Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Schippers zet in op beddenreductie ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) moet veel meer patiënten in hun eigen woonomgeving helpen en het aantal klinische bedden terugbrengen. Dat is beter voor patiënten en het is goedkoper. Dat zei minister Edith Schippers van VWS in een overleg met de Tweede Kamer over de ggz.
Schippers zet in op beddenreductie ggz

In Nederland worden in vergelijking met andere Europese landen veel mensen opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen. Alleen Duitsland verslaat Nederland, bleek onlangs uit cijfers van het Trimbos-instituut. Dat moet anders zei Schippers, vorige week in Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over ‘Dwang en drang in de ggz’. Instellingen moeten het aantal bedden terugbrengen. Schippers wil dat veel meer patiënten in hun eigen woonomgeving worden geholpen.

Enorme doelmatigheidswinst

Het motief voor de minister is niet alleen de kwaliteitswinst voor patiënten. Voor Schippers, die te maken heeft met forse overschrijdingen van haar begroting, zijn de te verwachten kostenbesparingen minstens zo belangrijk. Er worden elk jaar zo’n miljoen mensen in de tweede lijn geholpen, dus het gaat om grote bedragen. “Er valt enorme winst te behalen”, verwacht Schippers. Ze laat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoeken hoe de beddenreductie het beste gerealiseerd kan worden. Begin 2012 zal zij de Kamer hierover informeren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Aantal bedden stijgt in ggz

‘Nederland Europees kampioen bedden’

Lees het volledige verslag

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie. Lees het volledige verslag van het Kamerdebat in de papieren Nieuwsbrief Zorgvisie nummer 12, die vrijdag 25 maart verschijnt.

7 REACTIES

  1. De minister zou het systeem rondom een patient moeten zien als ze op een acute afdeling binnen komen. Vaak overbelast en uitgeput omdat ze die zorg al zo lang zelf hebben geprobeerd te gegeven. Pas als zij het niet meer weten komen ze bij ons….

  2. Lees alle reacties
  3. Minister Schippers ik vraag mij af of U wel weet wat het is als je geestelijk ziek bent en denk van niet de patiënten die horen opgenomen te worden voornamelijk als zij gevaar voor een ander of haar zelf zijn.zelf ben ik 5 jaar opgenomen geweest in de GGZ ik kon er helemaal niet te boven komen je hebt steun nodig daar
    ik wil U eens vragen of U zelf wel eens opgenomen bent geweest in de GGZ zoniet dan hoop ik van harte dat U dan maar eens opgenomen moet worden, zelfde geld ook voor de verslaving, het is allemaal heel erg moeilijk ik heb zo’n idee dat U er daar er niks van snapt maar ook helemaal niet niks daarom kunt U er daar ook niet over praten ik vindt het al heel triest als je daar mee te maken krijgt het is geen lolletje oh oh als hoofd goed ziek is dan ben je er al heeeeeeeellllllll ver heen en dan kan men je de naasten ook niets doen als alleen maar voor opname zorgen en anders niet dus weet U waar je over praat U praat gewoon als klets koek..

  4. In een volgend debat gaat VWS het begrip ziektelast introduceren als bezuinigingsmethode. Geraamde besparing 1.3 miljard euro. Dat bedrag, minus 300 miljoen euro als compensatie voor de allerarmsten in dit land, moeten de verplicht verzekerden voortaan zelf betalen; 1 miljard euro.
    Het gaat hierbij om de volgende aandoeningen, met bijbehorende geneesmiddelen.
    ? Table 7.2 List of mild disease for which treatment may not be considered necessary
    (Bonsel et al., 2003; Poleij et al., 2002)
    Condition EQ-5D+ MIDAS
    Common cold 1.00a 1.00a
    Pharyngitis 1.00a 0.99a
    Otitis externa 1.00a 0.98a
    Cystitis 1.00a 1.00a
    Acute sinusitis 1.00a 0.99a
    Acute otitis media, myringitis 1.00a 0.99a
    Acute tonsillitis 1.00a 0.99a
    Acute bronchitis, bronchiolitis 0.99a 0.99a
    Seborrheic dermatitis 0.99a 0.96a
    Allergic rhinitis 0.99a 0.99a
    Peritonsillar abscess 0.98a 0.95a
    Exacerbation of contact dermatitis 0.98a 0.98a
    Exacerbation of constitutional eczema 0.97a 0.95–0.89
    Pityriasis versicolor 0.97a 0.98a
    Folliculitis 0.96a 1.00a
    Onychomycosis 0.96a 1.00a
    Tinea pedis 0.96a 1.00a
    Infectious conjunctivitis 0.94 1.00a
    Chronic sinusitis 0.93 0.98a
    Irritable bowel syndrome (spastic colon) 0.93 0.96a
    Alopecia androgenetica 0.93 –
    Erythrasma 0.93 1.00a
    Urogenital candidiasis 0.93 1.00a
    Gastritis, duodenitis 0.92 0.98–0.93
    Acne vulgaris 0.90 0.98a
    Hemorrhoids 0.89 0.95a
    Osteoporosis 0.85 0.97–0.96a
    Climacteric symptoms (menopause) 0.85 0.94
    a ‘Mild diseases’ using the criterion Qol > 0.95
    ====
    NPCF en CG raad hebben de boodschap inmiddels begrepen en maken zich op voor de strijd. Of dat wat zal uithalen? Meppel is het gelukt.

