Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Burgers draaien op voor Wmo-bezuinigingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ruim tachtig procent van de gemeenten gaat de eigen bijdragen in de Wmo verhogen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Besparingsprogramma Wmo 2011' van adviesbureau Doteye.
Burgers draaien op voor Wmo-bezuinigingen

Doteye sprak met 250 Wmo-beleidsmedewerkers en hoofden sociale zaken om inzicht te krijgen in de manier waarop gemeenten willen bezuinigen. De rijksoverheid heeft gemeenten in 2011 een structurele korting van 200 miljoen euro op de Wmo opgelegd. “Gemeenten staan voor de uitdaging om met minder geld dezelfde taken uit te voeren”, stelt Lindomar Minguel, managing partner van Doteye.

Verhogen kostenbewustzijn burgers

Gemeenten verwachten vijf tot tien procent aan kosten te kunnen besparen met de heffing van eigen bijdragen voor individuele voorzieningen als scootmobiels en woningaanpassingen, blijkt uit het onderzoek. Minguel: “Gemeenten zetten in op verhoging van het kostenbewustzijn van burgers. Misschien dat mensen die hun scootmobiel maar een of twee keer per maand gebruiken wel kiezen voor een goedkoper alternatief als een taxirit.” Het onderzoek geeft geen inzicht in de hoogte van de eigen bijdragen. Die verschilt per gemeente.

Meer doelmatigheid

De helft van de gemeenten zoekt de bezuinigingen in het strenger indiceren of door controle van het rechtmatig gebruik van Wmo-voorzieningen. Hiermee valt volgens Doteye meestal niet meer dan vijf procent te besparen. Minguel ziet zelf meer mogelijkheden in een strengere controle van de uitvoering. Daarmee valt volgens hem wel twaalf procent efficiencywinst te behalen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Wmo-budget met 200 miljoen gekort

Staatssecretaris negeert krotiek op Wmo-bezuinigingen

‘Zelf indiceren leidt tot kostenbesparing Wmo’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Gemeenten zetten in op het kostenbewustzijn van de burgers,
    hoe zit het met het kostenbewustzijn van de gemeenten, zijnde het ambteanren apparaat,. De bezuinigingen worden altijd afgewenteld op de burgers, Echt inzicht in de werkzaamheden en de kostenstructuur van de overheden moeten hier ook bij worden betrokken.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is natuurlijk ook interessant om te kijken naar de uitvoeringskosten. Gemeenten die efficiënt werken doen dit voor 18-20% van het budget.
    Praktijkvoorbeeld: keuringsarts (GGD) houdt spreekuur in het WMO-kantoor, met de gegevens van de cliënt, zowel digitaal als op papier, voor zijn neus. Na de keuringen vertrekt hij naar het GGD-kantoor en vervolgens moet er enkele weken worden gewacht op schriftelijk bericht (via de secretaresse en de post)!!
    Er zijn ook gemeentes die hiervoor 25-30% van het budget nodig? hebben.
    En hoe wordt het budget vastgesteld? Er zijn gemeenten die slechts 70% van het bedrag dat zij van de overheid ontvangen bestemmen als WMO-budget.

  4. waarom heeft iedere gemeente afspraken met bepaalde firma’s die rolstoelen leveren en mag je er geen van een andere firma krijgen?
    laat daar maar eens de concurentie op los, dan worden rolstoelen een flink stuk goedkoper. als bewoners in de grensstreek een eigen bedrag krijgen kunnen ze in Duitsland dezelfde voorzieningen een heel stuk goedkoper krijgen.

  5. En die Minguel kletst uit zijn nek zeg. Mensen die zo’n ding maar twee keer per maand nodig zouden hebben, krijgen helemaal geen scootmobiel. Nu niet en na de ‘kanteling’ zeker niet. Dat heeft niets te maken met eigen bijdragen, maar met de indicatiestelling.

  6. Postcodezorg is begonnen. Woon je in een arme gemeente: pech. Eentje met een snel stijgend aantal ouderen: pech. Eentje zonder rijke ouderen die de kosten zelf wel kunnen dragen: pech. Eentje met een slecht bestuur: pech.
    Of eentje met meer bijstandsuitkeringen dan de politici hadden verwacht: pech. En dit is nog maar het begin.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.