Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa: zachte landing voor Fokuswoning in AWBZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Voor een zachte landing in de AWBZ moet er een overgangsregeling komen voor Fokuswoningen. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan staatsecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS.
NZa: zachte landing voor Fokuswoning in AWBZ

Het ministerie van VWS streeft al jaren naar overheveling van de Fokuswoningen naar de AWBZ. In deze woningen kunnen lichamelijk gehandicapten zelfstandig blijven wonen, dankzij 24-uurs beschikbare oproep van zorg. Ze krijgen bijvoorbeeld hulp bij het wassen of bij storingen aan beademingsapparatuur. De aparte subisidieregeling voor Fokuswoningen verdwijnt als de bekostiging vanaf 1 januari 2012 via de AWBZ verloopt.

Spoedeisende zorg is knelpunt

Voor de spoedeisende zorg levert de overgang echter grote bezwaren op. De alarmopvolging met een responstijd van drie tot vijf minuten kan in de reguliere AWBZ alleen worden geleverd in de intramurale zorg. Dat betekent dat deze mensen opgenomen zouden moeten worden in verpleeghuizen. Om dat te voorkomen, adviseert de NZa een overgangsregeling. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe hoog de tarieven worden.

AWBZ-tarieven te laag

Het is al de zesde keer dat het ministerie probeert de Fokuswoningen in de reguliere AWBZ onder te brengen. “Het past gewoon niet in de AWBZ”, zegt Okko Jongsma, directeur van Fokuswonen. “Elke poging stuit op het probleem dat de AWBZ-tarieven te laag zijn om de 24-uurs beschikbaarheid van zorg te garanderen. Als je dat niet goed regelt, help je het Fokuswonen in een paar jaar om zeep en jaag je deze mensen het verpleeghuis in.”

Bezuinigen is niet het motief

Bezuinigingen zijn niet het motief voor VWS om de subsidieregeling op te heffen, denkt Jongsma, alhoewel de bekostiging volgens AWBZ-tarieven wel tien procent goedkoper uitpakt. Het heeft te maken met algemeen VWS-beleid dat subsidieregelingen alleen voor tijdelijke projecten mogen bestaan. In de subsidieregeling gaat tussen de 70 á 75 miljoen euro om. Met de overgangsregeling zou dat bedrag in 2012 nog steeds beschikbaar zijn.

Speciaal tarief Fokuswonen

Om de circa negentig Fokusprojecten te behouden voor de ruim 1300 cliënten zou er volgens Jongsma een speciaal plekje in de AWBZ moeten worden gecreëerd. De vrees dat hierdoor het beroep op de regeling uitdijt acht hij ongegrond. “Het speciale tarief zou alleen moeten gelden in Fokuswoningen.”

Politiek is bezorgd over Fokuswonen

In de politiek bestaan grote reserves tegen de overheveling naar de AWBZ. In een overleg met de Tweede Kamer vorige week uitten de oppositie en coalitiegenoot VVD ernstige bezorgdheid dat de overgang schade zou opleveren voor cliënten. VVD en PvdA gaan mogelijk een motie indienen met als doel het Fokuswonen te behouden. De staatssecretaris zegde een zachte landing toe en stuurt de Kamer in juni hierover een brief. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Staatssecretaris wil Fokus-wonen overhevelen naar AWBZ

‘Fokus-wonen in gevaar’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Fokuswonen is het hebben van een menswaardiger bestaan. Heerlijk in je eigen woning de zorg vragen op het moment dat jij dit wilt.Soms natuurlijk ook zeer afhankelijk van je gezondheid en welzijn bepaal jezelf je zorgvraag en het tijdstip.Ik ben zelf werkzaam als adl-er en zie telkens de tevredenheid over deze vorm van zorg in combinatie met hun eigen stek.Mag het ietsjes duurder zijn? Is het wel zo kostenbesparend voor de maatschappij? En ook niet in de laatste plaats..Wat denkt de staatssecretaris van de werkgelegenheid die bij het opheffen verloren gaat?
    Begrenzing en toezicht in afname van zorg prima..maar iets moois stuk maken..

  2. Lees alle reacties
  3. Clienten die voor Fokus wonen kiezen doen dat om hun voorkeur voor ongeplande zorg.
    De vraag is of deze zorg in de toekomst met minder financien nog te leveren is? Door de verschillende geldstromen, die volgen bij de overgang naar de AWBZ ,zal de bureaucratie helaas alleen maar toenemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.