  5. Het verslag van dit debat laat toch wat anders zien.
    De nuancering komt van VWS zelf: andere landen nemen weliswaar minder mensen op in de Tweede Lijn, maar kennen wel een veel hoger geneesmiddelengebruik/misbruik: die landen “spuiten” de mensen plat. En dat wil zelfs deze Minister nu ook weer niet.
    In ambtelijke stukken laat Schippers de kamer weten dat Nederland een uniek systeem heeft en dat vergelijkingen met andere landen altijd mank gaan en zeer gevaarlijk zijn. (brief vrije prijzen farmacie)
    In dit debat gaat zij zelf toch in de fout.
    Minister Schippers kan het meeste geld besparen in de ziekenhuiszorg. Lees de OESO rapporten erop na en stel vast dat daar het geld over de balk wordt gegooid, met de UMC’s als meest inefficiënte zorginstellingen.
    IC bedden? Nederland heeft het meeste per 100.000 inwoners. Reden? VWS gaf ziekenhuizen een prikkel om IC bedden te plaatsen. Betaal je voor IC bedden, dan krijg je IC bedden.
    60% van de IC bedden is bezet en van de 60% bezette bedden is de doorloopsnelheid ook nog eens het laagste van de OESO landen. Daar is veel “winst’ te halen. En dat zonder risico op “platspuiten”.
    Idem ligdagen. Nederland behoort tot de landen met het langste aantal ligdagen per patiënt. Reden? Ziekenhuizen worden betaald per ligdag.
    En dan moet je als Overheid niet verbaasd zijn dat je ligdagen krijgt.
    Kapitaallasten van ziekenhuizen zijn verwerkt als procentuele opslag per behandeling. Ook dat is een mega perverse prikkel.
    Alle overige OESO landen financieren de kapitaallasten apart van de zorglasten.
    Kosten per patiënt per ziekenhuis zijn in Nederland even hoog als in de USA. 60.000 euro per jaar. En dat zonder Mayo Clinic, Cleveland Clinic e.a. topziekenhuizen van wereldkwaliteit.
    Reden? Perverse prikkels. Kijk eens naar het aantal operaties die een Nederlandse cardioloog of hartlongspecialist per jaar verricht en die van zijn USA collega. Het gaat hier allemaal zeer inefficiënt. Dat kan veel beter. Rolmodel van A Klink, Kaiser Permanente, laat zien hoe je dat moet doen als verticaal geïntegreerde HMO.
    En heel veel winst is te behalen door afschaffing van de overbodige laag zorgverzekeraars. De OESO is daar zelf ook heel duidelijk in. Dat scheelt al snel 8 miljard aan beheers-en administratieve lasten.
    Ziekenhuiszorg kan 4 miljard goedkoper zonder verslechtering van de kwaliteit en die 8 miljard komt er zomaar gratis bij.
    12 miljard per jaar. Nog 6.5 miljard te gaan.
    De taakstelling van 18.5 miljard halen we op onze sloffen met twee vingers in de neus.
    Maar ja.
    Dit is Nederland. Diezelfde Edith Schippers laat de verloskunde afdeling in het ziekenhuis Meppel wel intact. Een ziekenhuis op 7.000 inwoners? Dat kan alleen in Nederland. De VVD heeft stemmen nodig in het Noorden van het land en dat mag wat kosten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.