Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Miljoenen te besparen op incontinentiezorg

Als 2500 incontinente patiënten een jaar langer thuis kunnen blijven, scheelt dat bijna 25 miljoen euro. Dit blijkt uit een recente literatuurstudie van Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, naar de kosteneffectiviteit van incontinentiezorg.
Miljoenen te besparen op incontinentiezorg

De studie van Vilans geeft aan dat de kosten met 9567 euro kunnen dalen wanneer de opname van een patiënt met incontinentie, die thuiszorg en ondersteuning krijgt van de mantelzorger, met een jaar wordt uitgesteld. Dit betekent dat er landelijk 24,8 miljoen euro bespaard wordt.

Mantelzorg

Volgens Vilans gooien mantelzorgers vaak de handdoek in de ring als er sprake is van incontinentie. Dat is het moment waarop cliënten naar een verzorgings- of verpleeghuis verhuizen. Dat komt omdat incontinentiezorg fysiek en mentaal zwaar is en bovendien duur. Het kenniscentrum wil nader onderzoeken hoe dit proces is te voorkomen of te vertragen. Zo zullen de kosten van absorptiematerialen, crisisopnamen en het ontlasten van mantelzorgers in ogenschouw worden genomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Draadloos incontinentie-notificatiesysteem wint Shell LiveWIRE Award
Incontinentiezorg van een 6 naar 7,4 in een jaar
'Verpleeghuizen kunnen incontinentie voorkomen'
Doorligplek of incontinentiestelsel

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    dorien

    wat wil de patient (niet mantelzorgafhankelijk zijn misschien??) en wie is de mantelzorger, we werken allen naast het gezin dus weinig mogelijkheden om meerdere keren per dag langs te gaan. nu lukt dit misschien 2 x per week.

  • no-profile-image

    G.F.Dekker

    Er staat dat de ontlasting van mantelzorgers in het geding is... Het gaat toch allereerst om de ontlasting van de cliënt?

Of registreer u om te kunnen reageren.