Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers: Eerste lijn mag meer groeien dan 2,5 procent

Mark van Dorresteijn
De eerstelijns gezondheidszorg mag meer groeien dan 2,5 procent. Dat heeft minister Edith Schippers van VWS gezegd bij een planningsoverleg met de Tweede Kamer op 2 februari.
Schippers: Eerste lijn mag meer groeien dan 2

Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek vorige week dat ziekenhuizen in 2008 en 2009 maar liefs zeven procent meer zorg hebben geleverd. Om de groei van de overheidsuitgaven te beteugelen mag de medisch specialistische zorg in deze kabinetsperiode niet meer stijgen dan 2,5 procent, zo is afgesproken bij het convenant dat VWS december 2010 heeft gesloten met de Orde van Medisch Specialisten en de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

Groei

Maar die beperking geldt niet voor andere sectoren, zo verzekerde Schippers de Kamerleden, want “er is in het regeerakkoord op meer groei gerekend dan 2,5 procent”. Het kabinet trekt in vier jaar vijftien miljard euro extra uit voor de zorg. Schippers kan zich goed voorstellen dat de eerstelijns zorg, die goedkoper is dan de ziekenhuiszorg, sneller groeit. Ze zet het beleid van haar voorganger Ab Klink voort om routinematige behandelingen die nu nog in ziekenhuizen gebeuren, te verplaatsen naar huisartsen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers presenteert nieuwe koers voor de zorg

Schippers: Staak ideologische discussie zorg

Schippers: Fusieverbod tussen verzekeraars en ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Mariella,ik ben het helemaal met jou eens. Je hoort het de patiënten ook vaak zeggen. Ze gaan naar de tweede lijn en ze zijn 5 min. binnen bij de specialist en kunnen het volgend jaar terug komen. Geen instructie van inhalatie medicatie.Bij de cardioloog 1xp.jaar de bloeddruk meten en kom volgend jaar terug.

  2. Lees alle reacties
  3. De 2,5% stijging moet door de verzekeraars in de gaten gehouden worden. Zij kopen de zorg ten slotte in voor hun klanten en hebben -heel bewust- die macht van de politiek gekregen. Dus: verzekeraars afrekenen op een kostenoverschrijding groter dan 2,5% en niet de ziekenhuizen of medisch specialisten. Die leveren gewoon de zorg voor hun patient. De wachtlijsten die dan (dus) zullen ontstaan zijn dan ook de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars die dat dan ook mogen uitleggen aan hun klanten. Opnieuw: dat hoeft het ziekenhuis/medisch specialist niet te doen.

  4. Ik zie in de 1e lijn nog steeds mensen die voor bijv. schildkliercontrole in stabiele situatie , zowel in de 1e als ook in de 2e lijn onder controle blijven [dubbele controle dubbele kosten]omdat er geen adequate terugverwijzing plaatsvind tussen 1e en 2e lijn, en dit zeer slecht / tot helemaal niet gecommuniceerd wordt met de patient.
    Tevens signaleer ik patienten met hoge bloeddruk en cardiale problemen die voor cardiale klachten de hoge bloeddruk 1x per jaar naar de crdioloog gaan, en niet meer bij de praktijkverpleegkundige komen voor bloeddrukcontrole tussentijds, zodat leefstijl verbetering en coaching hieromtrent tekort schiet. En er 1 jaar lang geen bloeddrukscreening is terwijl de NHG 4x p jr. adviseert.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.