt uit het vierde voortgangsrapport over de Wet tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Minister Edith Schippers van VWS kondigde aan de Wtcg-regeling te zullen bijschaven.
Kritiek op tegemoetkoming gehandicapten blijft

Vorig jaar is de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten voor het eerst uitgekeerd. Ongeveer twee miljoen mensen hebben een bedrag ontvangen, totaal voor ongeveer 545 miljoen euro. Het probleem met de Wtcg is volgens Schippers dat een aantal groepen zorgvragers niet goed staat geregistreerd en zodoende naast de vergoeding grijpt. Aan de andere kant is de regeling te ruim en komen mensen in aanmerking die in feite niet tot de doelgroep van de Wtcg behoren. Schippers schrijft nog dit jaar een integraal onderzoek te zullen laten uitvoeren naar de afbakening van de Wtcg. “Ook de mogelijkheden voor integratie met de regeling Compensatie eigen risico worden dan bezien.”

Aanvullende vragenlijst

TNO deed al eerder onderzoek naar de Wtcg. In dit rapport stelt TNO voor om de groep cliënten die onder de Zorgverzekeringswet vallen aanvullend te scoren met een andere vragenlijst. Bovendien zou er een meldpunt moeten komen waar duidelijk omschreven groepen die niet voldoen aan de criteria, maar die op grond van een beperking wel menen recht te hebben op een tegemoetkoming, een ander vragenlijst kunnen invullen om mogelijk toch in aanmerking te komen. Schippers schrijft niet van plan te zijn een meldpunt in te richten. Over anders scoren van de groep in de Zvw denkt zij nog na. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Schippers bekritiseert Wtcg

Kabinet akkoord met rapportage Wtcg

Algemen Rekenkamer hekelt ketenaanpak chronische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. vroeger kon je een bedrag bij de inkomsten belasting aftrekken, toen kreeg je nig iets van de belasting terug maar met deze regeling moet ik meer belasting betalen dan de eenmalige toeslag is n en toch heb ik een wao uitkering , maar bruto net ists te veel voor huurtoeslag, dus geen huurtoeslag betaal gewoon gemeentebelasting en waterschap belasting,maar iemand in de bijstand krijgt dit allemaal,enzelfs nog 2 keer per jaar een toeslag omdat ze langduurig in de bijstand zitten totale toeslag is 610 euro,terwijl ik zelf 30 jaar gerkt heb ,ik begrijp er niets van

  2. Lees alle reacties
  3. de mensen moeten niet zo mopperren van de tegemoet koming in de kosten wat denk je wat het kost die dat zeggen en er over klagen die moeten zelf maar gehandicapt zijn en in een rolstoel zitten of diegenen helemaal niets meer kunnen die hebben extra kosten onder andere extra hulp en medicijnen alles maar ook alles kost dikke geld ik kan er zelf over mee praten .mensen ik wil graag ruilen met jullie ik gewoon gezond zijn en jullie in de rolstoel zo dat ben ik even kijt.zeer triest dan men daar over denken. triest triest zij hebben geen benul er zijn ook mensen die uit huis geplaatst moeten worden die thuis helemaal niet meer kan zijn. denk toch eens goed na.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.